Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zrobiłam w ciązy badanie na hiv

Polecane posty

Gość gość

i jest pozytywny, co teraz? czy ktoś był w takiej sytuacji? co ja mam męzowi powiedziec co mi grozi?

Gość gość
A co lekarz ci *powiedział?

Gość gość
a rozmawialas juz z lekarzem? jestes pewna ze wynik jest prawidlowy?

Gość gość
wiem, ze przy porodzie, dzieckow rowniez zarazi sie hiv. jak Ty sie nim zarazilas ? bo ja.. az wstyd mowic, ale zarabiam tak na zycie, ze ... no wiesz :( mialam wielu partnerow, wiec sie boje, jak dokonac takich badan ? i co sie dzieje, gdy sie dowiadujesz "? dostajesz gdzies dalsze skierowania, slyszlaam, ze leki trzeba brac, czy sa darmowe i skad sie je bierze ? mozesz mi odp na te pytania ?

Gość gość
Zależy jaką metodą robiłaś badania. Zwykle pierwszy raz robi się met. Elisa, jeżeli jest negatywny to ok, jeżeli pozytywny to jeszcze o niczym nie świadczy. Trzeba koniecznie powtórzyć metodą Western-Blood, i dopiero jak drugi raz jest pozytywny, potwierdza zakazenie. Wtedy najlepiej udać się do odpowiedniego ośrodka. A skąd jesteś. Na śląsku polecam Ośrodek Terapii i Diagnostyki Aids w Chorzowie. Dziecku nic nie grozi , zakażenie płodu mało prawdopodobne, ale nie możesz karmić piersią, bo wirus przechodzi do mleka. Jeśli chodzi o ciebie to są skuteczne leki, które na wiele lat potrafią unieczynnić wirusa. A co do męża to uczciwie byłoby powiedzieć mu, może być też zakażony i wymaga leczenia. Pozdrawiam i głowa do góry, skoro zrobiłaś pierwszy krok to zrób kolejne, dla siebie i swojej rodziny.

Gość gość
Po pierwsze autorka musi powiedzieć mężowi (nie jak wyżej ktoś napisał "powinna" ). W końcu żyją razem, współżyją, więc jeśli nie jest jeszcze zarażony, musi o tym wiedzieć. Po drugie - to mąż mógł zarazić autorkę. Więc też powinien powiadomić tą osobę, z którą zdradzał (o ile to nie autorka zdradzała). A zarazić się można "wszędzie" - nie tylko przez stosunek - u kosmetyczki, u fryzjera, tatuażysty, u dentysty, lekarza, przy transfuzji krwi itp.

Gość gość
to pewnie prowo, ale.. po pierwsze powtórz badania w innej placówce. jak najszybciej zgłoś się do lekarza, i zacznij przyjmować leki ktore mogą ochronić dziecko. Dziecko nie musi się zarazić!!! przyjmowanie leków dodatkowo zwiększa szansę na zdrowie u dziecka.

Gość gość
zazwyczaj zarażenie następuje podczas stosunku lub po bezpośrednim uzyciu jakiegoś narzędzia typu igła zaraz po zakażonym np u narkomanów, akurat wirus HIV jest wrażliwy i szybko gonie pozaustrojem wystarczy odkazić narzędzie dlatego dziś zarażenie u dentysty, kosmetyczki jest mało prwdopodobne tym bardziej pdczas transfuzji krwi bo dziś oni badają dokłądnie, poprostu któreś z was puśiło się z zakażonym, co teraz masz zrobić mąż i tak się dowie moze to on cię zaraził a jezeli chodzi o dzieco to oże urodzić się zdrowe, na pewno przez cesarke ale z tym problemem do lekarza lub poradni która w rejonie zajmuje się problemem to cię dalej pokierują

Gość gość
jeśli chodzi o zarażenie u dentysty, kosmetyczki itp. to chodziło mi o to, że nie zawsze i nie wszędzie narzędzia są dezynfekowane po ostatnim kliencie. Ja zawsze tego pilnuje, pytam (obrazi się tylko ten, kto nie dezynfekuje, ja nie mam z tym problemu), ale widziałam (np. siedząc u fryzjera z farbą na głowie), że np. nożyczki nie są dezynfekowane, tylko fryzjerki obcinają włosy po kolei każdemu klientowi... Masakra. Już więcej tam nie poszłam (nawet tylko na farbę),

Gość gość
jeżeli nie miałaś wielu partnerów z którymi uprawiałaś seks bez prezerwatyw, nie miałaś operacji, nie brałaś narkotyków to podziękuj mężowi.

Gość gość
Wcale nie musi być wielu partnerów, WYSTARCZY JEDEN.

Gość gościówaaaaaaa
gdzie można zrobić takie badanie ? mieszkam w małej miejscowośc****artnera w życiu miałam tylko 1 męża ale okazało się że on mnie zdradzał na prawo i lewo jak kochanka zaszła w ciąże to nie wiedziała kto jest ojcem dziecka i testy dna robiła 2 osobom na raz w tym mojemu mężowi - to on okazał się ojcem domyślam się że te kobiety to żadne szanujące się "niewiasty" z mężem oczywiście nie jestem ale teraz czytając te wszystkie komentarze zastanawiam się czy nie iść zrobić badań, tylko gdzie? co powiedzieć? ile to kosztuje?

Gość gość
badanie na hiv mozesz zrobic bezplatnie i anonimowo sa rozne poradnie gdzie robia testy i radzila bym sie tam udac.Poszukaj w necie w swoim miescie napewno cos znajdziesz. Przed badaniem masz krotka rozmowe z psychologiem , przy odbieraniu wyniku rowniez zeby wrazie nieoczekiwanego wyniku mozna bylo porozmawiac a nie zalamac sie kompletnie.

Gość gościówaaaaaaa
dzięki, teraz zaczęłam się bać trochę... za parę dni idę do ginekologa i powiem mu o wszystkim, może on mnie gdzieś skieruje konkretnie

Gość gość
nie ma sie czego bac, zrob badanie dla swietego spokoju bo badac sie warto a wynik napewno bedzie negatywny. Nie ma co sie martwic na zapas

Gość MissHelodore28
Pierwsze 12 tyg ciazy może dać wynik fałszywie pozytywny. Te testy przesiewowe sa bardzo czule i stad takie błędy,ale zdarzają sie. Ja miałam wynik wątpliwy w ciazy.jednak było ok. Powtórz. Test inna metoda.