Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kwas foliowy może sprzyjać rozwojowi raka

Polecane posty

Gość gość

Tak się dzisiaj dowiedziałam z onetu i jestem w szoku. Łykam kwas foliowy już dwa lata, bo mamy trudności z zajściem w ciążę i będziemy podchodzić do pierwszego in vitro, a tu takie wiadomośći, co teraz robić?

Gość gość
a jajco!

Gość IMC
Ludzie mówią, że dobry dowc** przedłuża życie o piętnaście minut. Kiepski - skraca je o tyle samo. Przed państwem masowy morderca Karol Strasburger!

Gość gość
nie dość, że czytacie te bzdury, wierzycie jeszcze niszczycie mózgi normalnym smiertelnikom takimi idiotyzmami.

Gość gość
Nowe badania na szczurach przeprowadzone przez zespół naukowców z St. Michael's Hospital w Toronto wykazały, że duże dawki kwasu foliowego mogą też sprzyjać rozwojowi raka piersi. Podawanie zwierzętom kwasu foliowego w dawkach 2,5–5-krotnie przewyższających dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, znacząco wzmagało rozwój istniejących zmian rakowych w gruczołach mlecznych. Jest to obserwacja o tyle ważna, że wielu pacjentom ze zdiagnozowaną lub leczoną chorobą nowotworową zaleca się przyjmowanie preparatów multiwitaminowych i suplementów zawierających kwas foliowy. Wcześniejsze badania sugerowały bowiem, że kwas foliowy może przed powstawaniem raka piersi chronić.

Gość maka paka nie mam ptaka
No ja nie wiem czy to taki dowc**** dzisiaj nie prima aprilis!

Gość gość
a ponoć Bóg dał każdemu człowiekowi rozum, by ten mógł go samodzielnie używać...

Gość gość
kto się dorwie do koryta, ten swoje prawdy głosi. dajecie się zwariować takim samym ludziom jakimi jesteśmy my. mamy swoje głowy i rozumy. teraz przestanicie jeść kwasy, a za 20 lat wzrosnie ilość dzieci z wadami cewy nerwowej i następny 'uczony' przy korycie będzie przekonywał, ze kwas foliowy trzeba jeść, bo jest super najlepszy!

Gość gość
Al e jaki interes mają w tym żeby kobiey nie łykał kf? Bo rozumiem, gdyby zamiast tego zalecali coś innego (jak masło/margaryna) to owszem, ale sorry komu możńa ufać skoro nie każdy tu ma magistra z biologii, chemii albo jest lekarzem czy famaceutą. No proszę o wypowiedzi!

Gość gość
ja ufam sobie :)

Gość COŚ O TY WIEM
Moi oboje rodzice chorowali na raka, tato zmarł, a mama z tego wyszła, ale nie chodzi o to by się nad sobą użalać ale o to, że jest w tym co autorka pisze dużo prawdy. w tym samym czasie kiedy rodzice chorowali ja starałam się o dziecko i brałam kwas foliowy (odpowiedzialny głównie za wspomożenie organizmu w produkcji krwi). a moja mama miała wtedy bardzo niską hemoglobinę z powodu chemioterapii i ciężkich operacji. tak sobie wykombinowałam, że może też powinna łykać ten kwas i wtedy jej wyniki by się poprawiły, ale najpierw poszłam do lekarza zapytać czy to dobry pomysł. lekarz zabronił. wytłumaczył że kwas foliowy przyspiesza produkcję komórek, ale nie tylko krwinek i może niestety przyspieszyć też odbudowę komórek nowotworowych. a zatem nie wiem jak to wygląda w przypadku osób zdrowych ale te ze stwierdzonym nowotworem powinny poradzić się lekarza zanim same zaczną brać kwas foliowy na własną rękę!!! ZDROWIA WSZYSTKIM ŻYCZĘ:)

Gość gość
a promienie UV robią jeszcze gorze rzeczy, a każdy z nas wychodzi z domu, pijecie piwo choć powoduje marskość i palicie papierosy, żyjecie w miastach ze spalinami i jecie przetwarzaną żywność! myślę, że przy tej 1/20 którą wymieniłam jedzenie kwasu foliowego w ciąży jest niczym. wszystko w życiu jakoś działa, często szkodzi. Życie jest trucizną, bo prowadzi do śmierci.

Gość gość
no jak ONET napisał to szykuj się na tamten świat :P "może sprzyjać" MOŻEEEEE!!! czyli pitu pitu i pseudobadania, pseudonaukowców jak to na onecie. Czy serio jesteście takie durne?

Gość gość
w tych czasach wszystko sprzyja rozwojowi raka nawet oddychanie

Gość COŚ O TY WIEM
"a promienie UV robią jeszcze gorze rzeczy, a każdy z nas wychodzi z domu, pijecie piwo choć powoduje marskość i palicie papierosy, żyjecie w miastach ze spalinami i jecie przetwarzaną żywność! myślę, że przy tej 1/20 którą wymieniłam jedzenie kwasu foliowego w ciąży jest niczym. wszystko w życiu jakoś działa, często szkodzi. Życie jest trucizną, bo prowadzi do śmierci." XXX zgadzam się w stu procentach. najbardziej rakotwórcze jest żarcie które spożywamy i detergenty których używamy na co dzień. kiedy rodzice zaczęli "świrować" na punkcie zdrowego odżywiania, to jak mam zrobiła rosół z takiej prawdziwej wiejskiej kury (który trzeba było gotować parę godzin), to aż mnie zatkało z wrażenia jak bardzo smakiem różni się od rosołu który ja gotuję na bazie drobiu kupionego w normalnym mięsnym sklepie. ale kogo teraz stać na ekologiczne żarcie, kto ma czas sam sobie upiec chleb czy zrobić wędlinę???

Gość gość
W końcu szkodzi czy nie jeśli bierze się przez kilka lat?

Gość gość
Wszystko zalezy od dawki, dawka ustalina jako profilaktyka wad cewy nerowej jest bezpieczna