Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kundzia88

Zapowiedzi slubne w kosciele

Polecane posty

Gość Kundzia88

Czy w kazdym kosciele obowiazkiem jest aby zapowiedzi slubne byly wyglaszane przez jakis czas przed slubem?czy da sie to jakos ominac?nie mam nic do ukrycia itd tylko nie chcialabym aby cale moje osiedle idac do kosciola w niedziele wiedzialo o moim slubie...mam wscibskich sasiadow i "kolezanki". Wiem, moze to glupio brzmi ale to bedzie moj dzien i nie wyobrazam sobie zeby nagle kilka nielubianych "znajomych" ze szkoly wparowalo do kosciola w dniu mojego slubu...bo przeciez kosciola mi w tym dniu nie zamkna :) co o tym myslicie?przesadzam, bo moze nikt nie zwraca uwagi na takie rzeczy?

Gość gość
ja bralam slub w kwietniu. Zapowiedzi wisialy 3tygodnie przed, a do kosciola nie przyszedl nam nikt, kogo nie zapraszalismy. Nie fisiuj, oszczedzaj energię na ważne sprawy ;)

Gość gość
zapowied******ościele wywiesza się 3miesiące przed ślubem

Wszystko zależy od parafi,w mojej zapowiedzi były wyczytywane na koniec mszy a u męża wywieszone w tablicy ogłoszeń.

Gość gość
W niektórych parafiach zapowiedzi są czytane, w innych wiszą w gablocie. Ale z zapowiedzi ludzie dowiedzą sie tylko o samym fakcie ślubu, nie będą wiec znali terminu.

Gość gość
W dużych parafiach np. w mieście zapowiedzi zazwyczaj są wywieszane w gablocie i chyba mało kto do nich zagląda tak naprawdę. W mniejszych parfiach zazwyczaj są wyczytywane. Ale tak jak napisała osoba powyżej, podczas zapowiedzi informuje się tylko o tym że X i Y chcą zawrzeć związek małżeński. Nie ma nic na temat daty czy godziny.

Gość gość
Zapowiedzi wygłaszane są w parafii do której należysz, ale nie świadczą o tym kiedy będzie slub, nawet nie musi być w tej parafii, sa ważne pół roku i nikt nie będzie koczowal tyle czasu pod kościołem żeby akurat na ciebie trafić

Gość gość
Jeśli chodzi o wyczytywanie to wyczytywane muszą być wszędzie, ale często odbywa sie to na porannych mszach, albo wieczornych a nie w niedzielę na najgłówniejszej mszy jak na wsiach.

Gość gość
No to się mylisz,bo moja parafia jest bardzo duza i zapowiedzi sa wyczytywane na każdej mszy niedzielnej a jest ich 5