Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NiedoinformowanaMloda

Sucha skóra, pękające paznokcie

Polecane posty

Witam. Mam 17 i lat i potworny problem ze skórą. Mimo balsamowania mam bardzo wysuszoną skórę, wręcz się sypię co widać po zdjęciu ciemnych spodni czy położeniu się na ciemnej pościeli, szczególnie suche mam dłonie i kremy mi nie pomagają (musialabym smarować co 30 min). Do tego wszystkiego od ok.2 tygodni pęają i rozdwajają mi sie paznokcie. Domyślam się, że brakuje mi akiejś witaminy. Pytanie - jakiej ?

Gość gość
A jak wygląda twoja dieta? ile dziennie zjadasz olei, orzechów, awokado, tłustych ryb? bo jak w diecie brakuje tłuszczy to organizm nie ma z czego tworzyć bariery dla odparowywania wody i skóra wysycha; A z witamin tak objawia się niedobór wit A. Poczytaj więcej: www.laboratoriumurody.pl/forum/sucha-skora-artykuly,t958.html

dzięki :) Ryb nie jem w ogóle, tak samo awokado, orzechy czasami..

Gość gość
No to już masz trop :) Tłuszcze powinny stanowić mniej więcej 1/3 dziennej dawki kcal, czyli dla przeciętnej dziewczyny ok. 600 kcal, co w przełożeniu na dietę daje ok. 6-7 łyżek olei ale ponieważ oczywiście tłuszczy dostarczamy też w mięsie czy nabiale to wystarczą 3-4 łyżki. Na orzechy czy awokado sobie przelicz :) A skoro nie jesz ryb to koniecznie suplementuj tranem.

Dziękuje za pomoc :)

Gość gość
możesz sobie łykac olej z wiesiołka, to jest tani suplement a może być pomocny. a do smarowania to bym C***oleciła w takim razie olej kokosowy - taki spozywczy. jest bardzo odżywczy dla skóry. ja mam skórę atopową i np. u mnie się bardzo sprawdza.

Gość gość
powinnaś sprawdzić jak Twoja tarczyca

z tarczyca raczej nei mam problemów. Miałam badania max rok temu. A co do oleju kokosowego .. nienawidzę kokosu, nie wytrzymam tego zapachu

Gość gość
Możesz kupić olej rafinowany, on jest bez zapachu. Ale lepiej sprawdzi się coś z mocznikiem (polecam mleczko Isana z Rossmana, niedrogie a genialne) i olej lniany albo konopny (ma skład zbliżony do naszego sebum).

Gość gość
Na paznokcie to spróbuj odżywkę new nails, powinna pomóc. Po kilku dniach zauważysz zmiany, a po kilku tygodniach zmiany bardzo duże. Co do suchej skóry - Ameryki nie odkryję, dobry krem nawilżajacy.

Gość gość
niestety, ale z tarczycą jest tak, że robisz badanie i jest ok, a za miesiąc może być bardzo źle zdecydowanie powinnaś powtórzyć badanie TSH powinno być 1-1,5

Gość bio24
pomysl nad olejkami, albo olejami mieszanymi z kremami na początek, spróbuj arganowy, kokosowy, ja kupuję na www.bioprodukt24.pl, mają też małe pojemności, dają gratisy, można poprobować

mam mleczko z ziaji z olejkiem arganowym i pomaga na 2-3 h a potem znowu mam suchą skórę, biorę tram od ponad tygodnia i troszkę lepiej, ale niewiele

Gość gość
Bo trzeba poczekać, regeneracja skóry może zająć 4-5 tygodni. A to mleczko z Ziaji nie jest rewelacyjne (znaczy, przy skórze normalnej OK, ale dla suchej za słabe...), lepiej kup to, też niedrogie: www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=61847&next=1

Gość gość
O, widzę, że wyżej ktoś już polecił to samo, więc przepraszam za powtórzenie :)

Gość monikamonikamonikamonikamonika
tez tak mialam, ale mi sie zaczelo po maturze. moze pijesz za duzo kawy i herbaty?? one usuwaja wode z organizmu. pij duzo wody. warto tez dermatologa odwiedzic

Gość gość
no i droższe pij, witamina b cynk selen, sprawdz anemię, przy anemii pękają paznokcie.

i jeszcze jedno, wmoze za czesto bieżesz prysznic? ja ciagle sie kapalam wtedy i sobie zniszczylam bariere ochronna

a na paznokcie eveline 8in1- mi pomoglo, mojej cioci tez, ale wiem ze sa dziewczyny ktorym sie to jeszcze pogarsza

Gość Marianka33
Na suchą skórę Ci nie pomogę, ale sama miałam też problem z paznokciami. Wystarczyła kilkudniowa kuracja specjalną odżywką z jedwabiem. Możesz poszukać w sklepie albo zakupić przez internet: http://wyprzedazkosmetykow.pl/kategoria/754/odzywki

jesli masz sucha skore to porponuje krem olejek arganowy z bielendy. sama mam z tym ogromny problem nie tylko na twarzy ale tez na ciele. szczegolnie rece i lydki. stosuje od miesiaca i jestem abrdzo zadowolona.

Gość barcianna
Oliwka new nails na kilka tygodni i powinno być ok. Mnie się udało przywrócić skórkom życie, a faktycznie wyglądały potwornie kiepsko.

Gość karwinek
Na paznokcie to odżywka new nails - postaw na systematyczność, zadbaj o nie - będzie z czasem tylko lepiej. A docelowy efekty zależy już w całości od Twojego podejścia. Tyle.

Gość katarges
Czy odżywka wymaga stosowania przez jakiś konkretny okres czasu? Jeśli tak, to jaki mniej więcej? Zależy mi na mocnej poprawie stanu paznokci, tak aby one rzeczywiście były zdrowe. Wykonalne? Co później z pielęgnacją?

Gość gość
tran, jajka na miekko, wit C, B, wywary z pokrzywy, skrzypu, zelatyna z ciepla woda.

Gość gość
jeżeli chodzi o suchą skóre, ja soie kupiłam natrena.pk bardzo fajne serum mocno nawilżające, jeżeli jesteś zainteresowana z chęcią podam nazwę.

Gość gość
Też mam problem z suchymi rękoma. Problem jest niezwykle uciążliwy, a dłonie są jak papier. Od jakiegoś czasu używam kremu nawilżającego z mocznikiem, linourea i chciałam Ci go polecić. Bardzo dobrze i długotrwale nawilża, a kosztuje około 8 zł :)

Na rynku jest masa kremow nawilzajacych do dłoni, wystarczy wejsc do drogerii i sie rozejrzec, mysle ze kazdy pomoze, nawet najzwyklejszy nivea :) a co do paznokci to polecam Ci zajrzec na blog golden rose http://blog.goldenrose.pl/2016/08/03/podarujcie-swoim-paznokciom-letnia-regeneracje/ tam z pewnoscia znajdziesz pomoc dla swoich paznokci :) p.s tylko uwazaj zebys nie przepadla, mi sie tak blog spodobal ze nie moglam oczu oderwac :)

Na suchą skórę polecam nawilżanie od środka. Najlepiej pić wodę mineralną. Sama wypijam codziennie butelkę Piwniczanki, a moja skóra jest odpowiednio nawilzona! :)