Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kedzioorek88

Dieta jabłkowa, kto zaczyna ze mną?

Polecane posty

Gość kedzioorek88

Hej! Słyszałam że dieta jabłkowa fajnie oczyszcza organizm, polega na jedzeniu samych jabłek przez trzy dni. Od dziś zamierzam ją zastosować. Mam słabą wolę więc potrzebuję kompana do wspólnego odchudzania. Czy ktoś się przyłączy? Mam 172, dziś na wadze miałam 70,6 kg, od października przytyłam prawie 5 kg. Idzie wiosna i trzeba sie pozybyć zaległości. Kto chętny ?

Gość gość
Zachowaj umiar: Jedzenie jabłek w nadmiarze, może mieć działanie przeczyszczające oraz stać przyczyną wzdęć i kolek jelitowych. W skrajnych przypadkach pektyny, które w dużej ilości występują w jabłkach mogą hamować wchłanianie składników pokarmowych.

Gość Monika313131
Chętnie się przyłączę. Miałam zamiar zacząć taką dietkę od dziś więc powodzenia życzę:-)

Gość gość
Oj bąki będą duszące.

Gość kedzioorek88
Hmm, nie mam większych wzdęć, 4 jabłka już dziś zjedzone, nie czuję się głodna, wręcz przeciwnie, najedzona :) Zobaczymy jak jutro. Samopoczucie ok a nawet śmiem twierdzić że bardzo ok. Zaopatrzyłam się w jabłuszka na kilka dni :P oby silna wola się mnie trzymała.

Gość kedzioorek88
Witam :-) pierwszy dzień mam za sobą . Waga 69.8 cieszę się bardzo . Dziś na śniadanie mały jogurt 0% a później już tylko jabłka . Zobaczymy jaki wynik będzie jutro . Pozdrawiam gorąco .

Gość gość
W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze takie, jak: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan, kapusta, kalafiory, cebula, czosnek, pory, ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia, sałata, zioła, pomidory, papryka, jabłka, grapefruity, cytryny. Nie należy w tym czasie spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, ani słodkich owoców. Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi ciała, co jest równo-znaczne z zahamowaniem procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Jednym z częstszych błędów kuracji jest dodawanie do diety warzywnej pokarmów wysokood-żywczych takich, jak mleko, olej czy masło, co przerywa odżywianie wewnętrzne.

Gość gość
Przykładowy jadłospis: Na śniadanie: szklanka soku pomidorowego lub jabłkowego, marchwiowego, słaba nie słodzona herbata, 2 jabłka, surówka. Na obiad: zupa jarzynowa, kilka surówek, ugotowany burak, ogórek kiszony, sałata, bigos z ka-pusty i pomidorów na ciepło. Na kolację: herbata ziołowa, jabłko; surówka W przypadku nietolerancji pokarmów surowych, zaleca się początkowo kilka dni postu o wodzie lub soku na przykład marchwiowym, następnie warzywa gotowane i stopniowe wprowadzanie suró-wek. W razie wzdęć dodawać do pokarmów zmielony kminek z majerankiem lub Raphacholin (sok z czarnej rzodkwi). Zaleca się codziennie spożywać pokarmy, zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek lub chrzan. Czosnek i chrzan są zabójcze w stosunku do bakterii gnilnych i nie niszczą bakterii fermentacyjnych. W czasie kuracji należy spożywać zielone rośliny (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) w postaci soków, surówek. Rośliny te są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia (co zapobiega od-wapnieniu organizmu), chlorofilu, dostarczającego bezcennego magnezu i żelaza. Wolno używać soli z mikroelementami, gdyż jarzyny prawie nie posiadają soli.

Gość gość
Jaki jest przebieg kliniczny kuracji warzywno-owocowej? Najtrudniejszym okresem kuracji jest kilka pierwszych dni, kiedy to następuje przestawienie przemian na tory spalania. Niekiedy odczu-wa się osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi uwalniają się rozpuszczone w tłuszczu toksyny (pesty-cydy, leki). Jeżeli nie przerywa się kuracji, to po dwóch-trzech dniach wszystkie dolegliwości ustę-pują. Ważnym problemem są wypróżnienia, gdyż szereg przykrych objawów takich, jak uczucie osłabienia czy głodu właśnie wtedy ustąpią. Jako pierwszy znak poprawy pojawia się lepszy sen, pogodniejszy nastrój i nie spotykana dotąd chęć do pracy. Zwiększa się tolerancja wysiłku, zmniej-szają się bóle wieńcowe, stawowe, chromanie, stopy stają się cieplejsze, cofają się przebarwienia troficzne skóry, ustępują obrzęki, pojawia się wielomocz. Pot i mocz przybierają przykry zapach, zaś stolec trac**przykrą woń. W czasie kuracji mogą występować tzw. kryzysy ozdrowieńcze w postaci nasilenia niektórych dolegliwości, które miały miejsce w przeszłośc****ojawia się np. ból stopy, która była złamana przed wielu laty, szum w uszach, który występował w wieku dziecięcym, względnie gdy ktoś wcześniej chorował na zapalenie uszu, zawroty głowy analogiczne jak wówczas, kiedy to przebył wstrząśnienie mózgu, obrzęk dziąseł, bóle stawów, niedokrwistość itp.

Gość kedzioorek88
Dziękuję za tak wszechstronną podpowiedź :) na pewno z niej skorzystam :) Już drugi dzień mam za sobą na wadze 69 kg. Cieszę się bardzo. Dzień zaczęłam od wielkiego kubka mięty. Pół jabłuszka z cynamonem i jogurt 0%. Nie powiem bo najgorzej jest wieczorem, kiedy dopada mnie chęć na coś słodkiego, gdyż jestem strasznym łasuchem, ale narazie jakoś daję radę. Wczoraj strszanie ścigneło mnie do kibelka, pewnie przez to że jabłuszka zaczeły fermentować w brzuchu , ale to dobrze, organizm się oczyszcza. Trzymajcie kciuki. Jutro dam znać jak dalej mi idzie.