Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilkaaa22

Antykoncepcja tabletki

Polecane posty

Gość lilkaaa22

Witam! Antykoncepcje stosuje od 4 miesięcy. Chciałabym się zapytać czy po okresie 7 dni kiedy występuje krwawienie z odstawienia biorąc następną tabletkę z bisterka (czyli pierwszą) jestem chroniona od razu po wzięciu jej ?

Gość gość
Tak, od razu. Ale z tabletkami trzeba uważać. Brałam przez 7 lat i teraz od 2 lat nie mogę zajść w ciąże. Może nie przez to, ale kto tak naprawdę wie ile robią hormony w organizmie.

Gość dora9
Pamiętaj tez o skutkach ubocznych antykoncepcji, tj choroby zakrzepowe żył, obciążenie wątroby i serca. Mnie lekarz wraz z antykoncepcją polecił stosowanie Harmonelli, która zmiejsza ryzyko wystąpienia tych schorzeń.

Gość gość
jesteś chroniona zarówno w czasie przerywy jak i podczas brania tabletek, byleby nie przeciągac tej przerwy. co do szkodliwości. Nawet środki przeciwbólowe mają swoje skutki uboczne i nie należy ich brać przy każdym pierdnięciu. A co dopiero coś co jest brane codziennie i może rozwalić gospodarkę hormonalną.

Gość lilkaaa23
Dziękuje wam za rady , jestem świadoma tego. Wiadomo każdy lek jakoś oddziałuje na zdrowie lecz nie zamierzam tego brać do końca życia ;) a jeżeli w trakcie brania tabletek będę miała opóźnienie 2 godzinne to skuteczność jest zachowana prawda ? Dajmy tabletki biorę o 18 a wezmę o 20 ?

Gość gość86
skuteczność będzie zachowana, ulotki mówią nawet o tym, że można mieć opóźnienie do 12 godzin oczywiście lepiej jest brać o jednej, stałej porze

Gość mini2626
Rozważyłam wszystkie za i przeciw i wybrałam antykoncepcje hormonalną, na razie chce zająć się moją karierą a dziecko by mi to utrudniło. Jednak pamiętam też o zdrowiu, więc regularnie chodzę do ginekologa, robię badania, cytologię, usg piersi a ostatnio zaczęłam przyjmować harmonellę, która chroni przed skutkami ubocznymi antykoncepcji. Po pierwsze osłania serce, naczynia i wątrobę, po drugie zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na cerę, skórę i paznokcie, dodaje energii, zapobiega niedoborom wit D której szczególnie brakuje nam w okresie jesienno - zimowym.