Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy przez katar niemowle może się udusić

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma 6 tyg. dziś dostała katar, którym poczęstował ją starszy brat. Takie małe dziecko oddycha tylko nosem i w związku z tym moje pytanie brzmi: Czy przez niedrożny nos dziecko może się udusić czy organizm sam wymusi oddychanie przez buzię?

Gość gość
up

Gość gość
organizm wymusi oddychanie buzią, ale to jest strasznie uciążliwe i męczące dla dziecka, może się budzić co parę minut, płakać. Spróbuj maluszkowi ułatwić oddychanie noskiem, zastosuj nawilżacz do powietrza w sypialni (żeby podziałało musi być ustawiony na maks, wręcz para musi wisieć w pomieszczeniu-sprawdzone), pod nosek daj maść majerankową, odciągaj wydzielinę Fridą albo czym tam masz, no i oklepuj plecki żeby wydzielina nie zalegała w okrzelach jak spłynie niżej. Aha, i możesz pod nóżki łóżeczka (te od strony główki) podlożyć np. książki, żeby dziecko nie spało płasko i żeby katar nie spływał do gardła przez sen.

Gość gość
nie udusi sie, ułoż jej poduszke wyzej zeby nie lezała płasko i bedzie jej łatwiej oddychac

Gość gość
Mam włączony nawilżacz przy łóżeczku, uniesiony materac pod głową, maść pod nosem i odciągam wydzielinę i zakrapiam wodą morską lub solą. W dzień robiłam inhalacje z soli. w jednej dziurce wydzielina jest żółtawa a w drugiej zielona, więc jest jakaś bakteria. Panikuję bo syn do roku nawet kataru nie miał, a że chodzi do przedszkola to ciągle coś przynosi.

Gość wifigdańsk
przede wszystkim takie małe dziecko nie oddycha tylko nosem-jelsi ma zatkany to oddycha buzią.ale popieram poprzedniczki-po co się meczyc i czekac az natura sama sobie poradzi? tez radze ci kontynuowac to co robisz-inhalacje z soli,wkraplaj sól f. do noska; ja dodatkowo jeszcze odciągałam gruszką,trochę to brutalne,bo dziecko się strasznie wije i płacze ale to bardzo pomaga dziecku.

Gość gość
polecam jeszcze kropelki na piżamkę oilbas oil, dajesz JEDNĄ krople na piżamkę lub poduszkę i to też ułatwia oddychanie innym sposobem (na nawilżaczach się nie znam, bo nie używam) to dawałam do kominka zapachowego kropelki miętowe, też działa :) przesypiał całą noc dzięki nim. Też miał chyba ok 6-8 tygodni gdy był 1 katar.