Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sierotka ma Rysia

Wyniki HCG a ciąża. Są wiarygodne? Bo wydaje mi się, że nie!

Polecane posty

Gość Sierotka ma Rysia

Witam. Mam cykle 30-dniowe, a dziś 26 dzień cyklu (5 dni przed miesiączką). Zrobiłam dziś test HCG total ilościowo i wyszło 6,3 mUl/ml. Pod spodem jest napisane, że kobiety niebędące w ciąży: <10. Więc wg tego nie jestem w ciąży. Ale, ale.... wyżej są jeszcze jakieś normy: 0,2-1 tydzień: 5-50 1-2 tydzień: 50-500 (...) Więc wg tego mogłabym być w ciąży. Nie rozumiem więc skąd te zmienne wartości. Najpierw podają, że od 5-50 to ciąża, a potem, że <10 to nie ciąża. A co z wynikami od 5 do 10????

Gość gość
powyżej 5 jest ciaża, powtórz test po 48 godzinach, chyba że brałaś jakieś leki z hcg

Gość gość
zrób test za kilka dni

No właśnie zastanawiam się czy jest sens, bo to jednak nie kosztuje 5 zł, tylko 25 z ;-) Poza tym zastanawiam się, dlaczgo te normy się nie pokrywają???

Gość gość
To po co robiłaś tak wcześnie test? Trzeba było dopiero jak się okres spóźniał...

Gość gość
nie jesteś, jak na ten dzień cyklu masz za niska betę

Gość gość
co ty gosciu gadasz za głupoty, jest 5 dni przed planowaną miesiączką, ale nie wiadomo kiedy była owulacja, więc taki wynik bety może wskazywać bardzo wczesną ciążę

Gość gość
nie kieruj się żadnymi kalkulatorami- owulację się obserwuje, a nie wylicza w kalkulatorach

A jak się okaże, że nie, to 50 zł w plecy ;) Nadal zastanawia mnie ta rozbieżność norm.Nie ma tu nikogo mądrego, co się na tym zna?

Gość gość
jezu kobieto, to zależy od lab, w jednym napiszą, że <5 to brak ciąży, w innym, ze <10, jak nie powtórzysz to sie dalej bedziesz zastanawiała, a 50 zł w porównaniu do wydatków, które wiążą sie z dzieckiem, to nic

Gość gość
Rozbieżność wynika stąd, że w tym laboratorium mają dość niską dokładność przy niskich wartościach. Dlatego poniżej 10 uznają wynik ujemny, bo inaczej mieliby wiele wyników fałszywie dodatnich. Normy zaś są raczej uniwersalne. Na korzonki weź paracetamol, można brać w ciąży, ewentualnie plastry rozgrzewające.

Co do owulacji, to jestem raczej pewna, bo byłam u ginekologa i powiedział, że w ciągu 2-4 dni będzie owulacja i to się pokrywało z tymi kalkulatorami ;)

Gość gość
A co bierzesz na te korzonki?

Gość gość
Tolperis

Gość gość
No to w ciąży raczej nie jest wskazany, szczególnie w I trymestrze. Wstrzymałabym się przy takim wyniku bety jak ty masz. Zostaje ci albo się przemęczyć z paracetamolem i ciepłymi okładami, albo zrobić drugą betę albo ryzyk fizyk wziąć lek. Sama musisz ocenić, ale powyżej 6 może oznaczać ciążę, nie jest to wynik jednoznacznie negatywny moim zdaniem.

Ok, wielkie dzięki, więc raczej wstrzymam się. Może jakoś przecierpię te parę dni. Choć wydaje mi się, że jak na ten dzień cyklu, to wynik powinien być wyższy, ale może się mylę.

A jeszcze mam pytanie czym się różni beta HCG od HCG total ilościowo. Bo ja mam na wyniku właśnie total i może dla total ciąża jest powyżej 10 a nie 5 jak piszecie. Już sama nie wiem, co o tym myśleć.

Gość gość
skoro i tak chcesz czekać do miesiączki to po powtarzać bete?

Gość gość
Za dwa dni- bedzie wiadomo czy prawidłowo przyrasta

Gość gość
Na 100% nie jesteś w ciąży. Skoro masz podane normy, to w czym problem????

Gość wariatka999
matko co za idiotka, skoro Ci szkoda kasy to nie rób i daj sobie spokój ! a jaki byś chciała wynik ? nawet jak miałaś owu 1 lutego to dopiero 9 dni! zarodek zagnieżdza sie od 7 do 12 ! mógł sie dopiero co zagnieździć i dlatego poziom hormonu jest taki niski! jak Ci szkoda na bete to zrób test o czułości 10 mlu za 2 dni

Gość wariatka999
a poza tym testy robi sie w dniu spodziewanej miesiaczki, bo moze dojsc do tzw mikroporonienia

Proszę mnie tu nie wyzywać od idiotek! Jak nie potrafisz się powstrzymać od wyzywania, to lepiej wcale nie pisz. Jaki wynik bym chciała?.. Chciałabym być w ciąży :) A wątek założyłam głównie dlatego, że mnie zdziwiły te rozbieżności w normach. Najpierw piszą, że ciąża od 5 w górę, a potem, że poniżej 10, to nie ciąża. I to mnie zaintrygowało. Co z wynikami 5-10? Myślałam, że ktoś mądry się wypowie na ten temat. Poza tym nie wiem, czym się różni beta HCG od total HCG. Wiem, że Wy się tu znacie, więc liczyłam na Waszą pomoc.