Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja coreczka dwa i pol miesiaca nie chce przekrecic glowy w lewa strone

Polecane posty

Gość gość

Zaczynam sie martwic. Lezac na brzuszku, zwraca glowe w prawa strone albo ja podnosi albo kladzie glowe na macie i ssie prawa piastke. Jak byla noworodkiem to przekrecala glowke na obie strony:( Tak samo lezac w lozeczku kieruja glowe w prawo...Boje sie, ze sama przyczynilam sie do tego bo duzo czesciej nosilam ja na jednym ramieniu. Co ciekawe jak ja nosze teraz na lewym czy prawym ramieniu to glowke obraca w 2 strony a na brzuchu nie chce:(Czy to moze byc problem neurologiczny?

Gość gość
moja corka obracala glowe w obie strony, ale jak spala, to tylko na prawo. wogole miala szerszy zakres ruchu szyja w prawa strone niz w lewa. pediatra stwierdzil, ze to jest czeste i przewaznie samo ustepuja. zalecil klasc ja naprzemiennie w lozku i klasc zabawki po lewej stronie, zeby stymulowac ruch w ta strone. szybko sie to wyrownalo. spytaj lekarza na nastepnej wizycie i nie martw sie.

Gość gość
moj syn tez tak mial, nawet mu sie glowa splaszczyla z jednej strony, teraz ma 5 msc i sie wyrownalo, kladz ja na tym drugim boku, ja podkladalam pieluche zeby nie mogl obrocic glowy

Gość gość
lepiej niech objerzy ją pediatra, u takich małych dzieci wszystko da się wyprowadzic, ale trzeba zrobić to jak najwcześniej.

Gość gość
Staraj się podkładać dziecku poduszke tak aby nie mogło przekręcać głowy tylko w prawo ,zreszta lekarz powie ci to samo

moja miała tak samo, neurolog stwierdził asymetrię ułożeniową. absolutnie zakazała podkładania pieluchami. córa to sama wyrównała - mieliśmy podane sposoby jak ją nosić, karmić, tak by miała uruchomione obydwie połowy. nie była potrzebna rehabilitacja, bo do 4 miesiąca wszystko zeszło samo. teraz leży głównie płasko, z główką prosto i ma płaską głowę tyłu :D na boku nie chce, nie potrafi ...

Gość gość
wiesz mialam podobnie tylko to wczesniej zauwazylam.Kladlam malego od urodzenia wiecej na prawy bok.I jak mial 1,5miesiaca obracal glowke tylko na prawa strone I zadko na lewa a jak juz to tylko na chwilke.Zaczelam pilnowac by czesciej spal na lewej I jak lezal w dzien podkladalam pieluszke tak ,ze musial miec glowke na lewo.W 2,5 m wszystko wrocilo do normy,

Gość gość
To może być kręcz szyi-trzeba udać się do ortopedy-on powie jak postępować-i z czasem to się naprawi.

Gość gość
mojej znajomej córka miala kręcz szyi, długa, cięzka rehabilitacja uchronila dziecko przed operacją

Gość gość
Kręcz szyjny jest wynikiem zmian, które powstają w układzie mięśniowym lub kostnym. W efekcie zmiany te powodują obligatoryjne ustawienie główki niemowlaka zgiętej do boku i skręceniu w stronę przeciwną. Kręcz może być też skutkiem niewłaściwego ułożenia płodu w łonie matki. Dysfunkcja ta dotyka przede wszystkim dzieci, ale diagnozuje się ją również u dorosłych, więcej: http://dzieci-rehabilitacja.pl/oferta/krecz-szyi/