Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Palmowa

Czy badania hormonalne są płatne ?

Polecane posty

Gość Palmowa

Witam ! Od kiedy pamiętam mam pare problemów .. wymienie niektóre - Nadmierne owłosienie ( pod pępkiem, troche plecy, na brodzie pojedyńcze włosy i mam lekkie baki, okolice sutków. Jak facet..) - Mam tez problem z trądzikiem ale to straszny.. prawie wszędzie gdzie się da mam jakieś krostki itd - Okres ( gdy nie biorę tabletek anty ) Jest okropnie nieregularny aktualnie nie ma go już okolo trzech miesięcy, a w ciąży nie jestem. Polecono mi abym zrobiła sobie badanie hormonów. Więc tu pada pytanie. Czy jest ono płatne ? Jak tak to chciałabym znać mniej więcej jaka jest tego cena. Chcę jeszczę dodać, że nie przyjmuję żadnych leków na stałe a z tarczyca tez nie mam problemów.

Gość gość
jeżeli dostaniesz skierowanie od lekarza NFZ, to są bezpłatne ale bywają problemy z uzyskaniem takich skierowań, a czas oczekiwania na wizytę u endokrynologa to często wiele miesięcy zależy też, jakie hormony chcesz badać, bo na te "popularniejsze", jak TSH, dostaniesz skierowanie od lekarza rodzinnego, a na te bardziej "specjalistyczne" od endokrynologa skierowanie na badania hormonów płciowych może też wystawić ginekolog ale oczywiście najlepiej by było, gdyby udało Ci się dostać do endokrynologa i on dopiero by zdecydował, które hormony i w którym dniu cyklu badać

Gość gość
a najwygodniej chyba by było, gdyby udało Ci się dostać do szpitala na oddział endokrynologii na badania, bo wtedy robią na miejscu wszystko za jednym razem, przy okazji jak coś się okaże to robią dodatkowe badania hormonów czy USG, więc nie trzeba latać i załatwiać tego na raty ale tylko nielicznym udaje się dostać skierowanie do szpitala ;)

Gość Palmowa
dziękuje za pomoc !! : )

Gość gość
Objawy wyglądają mi na pcos. Skierowanie na badania pod tym kątem (androgeny i żeńskie hormony, usg dopochwowe) dostaniesz bez problemu od ginekologa. Oczywiście wizyta na nfz.