Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Truskawkowa malina

Tabletka a wymioty

Polecane posty

Gość Truskawkowa malina

Dziewczyny, wczoraj przyjęłam siódmą tabletkę o stałej porze. Niestety po ok 3h wymiotowałam. Co mam robić w tej sytuacji? Gdybym pominęła, wzięłabym zapomianą tabletkę, ale skoro wydaliłam ją z ogranizmu i nie mam drugiego opakowania to co teraz? Jestem troche spanikowana, bo jutro przyjeżdża mój chłopak, z którym nie widziałam się dwa miesiące. Czy musimy stosowac dodatkowo np prezerwatywę?

Gość gość
Wszystko masz w ulotce. Gdy wystąpią wymioty lub biegunka w czasie krótszym niż 4 godziny od przyjęcia pigulki, trzeba wziąć kolejna z blistra. Cale opakowanie skończysz wtedy dzien wcześniej.

Gość Truskawkowa malina
No własnie nie mam ulotki przy sobie. Czyli np. jak biore tabletki zawsze o 21, to mogę teraz przyjąc kolejną? wymiotowałam jeszcze o 8 rano i w sumie dopiero teraz czuje sie dobrze i jestem pewna ze juz nie bede wymiotowac. Czy po prostu dodatkowo sie zabezpieczac i kolejna tabletke wziac o normalnej porze? Myślisz, że wymioty po trzech i pół godzinach wydaliły tabletke? nie zdazyla sie wchłonąć?

Gość gość
Zaraz...pigulke przyjelas wczoraj o 21, a której wymiotowalas?

Gość Truskawkowa malina
ok 24:30-24:50

Gość gość
Bo jeśli pigulke wzielas o 21, a wymioty byly po 1 w nocy, to zdazylas sie wchlonac przed wymiotami i zabezpieczenie jest zachowane. Ale jeśli pierwszy raz wymiotowałaś wczoraj miedzy 21 a 1 w nocy i wtedy od razu nie wzielas drugiej pigulki, to mamy postępowanie jak przy spóźnieniu powyżej 12 godzin. Ryzyko ciąży niewielkie, ale lepiej teraz przez 7dni dodatkowo zabezpieczać sie prezerwatywą. I normalnie przyjmowac dalej pigulki. Mogłabyś dzis przyjac nawet dwie, jedna teraz, druga o zwyklej porze, czyli o 21, ale i tak lepiej stosować przez tydzień dodatkowe zabezpieczenie. A ulotkę znajdziesz w necie, wrzuć w Google nazwę pigułek i wyskoczy.

Gość gość
Skoro przed północą, czyli nie minely 4 godziny, wiec istnieje spore ryzyko, ze cala pigułka nie zdazyla sie wchlonac i czesc dostala zwymiotowana. Nie ma co szaleć, ale male ryzyko wpadki zawsze jest, wiec lepiej przez najbliższe dni dodatkowo stosować gumkę :)

Gość Truskawkowa malina
Tzn. miałabym przyjac teraz kolejna tabletke, z drugiego rzedu (bo dzis rozpoczne drugi rzad) i używać dodatkowego zabezpieczenia? Nie mam zapasowego opakowania zeby wziac ta sama tabletke. Czy po prostu uzywac dodatkowego zabezpieczenia i dziś o 21 przyjac normalnie kolejna tabletke (czyli ta pierwsza z drugiego rzedu) Jeśli wymiotowałam po ok trzech i pol godzinach od przyjecia, to jakas czesc zdazyla sie juz wchlonac prawda? To nie jest tak, ze cala tabletka sie nie wchlonela? Przepraszam za tyle pytan, ale widzę, żesie orientujesz w tym, a ja dopiero zaczynam brac tabletki i dokladnie nie wiem co i jak.

Gość gość
...a przynajmniej tak sie postępuje w wypadku pigułek dwuskładnikowych, jednofazowych. sprawdz jeszcze w ulotce, czy w wypadku Twoich pigułek producent przewiduje to samo rozwiązanie

Gość gość
Drugi rzad? Hm...czy Ty czasem nie przyjmujesz trójfazowych pigulek? tzn, w każdej jest inna porcja hormonów? wrzuć nazwę pigułek w google i sprawdz jak to jest u Ciebie. Myślę, ze potrzebne będzie przez parę dni dodatkowe zabezpieczenie. Ale nie denerwuj sie, ryzyko ciąży będzie minimalne, przy tego rodzaju bledzie. Jednak nie wiadomo, ile z pigulki zdążyli sie wchlonac, wiec zamiast sie za parę dni stresować, lepiej uzywc teraz gumki ;)

Gość Truskawkowa malina
Tabletki to Vibin mini, zawierają dwa hormony. I wydaje mi się właśnie, że każda tabletka ma inną dawkę hormonów :) Uspokoiłas mnie, dzięki wielkie! Troche się wystraszyłam jak zdałam sobie sprawę, że tabletka do końca mogła się nie wchłonąć. Ale zacznę dzisiaj normalnie drugi rząd i najwyżej włącze gumki tak jak mówisz ;)

Gość gość
Przy trojfazowych postępowanie moze sie roznic w zależności od "rzedu" pigulek. Ale w Twoim wypadku pewnie i tak wiekszosc pigulki sie wchlonela, jednak sposobu nie ma by przewidzieć szybkość pracy Twojego uk.pokarmowego, wiec...lepiej sie zabezpieczyć ;) Ale ulotkę i tak radze przejrzeć. Producent ma obowiązek wszelkie takie awaryjne sytuacje przewidziec i opisac co mamy zrobić, gdy sie nam zdarza ;) w necie jest wszystko. Tylko patrz na pelne opisy, nie te skrócone. pozdrawiam i milego wieczoru z chłopakiem zycze ;)