Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niezaplacilam zus.....?

Polecane posty

Gość gość

nie mam na 2 skladki zus zalegla,czy terminowa powinnam zplacic ?

Gość gość
olej i tak masz przechlapane... W jakiej branży siedzisz?

Gość gość
olac :(to dopiero mnie podepcza, ledwo ciagn spozywczak

Gość Agencja Wywiadu
Jutro o godz.: 6:00 nasi koledzy ze skarbowej wpadną przypomnieć pani. Proszę wstać wcześniej i wypić kawę, bo to będzie prawdopodobnie pani ostatnia kawa w życiu. Dziękuję za uwagę.

Gość gość
bardzo smieszne,zycze tobie takich odpowiedzi kiedy zadasz pytanie

Jak najszybciej opłać zaległą, bo przy składkach nieopłaconych za dwa miesiące, dostaniesz zawiadomienie o wszczęciu postępowania.No i nie masz już uprawnienia wynikającego z ubezp. chorobowego.

Gość gość
Mój teściu rok Zus nie płacił i było ok

Gość gość
czyli zalegla,a czy w obecnej sytuacji mam mozliwosc kozystac z nfz czy tylko prywatnie

Gość gość
zapłać zdrowotne i będzie ok

Gość gość
czyli jesli zaplace zalegle z odsetkami to powinno byc ok,a le nie mam kasy na skladke obecna,czy placac tylko chorobowe mam prawo korzystac z nfz

Gość gość
jak będziesz płaciła zdrowotne to możesz korzystać z nfz reszta składki to niby emerytura i te inne bajki

chorobowe jest niezależne od zdrowotnego. Z nfz możesz korzystać bez przeszkód. ZUS księguje składki z dużym opóźnieniem, więc się nie dopatrzą.

Gość gość
bardzo Ci dziekuje za odpowiedz,zycze Ci wszystkiego co najlepsze za Twoja dobra wole pomocy :)

Tyle tylko, że straciłaś jak wyżej pisałam uprawnienia wynikające z ubezp. chorobowego, wówczas zus odmówi ci wypłaty świadczenia za okres choroby.

Gość gość
dla Ciebie Blondyna tez serdeczne dzieki:) i najlepszego z serca dziekuje

Gość gość
nigdy nie bylam na zwolnieniu,moze nic mi sie nie przytrafi przez te 90 dni jak trafnie rozumialam,szczescie ze mam moliwosc do lekarza pojsc z glupim zaziembieniem

Gość gość
Ubezpieczenie zdrowotne pozwala nam korzystać z bezpłatnej służby zdrowia. Są to pieniądze, które otrzymuje Narodowy Fundusz Zdrowia. Dlatego, przy wizytach lekarskich oczekuje się od pacjentów dowodu ubezpieczenia zdrowotnego. Dla prowadzących działalność gospodarczą są to dokumenty zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego (ZUS ZUA lub ZUS ZZA), oraz dowód opłacenia składki na ubezpieczenie zdrowotne. Ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe, a prowadzący działalność gospodarczą płacą na nie co miesiąc 243,39 zł. Ubezpieczenie chorobowe – jest to ubezpieczenie, dzięki któremu, jeżeli zachorujesz i lekarz wystawi Ci zwolnienie lekarskie (zwane kiedyś L4) – ZUS będzie C**płacił „wynagrodzenie” za czas choroby. Składka na ubezpieczenie chorobowe dla prowadzących działalność gospodarczą wynosi 49,38 zł. (lub 10,19 dla „małych” płatników ZUS) miesięcznie. Ale jest również „kruczek”. Najpierw musisz płacić ubezpieczenie chorobowe przynajmniej za 90 dni, a dopiero potem możesz z niego korzystać. Ubezpieczenie chorobowe dla prowadzących działalność gospodarczą jest dobrowolne. Czyli możesz, ale nie musisz za nie płacić. Oczywiście z konsekwencjami. Jeżeli płacisz i zachorujesz, ZUS płaci Tobie, jeżeli nie płacisz i zachorujesz – ZUS nic nie płaci. Wysokość „wynagrodzenia” za czas choroby dla osób prowadzących działalność gospodarczą, wynosi mniej więcej 40 zł. dziennie (dla „małych” płatników ZUS 10 zł.).

Gość gość
jak płacisz 270,40 co miesiąc masz prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej a tej reszty tu nie słuchaj bo to nieroby albo etatowcy :P

Źródło na które powołuje się gość powyżej jest bardzo mocno nieaktualne. Co do udokumentowania ubezpieczenia obecnie nie ma takiego obowiązku, gdyż istnieje system EWUŚ. Wysokość składek też niestety - przestarzała.

Gość gość
jak nie opłacisz całego zusu chorobowe ci się nie należy

Gość gość
moze to malo wiarygodne,ale teraz nie mam kasy na podstawowe oplaty jak zus 1100zl w zaokragleniu i tak powstala mi zaleglosc z grudnia,teraz jz styczen,ale zaplace zalegle i zdrowotnai chorobowa zostanie mi jedna moze dam rade i nikt mi mandatu dodatkowo nie wreczy :(

Gość gość
podałem aktualną stawkę ubezpieczenia:)

Gość gość
zaplace grudzien i styczen w czesci tj.zdrowotne i chorobowe bo na tyle mi wystarczy,a na emeryture i tak pewnie nie doczekam :( jeszcze raz dziekuje wszystkim i kazdemu z osobna za udzielona mi pomoc :)