Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

16 letnia mama

Polecane posty

Gość gość

Witajcie mam pytanie. Jak dziewczyna w wieku 16 lat ma dziecko to ona jest jego prawnym opiekunem czy jej rodzice ? A jesli rodzice to prze jakis czas czy jak ona skoczy 18 to musi sie starac o tp by ona byla prawnym opiekunem ?Jak to jest ?

Gość gość
Nie jestem mama w tym wieku ani w ogole mama. Pytam z ciekawosci

Gość gość
Wydaje mi sie Że jeżeli ojciec dziecka jest pełnoletni to on jest prawnym opiekunem a jak nie to rodzice o ile sie zgodza

Gość gość
To ze jak ojciec jest pełnoletni to wiem. I zakładając ze rodzice chcą. Tylko co się dzieje jak dziewczyna kończy 18 lat ? I sama może nim zostać ?

Gość gość
????

Gość mam zalęknione dziecko
Dokładnych procedur nie znam, ale ogólnie wygląda to tak, że jeśli dziewczyna ma skończone 16 lat, a chłopak 18 to za zgodą rodziców i sądu mogą wziąć ślub i wtedy oni są prawnymi opiekunami dziecka. Jeśli nie chcą ślubu to przed sądem przedstawiciel nieletniej potwierdza wraz z ojcem iż jest on ojcem, on wtedy nabywa prawa. Matka (chyba) z automatu nabywa prawa jak skończy 18 lat.

Gość gość
Dzięki tak właśnie myślałam. znajomi maja po 16 lat i maja dzieckp. Byłam po prostu ciekawa jak to jest bo w sumie razem mieszkaja

Dopóki rodzice dziecka nie są pełnoletni nie mają praw rodzicielskich do dziecka, prawnymi opiekunami zazwyczaj zostają dziadkowie o ile wyraża zgodę. Po uzyskaniu pełnoletności rodzice mogą starach się już prawa rodzicielskie

Gość MarzenaEwelinka
Słuchaj, jestem w tej sytuacji. Ojciec choc jest pełnoletniabsolutnie zadnych praw nie ma! nawet jezeli rodzice matki z dzieckiem tego chcą!! opiekunem moze byc tylko i wyłacznie matka dziewczyny. Jak dziewczyna skonczy 18lat to idzie do urzędu stanu cywilnego i bierze córe na siebie

Gość gość
a co jesli rodzice tej 16stki nie uznaja dziecka I nie beda chcieli byc opiekunami.Co wtedy zabiora jej dziecko?