Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ruchy dziecka 21tydzien

Polecane posty

Gość gość

mamusie poradzcie jestem w 21 tygdoniu ciazy , i jakos tak czuje slabsze i delikatniejsze ruchy dziecka i dosc zadkie niz wczesniej np.od 16 tygdoniu czulam cos non stop a to jak sie gdzies wpychalo a to pozniej kopnaczki , a teraz tylko delikatne musniecia niewiem czy to normalne dodam ze w 19tygdoniu bylam u lekarza wszystko bylo dobrze a wizyte znow mam w nastepnym tygdoniu .... Prosze o pomoc bo sie bardzo zamartwiam

Gość gość
Jedź do przychodni, powiedz że nie czujesz ruchów, niech ci zrobią ktg. Może dziecko się inaczej ułożyło i kopie do środka dlatego nie czujesz?

Gość gość
fajna ta ankietka wypelnie :)

Gość gość
niestety nie mieszkam w polsce i ktg nie wchodzi w gre , moge czekac tylko jak z laski swojej przyjma mnie do szpitala jesli jakis burak uzna ze naprawde trzeba ;/

Gość gość
Ja bym pojechała w takim razie, co ci szkodzi. Najwyżej cię odeślą do domu, ale ktg powinni zrobić. Z domowych sposobów to zjedz coś słodkiego i obserwuj ruchy, powinny się nasilić.

Gość gość
Dla własnego spokoju zacznij regularnie liczyć ruchy, będziesz miała porównanie. Gdy leżałam w szpitalu, musiałam liczyć ruchy trzy razy dziennie, najlepiej o podobnej porze, przez godzinę. W ciągu godziny powinno czuć się 5 ruchów, jeżeli jest mniej, to liczysz następną godzinę, jeżeli nadal jest mniej to wtedy powinna zapalić Ci się lampka. U mnie zazwyczaj było więcej niż 5 ruchów, odkąd czułam ruchy, mówiłam, że Mały ma ADHD. Ale zdarzały się dni, kiedy ruchów czułam znaaaacznie mniej. Dziecko po prostu mogło się ułożyć tak, że ruchów nie czujesz. Zjedz coś słodkiego, na przykład czekoladę, albo wypij słodką herbatę (w szpitalu położna poleciła mi pić wodę z miodem i cytryną, podobno to pobudza ruchy) i połóż się na lewym boku, połóż rękę na brzuchu, może uda Ci się wyczuć ruchy. A jak to nic nie pomoże to mimo wszystko pojechałabym do szpitala, żeby zrobili KTG/USG - nie będą chcieli, zrób awanturę. Tu chodzi o dobro TWOJEGO dziecka. Powodzenia :)

Gość gość
wlasnie lezalam i liczylam te ruchy wyszlo 7 ale to tak jak juz pisalam delikatne musniecia nie kopniaki , wczesniej tez mowilam ze corcia ma adhd bo strasznie sie wiercila nawet z poczatku przez jej ruchy bylam strasznie obolala i pani doktor swterdzila ze lekkie bole brzucha sa wlasnie zwiazane z ********* oj tych awantur to juz robilam kilka ( na poczatku mialam dwa razy plamienia raz szybciutki mnie przyjeli i wszystko bylo super drugim razem wlasnie trafil mi sie burak i powiedzial ze nic nie zrobi a mialam juz jedno poroniennie to powiedzial ze wiem jak to wyglada i wyszedl kazal isc do domu ;/ ) ale teraz jesli sytuacja sie nie polepszy pewnie czeka nas kolejna

Gość gość
Lepiej zrobić o kilka awantur za dużo niż o jedną za mało :) Podejrzewam jednak, że dzidziusz odwrócił się pupą i dlatego ruchy są mniej odczuwalne. 21 t.c. - to jeszcze maleństwo, ma sporo miejsca i może się przemieszczać do woli. Pamiętam jak na przełomie 6 i 7 miesiąca byłam na wakacjach nad Bałtykiem - jakieś 500 km od domu. Mały zrobił mi psikusa i cały dzień prawie się nie ruszał, ja zestresowana bo do swojego lekarza daleko, tam nawet nie wiedziałam za bardzo gdzie jest szpital, mąż mnie uspokajał i zwalił wszystko na zmianę klimatu. Na szczęście następnego dnia Syn nadrobił zaległości i wszystko było ok. :)

Gość gość
Ja Ci powiem jak u mnie było - na tym etapie co Ty czyli 21 tydzień to czułam lekkie ruchy od czasu do czasu, zresztą nawet jak byłam na usg 4d to widać było na monitorze, że maleństwo szaleje a ja nie czułam tego, to jeszcze mała istotka, może się ułożyć jakoś tak, że nie czujesz. Teraz jestem w 31 tygodniu to czuję wszystko, pełne szaleństwo. Moja poprzednia lekarka dała mi taką tabelkę do liczenia ruchów, ale to się dopiero robi od 29 tygodnia wg tej tabelki. Jak Cię coś martwi to oczywiście możesz pojechać do szpitala. Ja np, w święta jak była bieganina i gonitwa za wszystkim to też myślałam, że coś nie tak, że nie czuję. Wystarczyło wieczorem na spokojnie się położyć i odrazu maleństwo się odzywało

Gość gość
Dziekuje uspokojilyscie mnie troszke a i bobas troche bardziej sie rusza , ja chyba chciala bym czuc non stop ze sie rusza stuka i puka :) poczekam jeszcze nie bede panikowac jesli wieczorem nic nie bedzie sie dziac to napewno pojade

Gość gość
KTG w 21 tc ?? Czy wy się dobrze czujecie ? Ja jestem w 32 tc i nie miałam KTG, bo za wcześnie jest :) autorko nie słuchaj takich mądrali

Gość gość
usiadlam teraz spokojnie i bobas zaczol szalec , nawet nie wiecie jak sie martwilam :) nawet niewiem czy u nas wykonuja cos takiego jak ktg gosciu wyzej :) a jesli tak to pewnie w bardzo wysokiej ciazy , do 3miesiaca tu nawet nie jest uznana a ciaze :)