Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chrzcijcie dzieci bo pójdą do piekła

Polecane posty

Gość gość

Dziec**** narodzinach są obarczone grzechem pierworodnym i jeżeli je nie ochrzcicie, to pójdą do piekła.

Gość gość
Mnie przeraża najbardziej, to ze ludzie uważają, że to taka teoria jest w porządku. Jakoś nie wyobrażam sobie palących w ogniu noworodków.

W całym Nowym Testamencie nie znajdziemy ani jednego polecenia chrztu niemowląt :D Katolicki historyk, ks. dr Józef Umiński, stwierdza, ze chrzest niemowląt "jako ogólny zwyczaj wszedł w użycie dopiero w III wieku" także bardzo mi przykro, dałeś się gościu nabrać na ten kit KK

Gość gość
J 3,5 5. Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego.

Gość gość
Moje nigdzie nie pójdzie, bo jeszcze nie chodzi.

Gość gość
Wystarczy przeczytać co piszą na forum wiara. Jest tam wiele przykładów, które mają udowodnić, że noworodki bez chrztu idą do piekła.

Gość kikiver
Jeżeli to jest prawda, to ja wolę nie zachodzić w ciąże.

Gość gość
Cytuję: "Dusze zaś tych, którzy umierają bądź w uczynkowym grzechu śmiertelnym lub w samym grzechu pierworodnym, natychmiast zstępują do piekła, gdzie jednak nierównym podlegają karom." Sobór Florencki, Dekret dla Greków, 1439

30.01.14 [zgłoś do usunięcia] gość Cytuję: "Dusze zaś tych, którzy umierają bądź w uczynkowym grzechu śmiertelnym lub w samym grzechu pierworodnym, natychmiast zstępują do piekła, gdzie jednak nierównym podlegają karom." Sobór Florencki, Dekret dla Greków, 1439 xxxx haha niech skonam "Sobór Florencki, Dekret dla Greków, 1439" na Soborach to oni sobie gadali co im się podoba

Gość gość
Ja nie wierzę w to, że dzieci idą do piekła. To wymysł ludzi. Tylko nie wiem do czego on ma zachęcić, bo na pewno nie do głębszej wiary.

Gość gość
Według osób korzystających z forum wiara, należy wierzyć we wszystkie dogmaty, sobory itp.

proszę bardzo- oto wymysły tych mądruli na Soborach Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów. (św. Tomasz z Akwinu) ¤ ¤ ¤ Kobiety są przeznaczone głównie do zaspokajania żądzy mężczyzn. (Jan Chryzostom, 349-407, gr.) ¤ ¤ ¤ Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie. (św. Augustyn 354-430 - jeden z najznakomitszych ojców Kościoła) ¤ ¤ ¤ Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych (św. Tomasz z Akwinu, mędrzec Kościoła, 1225-1275) ¤ ¤ ¤ Kobieta winna zasłaniać oblicze, bowiem nie zostało ono stworzone na obraz Boga. (Ambroży, mędrzec Kościoła, 339-397) ¤ ¤ ¤ Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj, to diabeł! Ona jest swoistym piekłem! (Papież Pius II, 1405-1464) ¤ ¤ ¤ Kobiety ze swej natury są przeznaczone do wspólnych uciech. (Kapokrates, założyciel klasztoru) ¤ ¤ ¤ Kobiety są błędem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny... Pełnym urzeczywistnieniem rodzaju ludzkiego jest mężczyzna. (św. Tomasz z Akwinu) ¤ ¤ ¤ W żadnej religii czy światopoglądzie kobieta nie jest tak szanowana i uważana, jak w chrześcijaństwie. (Bernard Häring, teolog katolicki, XX wiek) ¤ ¤ ¤ Dziewczęta noszące spódniczki mini, pójdą do piekła. (Wild, SJ, XX w.) ¤ ¤ ¤ Kobiecie przystoi jedynie szata żałobna. Skoro tylko przekroczy próg wieku dojrzałego, winna zasłonić swe gorszące oblicze, by nie utracić szczęśliwości wiecznej. (Tertulian, pisarz chrześcijański) ¤ ¤ ¤ W miejscu, w którym zatrzyma się ksiądz, nie powinna przebywać żadna kobieta (Synod Paryski, 846) ¤ ¤ ¤ Kobiecie nie wolno mieszkać w pobliżu kościoła. (Synod w Coyaca, 1050) ¤ ¤ ¤ Księża, którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym podniety, muszą zostać ukarani. Kobiety natomiast mają zostać sprzedane przez biskupa jako niewolnice. (2. Synod w Toledo) ¤ ¤ ¤ U kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywoływać wstyd. (Clemens Alexandrinus, 215) ¤ ¤ ¤ Kobietom nie wolno we własnym imieniu pisać ni otrzymywać listów (Synod w Ewirze, IV w. n.e.) ¤ ¤ ¤ Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna. Uświęcona zostaje jedynie poprzez macierzyństwo. (św. Jan Chryzostom, 349-407) ¤ ¤ ¤ Kobietom nie wolno śpiewać w kościele. (św. Bonifacy, misjonarz benedyktyński, 657-754) - Na soborze w Macon biskupi glosowali nad problemem, czy kobiety maja dusze. 1450-1750 r. Okres polowania na czarownice. Straszliwymi torturami zameczono setki tysiecy kobiet posadzanych o czary. - Dzieci mozna bylo rowniez oskarzac o czary dziewczynki po ukonczeniu 9,5 lat, chlopców po ukonczeniu 10 lat. Mlodsze dzieci torturowano w celu uzyskania zeznan obciazajacych rodzicow. W procesach o czary brane byly pod uwage zeznania dwulatków -Tortury obejmowaly lamanie kolem, wieszanie za rece, biczowanie, przypiekanie, gotowanie w oleju, wbijanie kolcow w oczy, wyrywanie obcegami piersi i narzadow plciowych. 1484 r. Papiez Innocenty VIII oficjalnie nakazal palenie na stosach kotow domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten byl praktykowany przez trwajacy setki lat okres polowan na czarownice. - Wiara, ze zwierzeta sa posrednikami diabla, doprowadzila do zalamania sie naturalnej kontroli liczebnosc***opulacji gryzoni. Celem ataku gorliwych chrzescijan najczesciej byly koty, wilki, weze, lisy, i biale koguty. Poniewaz wiele z tych zwierzat polowalo na roznoszace choroby gryzonie, ich eliminacja wzmogla wybuchy epidemii. 1493 r. Bulla papieska uprawomocnila deklaracje wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Poludniowej, ktore odmowily przyjecia chrzescijanstwa. - Rozpoczela sie kolejna bestialska rzez w imie Boga.Wbijano ciezarne kobiety na pale, cwiartowano zywcem indianskie niemowleta, przywiazywano ofiary do luf armatnich i puszczano je z dymem, rozrywano ludzi przy pomocy koni, mordowano, gwalcono, ucinano rece, nosy, wargi, piersi. 1977 r. Papiez Pawel VI wyjasnia, ze kobieta ma zakazany wstep do kaplanstwa, poniewaz nasz Pan byl mezczyzna

Gość gość
rozpisana dns, cześć 🖐️ :Dja już byłam na wycieczce w piekle i wypisałam małego od nich. oddali zaliczke i worek z kapciami :)

Qazwsxedcrfvtgbyhnujmikolp hahhaha cholera, twój nick brzmi znajomo :D

Qazwsxedcrfvtgbyhnujmikolp a nie chcieli cię tam zatrzymać? mnie wywalili za drzwi ;)

Gość gość
Nie potrafie zrozumiec dlaczego w naszej wierze uwaza sie ze dziecko rodzi sie z grzechem. To nie jest normalne. Moim zdnaniem grzechem jest myslec w ten sposob. Ja wychowuje swoje dziecko w wierze hindu ( na wzglad na mojego meza). W tej wierze dziecko rodzi sie krystalicznie czyste, moozna nawet powiedziec ze jest dla kazdego postacia Boga.

Gość gość
"Nie potrafie zrozumiec dlaczego w naszej wierze uwaza sie ze dziecko rodzi sie z grzechem. To nie jest normalne. Moim zdnaniem grzechem jest myslec w ten sposob." To dlaczego mówisz, że to nasza wiara, czyli również twoja. Skoro coś ci się wydaje absurdalne, to po cholerę w to wierzysz?? Dla mnie to niepojęte.

Gość gość
czyli wg Ciebie wszystkie dzieci, które jeszcze nie przyszły na świat czyli poronione i wyskrobane idą do piekła bo nie były ochrzczone tak ? Nieprawda, nie wierzę w to, bo to by była wielka niesprawiedliwość, to niech ich wina, że sięr nie narodziły/

Gość gość
ci biedni bogobojni zydzi wielbiacy swego jedynego boga :(

Gość mistrz ceromonii i imrezy
to przynajmniej będzie im wesoło, w niebie zimno i nudno

no prosze was, nie cytujcie mi tu tylko soborow do cholery... tam nigdy nie padlo nic madrego, co najwyzej wygodnego dla kleru. troche swojego rozumu tez trzeba miec 🖐️

gdyby ludzie rzekomo wierżący w Boga choć tylko trochę interesowali sie wiarą którą rzekomo wyznają wiedzieliby ,że Jezus umarł ZA KAŻDY GRZECH - KAŻDY . nie pozostawił żadnego grzechu na " później " . Nie ma czegoś takiego jak " grzech pierworodny " , no chyba ,że istniej tylko po to ,zeby straszyć ludzi a chrzest niemowląt traktować niczym " pobór " .

Gość gość
podoba mi się twoje bezpieczne "wierżący" :D ale prawda taka, że religie i jej każdy zakątek zna ten, kto z niej wystąpił, a te najbardziej bogobojne kościołówki nie odpowiedzialyby na podstawowe pytania związane z treściami, które kazdy powinien znac.

nie chodzi o to żeby znać odpowiedzi na " wybiegi " czy " kruczki " swojego wyznania ,swojej wiary ale przynajmniej zadawać sobie trud poznania podstaw tego w co się wierzy . Nie ma potrzeby średnio ogarnięty człowiek zapoznawania się czy to z apologetyką czy zaawansowaną teologią zajmującą się jakże potrzebnymi rozważaniami " ilu diabłów zmieści się na główce szpilki ?" ale wypadałoby znać PODSTAWY ,choćby tylko podstawy swojej wiary . a do tej podstawy z pewnością zalicza sie chrzest - kto , kiedy, jka , w jakich okolicznościach i z jakiego powodu .