Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 miesieczne dziecko nie siedzi samo nie raczkuje martwie sie

Polecane posty

Gość gość

witam martwie sie ze synek nie umie jeszcze sam siadac.raczkowac tez nie nawet nie pelza przekreca sie tylko z plecow na brzuch i odwrotnie.sa powody do niepokoju?moja corka w tym wieku juz dawno siedziala sama i raczkowala

Gość gość
Hej, mój mały ma 7,5 i też jeszcze nie siedzi ani nie raczkuje.Turla sie za to jak szalony. Pomału też odpycha się rączkami. No i co z tego? Chyba widzisz czy jest zdrowy? wesoły? żywy? Dziewczynki są zazwyczaj drobniejsze i dlatego efekt pionizacji osiągają szybciej. Pozwól mu się rozwijać po swojemu i nie porównuj do nikogo. 8 miesięcy to ma jeszcze czas :)

Gość gość
Mój syn miał 6.5 miesiąca jak siedział 9 jak chodził ...

Gość gość
to cholera daj mu swobode ruchu a nie ciagle w wózku itp u mnie mały sciele mu kołdry na panelach wiec ma pole popisu i sobie lezy na pleckach obecnie ma 7miesiecy i zamiast siadac raczkuje

Gość gość
idź do lekarza, tu albo usłyszysz że masz opóźnione dziecko albo że ma jeszcze czas. Kładłaś od urodzenia na brzuszku i czy nosiłaś w pozycji pionowej?

Gość gość
Ja mam 9 miesieczniaka i tez sam nie siada, ani nie raczkuje. Za to wstaje sam w lozeczku od ponada 2 miesiecy. Dupke do pozycji raczkujacej podnosi dopiero ok. 2 tygodni, wczoraj przepelzal metr w pogoni za kotem. Tez mnie to frustruje, bo dziecko praktycznie od 3 miesiaca zycia jest non stop na ziemi, a ja razem z nim, ale coz poradzic.

Gość gość
Kładź na podłogę i w zasięgu wzroku Kładź zabawki. Zacznie się ruszać. Widać że dziecko ciągle leżało. Nie cwiczylas z nim. Moj od 4miesiaca pelza. Ma 9 i raczkuje, chodzi przy meblach i pewnie siedzi. Ale był ciągle na podłodze na brzuszku.

Gość gość
6.5 mca jak siedzial a 9 jak zaczal chodzic?i co dla cb to powod do dumy?to zle jak tak wczesnie zaczyna kregoslup takiego dziecka nie jest jeszcze dobrze rozwiniety.

Gość gość
wlasnie w wozku rzadko siedzi w domu tylko go klade jak gotuje obiad.lezy zazwyczaj na kocu na podlodze.

Gość gość
Moja córeczka ma 7,5m przemieszcza się szybko pełzajac, już siada sama ale zdarza sie jej, ze traci równowage, wspina się na różne przedmioty i siada albo kleczy próbuje też wstawac. Próbuje raczkowac ale narazie nie wychodzi jej podpiera się na rękach i staje na paluszkach stóp wypinajac wysoko tulow i pupcie. Jest bardzo aktywna waży 7kg. Pierwszy raz usiadła w wodzie i w wannie spędza ok. 30min codziennie bawiąc się. Każde dziecko rozwija się inaczej, jeśli martwisz się to skonsultuj malego z lekarzem. Pozdrawiam

Gość mama gosc
Autorko moj do skonczenia 8 miesiaca nawet na brzuchu nie chcial lezec. Polozony od razu przewracal sie na plecy. Nie bylo sily na brzuszkowe zabawy by chociaz troche polezal,wzmocnil rece. Powinien opierac sie na dloniach a on tylko na przedramionach. Jak pupe bral do gory to glowa w dole. Posadzony przewracal sie. I raptem w ciagu dwoch tygodni usiadl sam z pozycji lezacej na plecach( zawsze cwiczyl brzuszki do siadu z lezenia) zaczal Przyjmowac pozycje do raczkowania i sie bujac przod tyl I po 2 tyg pozed na czworaka. Wczesniej wolal prpbowac sie pionizowac i nie raz przy wkladaniu do lozeczka lapal sie za szczebelki i stal. Co smieszniejsze,ale.kazdy to zauwazyl,postepy zaczal robic jak zaczal porzadnie jesc,wczesniej byl.straszny niejadek,a pojadl kaszy manny na kolacje i raptem jakby nabral sil. Wczesniej mial gluten tylko wprowadzany. Zaczal jesc ogolnie sytsze posilki i zaczal robic postepy. Nie wiem moze to zbieg okolicznosci a moze na prawde nabral sily.

Gość mama gosc
Dodam ze nigdy nawet nie podpelz milimetra.

Gość gość
Moj ma 5 mc***pcha sie do siadania,jak jest w pozycji połlezacej to wyciaga raczki do przodu i chwiejnie siada, a ja mu nie pozwalam bo sie martwie ze to za wczesnie. I niestety odkad odnalazl ta nowa pozycje to w ogóle nie chce mu leżeć na brzuszku,juz zaczynam pupę podnosić ladnie,a teraz placze jak go klasę na brzuch...

Gość gość
moja ma 7 miesięcy i pełza/raczkuje, siada w takim półsiadzie - nie umie się jeszcze wyprostować więc siedzi opierając się na boku 1 ręką, a od jakiegos tygodnia zaczyna stawać przy różnych przedmiotach.