Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co potrafią wasze dwulatki

Polecane posty

Gość gość

witam, dziś moje córka kończy 2 latka i boję się że jest trochę do tylu niz inne dzieci. nie korzysta sama z nocnika, nawet nie wie kiedy sika, usiądzie tylko na chwilkę i ucieka, wymawia tylko proste słowa mama, tata, baba, dziadzio, dzidzi, nos, uszy, dać, tam, chodź, mniam mniam, spać, zobacz i chyba nic poza tym nasladuje zwierzątka i po ich odgłosach nasladuje np koń to dla niej Iiihhaa, albo pies hap hap, kot miau je zupelnie samodzielnie i lyżeczką i widelcem nie potrafi sie sama ubrac, czy rozebrać, jedynie próbuje ubierac buty czy zdejmować skarpetki lub podciągać leginsy poza tym radosne dziecko ale boję się że to trochę za mało jak jest lub było u was z góry dziękuje za odpowiedź

Gość gość
jakbym czytała o swojej 22 miesiecznej córci :) z tym że ona troche wiecej mowi i pyta co to i pokazuje paluszkiem przeżywa okres butnu i wychodzi jej ostatni 20 ząbek nareszcie! bo ząbkowanie u nas było masakryczne :( moja pije mleko z butelki bardzo je lubi i ssie smoka i chodzi w pieluszce o i teraz mnie zwyzywaja od patologi :P

Gość 1122333
Nie przesadzaj. Nie jestem z tych co mówią "dziecko ma na wszystko czas" czy "każdy rozwija się inaczej" bo uważam, ze przez takie gadanie matki wiele rzeczy bagatelizuja. Ale nie jestem też panikarzem. Nie będę wypisywać co mój dwulatek potrafi bo to nie ma sensu. Powiem Ci tylko jedno- nie analizuj za dużo :) Z tego co napisałaś, nie wydaje mi się, zeby Twoje dziecko szczególnie odbiegało od normy. To jest maluch więc ma prawo wielu rzeczy jeszcze nie umieć. Tylko radzę Tobie- nie porównuj prawdziwego dziecka z kafeteryjnymi bo realne dziecko zawsze wypadnie blado ;)

Gość gość
gra na skrzypcach trenuje koszykówkę ozdabia przedmioty metodą decoupage surfuje na desce czyta szekspira w oryginale śpiewa w zespole ludowym nakręcił dwa filmy nominowane do oscara i tańczy tango 🖐️

Gość gość
ale moja tez ssie smoka i nie widzę w tym nic złego bo wiem jak było z moim bratem, mama go oduczyła smoka chyba jak miał półtora roku to potem jeszcze w zerówce przychodzil z wydojonym rękawem :) córka tez sika w pieluche ale jako że ciepło mamy w domu cały dzień praktycznie bez pieluchy chodzi, jak się zesika to posprzatam po niej

moja mówi bardzo dużo, bardzo. Sika w pieluchy(wali mnie opinia innych na ten temat :p )pije mleko z butli i zaczyna demonsrtowac byle focha placzem. Nie potrafi za to jeśc łyżeczką ale fidelcem wychodzi jej wyśmienicie :) nie wiem co jeszcze napisac, jak sobie przypomnę to napiszę. :)

Gość gość
moja mała nie lubi chodzic bez pieluchy pomomio ze mamy cieplo w domu zaraz jest placz dzis plakala bo chcialam zalozyc pieluche z zyrafa a chciala z malpka :P na spacerze histeria bo chciala kota sasiadow wrzucic pod nadjezdzajace auto trzeba bylo isc do domu szybko nie lubi we wozku jezdzic woli spacerkiem chodzic ( chyba dobrze u nas w miejscowosci widze 4 letnie panny w spacerowkach ale kazdy robi co chce :P ) w sklepie bierze zabawke i trzeba kupic bo jest histeria jak tania zabawka to ok kupujemy :) uwielbia stac na podescie i myc samodzielnie raczki mydelkiem wczoraj to nawet troche wlosow umyla i mowi myjo muj mama hehe kochane sa takie dzieciaczki choc daja popalic.. a i nie budzisz sie na jedzenie w nocy

Gość gość
ja autorka jeszcze dodam, ze mojej corci czasem buzia się nie zamyka, coś tak strasznie opowiada emocjonalnie, gestykuluje przy tym i zmienia ton ale coż z tego jak ani jednego normalnego wyrazu w tym sie nie doszukuje

Gość katemeelka
ja jeszcze nie mam dziecka, ale niedawno oglądałam kasetę video ze swojego dzieciństwa, miałam wtedy własnie 2 latka :) Mowiłam dużo i to nie słówkami, tylko budowałam całe zdania, ale nie wymawiałam R. W żadnych pieluchach nie chodziłam. Myslę ze za mało czasu poświęciłaś dziecku albo po prostu nie masz za bardzo pojęcia o tym jak je uczyć

Gość gość
a i uwielbiam jak mała mówi niooooooooo :)

Gość gość
"...w sklepie bierze zabawke i trzeba kupic bo jest histeria jak tania zabawka to ok kupujemy " Hehe, jak tak nauczycie to za chwile drogie tez bedziecie kupowac :P ... no ale "kazdy robi co chce" ;) :P

Gość gość
ja ze swoim dzieckiem jestem 24/7 i może z raz ją zostawiłam na jakieś 5 godz z moją mama. a co do nocnikowania robię co w mojej mocy ale uważam, że jak córka nie ma jeszcze wyczucia to zmuszać nie będę, za to jak zrobi siku w majty to strasznie płacze i od razu woła żeby zdjąć i ciagnie mnie do wanny, żeby ją umyć

Gość gość
Myslę ze za mało czasu poświęciłaś dziecku albo po prostu nie masz za bardzo pojęcia o tym jak je uczyć X nie masz dziecka to skąd możesz cokolwiek wiedzieć??? nie ucz ojca dzieci robic

hehehe jak ja kiedyś zalożyłam majty mojej dwulatce i się posikała to stanęła na palcach w rozkroku i powiedziała "o matko!" myslałam wtedy że pod stół wpadnę ze śmiechu! :D

Gość Mama już 4latka
Mój syn ma 4 lata więc mam już trochę dystansu do tego co było jak miał 2lata :) i tak na spokojnie to mówił 5 wyrazów na krzyż w naszym języku. Reszta po chińsku. Ładnie naśladowal odgłosy bardzo wielu zwierząt i pojazdów. Robił w pieluchę. Smoka na szczęście pożegnaliśmy jak miał 6miesięcy a butelkę jak miał 14miesięcy. Ale już jak miał 2.5 roku to ruszył z dnia na dzień i gada tyle że czasem marzę aby zamilkł :D Pieluchy odeszły jak miał 2lata i 8miesięcy. Także mamy nie denerwujcie się za bardzo. Warto z dzieckiem dużo rozmawiać, warto próbować oduczyć pieluch ale nic na siłę.

Gość gość
moj byl na podobnym etapie, nie nosil pampersa w dzien, ale za to poslugiwanie sie sztuccami kuleje do tej pory (2,5roku), choc dluuugo juz je, a raczej probuje jesc samodzielnie. Z mowa rozkrecil sie po 2. Urodzinach, choc nadal nie sa to zdania zlozone :) wg mnie absolutnie nie masz sie czym martwic autorko

Gość gość
no pewnie że nie ma co sie matrwic a z tymi zabawkami wiem wiem nie powinnam ale cóż czasami jest to silniejsze odemnie i kupuje :P a ja moge sie pochwalić ze moje dziecko jutro idzie do żłobka :)

moja była w żłobku na 3h tak na próbę to myslałam że będę musiała dzwonic po dźwig żeby ją stamtąd wyciągnąc :)

Gość gość
bardzo dużo ale nie napiszę, bo albo usłyszę że zmyślam albo że dziecko ma ZA.

Gość gość
przepraszam przeczytam ;)

Gość gość
skoro ktos odwiedza ten topi kmama gazetke z reala od jutra do 12 jest za 17, 99 czajnik filtrujacy 2,5 litra + 2 filtry z firmy Aquaphor ma moze ktos ? oplaca sie za taka cene kupic?