Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Endżii

Jak oduczyć kota wskakiwania na parapet zewnętrzny??

Polecane posty

Gość Endżii

Mam problem. . Mam 3 koty i jak w temacie są one nauczone wskakiwania na zew parapet w celu wejscia do domu. Koty mają 4 lata i sa tak przyzwyczajone do tego ze jak ich nie chce wpuścić do domu to okna az dudnia.. prosze nie pisac mi ze to moja wina bo akurat z tego zdaje sobie sprawę. Prosze o pomoc. Co zrobić w takiej sytuacji? zaznaczam, ze koty sa moimi pupilami i likwidacja ich nie wchodzi w grę. Szukam skutecznego sposobu na zniechecenie ich. Moze jakieś sprawdzone preparaty? POMOCY

Gość spaślak_
ale po co oduczać, koty pukają jak chcą wjeśc a ty ich chcesz tego dobrego zwyczaju oduczać ?

Gość gość
kup drzwi z wejsciem dla kotow i po sprawie. Albo naucz je wskakiwac na dzwonek, wiele kotow posiada te umiejetnosc.

Gość gość
ale jak inaczej mają dostać się do domu? najlepiej to ich nie wypuszczaj, moje koty jak chcą wejść do domu z balkonu (osiatkowanego) to też skaczą po oknach a jeden dodatkowo jeszcze się drze jak opętany

Gość gość
1. nie wYpuszczać 2. zamontować klapkę w drzwiach żeby swobodnie wchodziły i wychodziły innego wyjścia nie widzę

Gość gość
Jeżeli masz parapety z blachy to proponuję tobie do nich doprowadzić przewód o napięciu 230v z gniazdka domowego a na pewno poskutkuje...

Gość xantrypa kreizi leidi
kot to inteligentny zwierz, do kota trzeba mowic ! - tylko ze trzeba umiec nauczyc kota /psa tez/ moje kotki perskie nawet rozumia co sie do nich mowi, jak wolamy je po imieniu kot odwraca glowe i patrzy do gory z krotkim miau ... na gwizd leca do jedzenia pedem ! na lagodna wypowiedziana zachete/ trzeba to wypowiadac bardzo slodko, cieplo/ kot przyjdzie wskoczy na kolana pomruczy i polozy sie przy kompie ... a jak chodzi po szafce od telewizora to czesto usiadzie tak ze nie da rady telewizora zalaczyc wiec co zrobilam ? naustawialam z przodu telewizora roznosci aby nie bylo miejsca na "wskok" i gotowe i tak stoi sobie dluga statuetka 12- tu apostolow na samym srodku i kolorowe kaczory, takie pospolite plywaki dla dzieci tyle ze kazdy innego koloru, kwiaty - mam kwiaty ktore cudownie rosna bez swiatla slonecznego i jak poustawialam ta cala galerie to okazalo sie ze nie ma miejsca na "wskok" i nie wskakuja ! - wiec mozesz tez tak zrobic - cos postawic na oknie i kot nie wskoczy, kot potrafi dokladnie ocenic przeszkode i nie zaryzykuja skoku - moja rada tez tak robie ...

Gość xantrypa kreizi leidi
poukladaj na oknach takie podluzne donice ozdobne a w nich umiesc kolorowe kwiaty i koty nie wskocza - to proste ...

Gość gość
Podlącz parapet do pradu, faze

Gość franciszek papiez
ty wyzej - to wcale nie jest zabawne !

Gość gość
Jak mieszkasz wysoko to zamontuj siatke w okna,u mnie sie zabil na wiosne skaczac

Gość Endżii
Prosilam o racjonalne i sprawdzone metody, a Wy sobie robicie jaja.. na wiosne bedzie nowa elewacja i musze cos zrobic bo pod oknem jest brudna sciana.. gdy koty zeskakuja to opierają się lapkami.. i dlatego jakos musze sie ich pozbyc z okna.. niby koty nie lubia zapachu cytrusow, ale jak spryskalam parapet kwaskiem cytrynowym to nic nie dalo :(

Gość ciekawaaaa baaardzo
A, to o elewację ci chodzi, a mieszkasz w domku własnym czy bloku?Bo ja na swoim to daj spokój, ścianę się umaluje, niech zwierzaki mają swobodę :)

A jak maja wchodzić do domu? Jeśli lubisz swoje koty, a nie wyobrażam sobie inaczej, to zrób im kratkę jakąś pasującą do ogrodu/domu, obsadź jakimś ładnym kwiatkiem, np. wiciokrzewem czy clematisem - i koty będą miały wygodę i dom zyska na urodzie. albo, jak ktoś pisał, drzwiczki w drzwiach. W końcu jakoś muszą się do domu dostać.

Gość ciekawaaaa baaardzo
No właśnie, kratka, jak pisze Ewa, albo drabinka - moja sąsiadka mieszka na parterze, na parapecie przymocowała fajną drabinkę, kocisko sobie po niej wchodzi i schodzi kiedy chce.

Gość liść mięty
o jezuniu ale masz problem, elewacja :o elewację można wyczyścic szczotką i wodą, wiem co mówię, bo mam to samo ze wskakującymi kociakami na zew. parapet, ale ja tego za problem nie uważam, po prostu co jakis czas czyszczę ten fragment ściany :O

Gość Endżii
Mieszkam w domu jednorodzinnym i kratka nie wchodzi w gre. A elewacja nie jest dla mnie problemem, ale chyba jak sie cos robi to po to aby bylo ladnie i wypada o to dbac. Bynajmniej ja tak uwazam. Mam na posesji pomieszczenie w ktorym jest zrobione specjalne okienko i pozostałe moje koty tam sobie wchodza i spia. A ja nie pytam o inne rozwizanie jak koty moga wchodzic do domu tylko jak je oduczyc. Wiec nie obchodzi mnie to co zrobic zamiast okna tylko interesuja mnie sposob na oduczenie kotow. Elewacje zakladam i nie mam zamiaru latac ciagle ze szmatką i woda. Moje okna sa od drogi i problemem jest to ze ciagle tez je musze myc.. prosze o wypowiedz ludzi ktorzy mieli podobny problem.

no tak, o elewacje trzeba dbać o koty juz niekoniecznie nie lubię cię

Gość gość
muszą mieć alternatywę innego dostania się do domu, napisałaś, że gdzieś masz okienko czy drzwiczki- więc tamtędy wypuszczaj koty, nie wypuszczaj ich przez okno (a najlepiej to ich w ogóle nie wypuszczaj)

Gość gość
otwierasz okno i patelnią dziada,włalalaaaa;-)

Gość Endżii
Gdybym nie dbala o koty to nie szukalabym rozsadnych rozwiazan a pozbyla ich sie tak jak to robia zwyrodnialcy. Jezeli nie masz nic madrego do napisania to po prostu sie nie wypowiadaj. Proste!!

Gość Endżii
Tak, mam pomieszczenie gospodarcze i tam spia inne koty.. pomieszczenie stoi obok domu. Jest tam specjalne okienko i maja je otwarte 24h.. moze jest jakis sposob (oprocz jedzenia) zeby je tam nauczyc spac itp. Latem tego problemu nie mam bo one nie chca byc w domu gdyz na dworze jest cieplo. Gorzej gdy jest jesien zima..

Gość gość
sama je nauczyłaś a teraz foch gdyby mogły wchodzić tylko przez pomieszczenia gospodarcze nie wskakiwałyby na okno

Gość gość
nie oduczysz kota skakania po parapecie dobrym sposobem jest zamontowanie siatek dla kota takich montowanych w oknie ja mam takie zalozone już kilka lat sprawdzają się doskonale .http://www.dom-partner.eu/siatki-kota/

Gość gość
Wiem,ze moze nie w temat ,ale tez o kotach.Chce kupic kota mieszkam w malym miasteczku kot konkretnie rasy ragdoll.I teraz moje pytanie mieszkam na 1 pietrze.wiadomo latem balkon i okna otwarte cala dobe prawie.I boje sie ,ze mi ten kot ucieknie nie wroci albo ktos go zabierze :O wiem zalosne ,ale wolalabym ,zeby kot byl w domu nie chodzil nigdzie sam.Wolalabym ,zebym ja go wyprowadzala na dwor czy cos.I zastanawiam sie jak to bedzie czy kot bedzie skakal z 1 pietra z okna :O oby nie czy nie bedzie uciekal kurde nie mam pojecia jak jest z kotami,boje sie tego prosze mi odpowiedziec

Gość gość
Jak chcesz kupić kota i mieszkasz w bloku,musisz mieć siatkę na balkonie.Kot zeskoczy i pójdzie sobie gdzie będzie chciał, co to dla niego 1 pietro.Z oknami jest łatwiej, chyba,że masz stare,które się tylko szeroko otwierają .Koty lubią włazić na balkon do sąsiada, są ciekawskie i szukają guza.Też mieszkam na 1 p.,mam siatkę ze sklepu internetowego zooplus,nie była droga.Mam ją kilka lat z powodu kota rasy Maine Coon.

Gość dbamokota
USŁUGA PROFESJONALNEGO MONTAŻU SIATEK BALKONOWYCH - SIATEK DLA KOTA, SIATEK PRZECIW PTAKOM GWARANTUJEMY NAJNIŻSZE CENY MONTAŻU W POLSCE! TEL. 733 157 287 Zespół „Dbam o kota” zajmuje się montażem zabezpieczeń na balkon, okno , taras, do ogrodów i wielu innych, stosowanych w celu ochrony kotów i innych pupili, przed wypadnięciem z wysokości. Wymienione zabezpieczenia montujemy za pomocą specjalnych haków i uchwytów, na których rozciągana jest siatka dostosowana, względem zamówienia. Przedstawione rozwiązania, sprawdzają się również w przypadku problemu z zabezpieczeniem przed ptakami. W swojej ofercie świadczymy usługi montowanie kolców przeciw ptakom, zwłaszcza gołębi, które eliminują problem z zanieczyszczeniem odchodami. Wieloletnie doświadczenie sprawia, że montaż jest sprawny i dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania klientów. Oferujemy montaż z wykorzystaniem standardowych narzędzi pracy (siatek, haków, linki stalowej) oraz w przypadku zakazu ingerencji w elewacje budynku , stosujemy rozwiązania bezinwazyjne. Wykonywane usługi w pełni spełniają oczekiwania klientów pod względem zabezpieczenia, a przy tym spełniają wymogi bezpiecznego montażu pod względem zagrożenia p-pożarowego. Wykonywane konstrukcje są bardzo mało widoczne, pod względem estetyki, a tym samym nie zasłaniają promieni słonecznych. Usługi wykonujemy głównie na terenie Warszawy i Mazowsza, a w przypadku specjalnego zamówienia jesteśmy w stanie dojechać w inne rejony Polski, bądź Europy. Charakteryzuje nas estetyka wykonania, bezpieczeństwo i funkcjonalność montażu oraz konkurencyjne ceny. Wszelkich informacji można uzyskać pod numerem tel. 733-157-287, bądź pisząc maila na adres : dbamokota@gmail.com. Zapraszamy, również do odwiedzenia naszej strony internetowej: www.dbamokota.pl .

Gość gość
zwierzat sie NIE KUPUJE!! jest wystarczajaco duzo biednych, pokrzywdzonych. jak juz takie wpisy widze to wiem, ze to buractwo a co kastrowac tez lepiej nie bo to natura? Wystarczy wejsc na strone schroniska, sa male, duze, srednie kotki teraz nawet pers by sie pewnie znalazl tyle jest zwierzat w potrzebie a nie kupowac!