Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosiaa28k

yasmin na regulacje miesiaczki

Polecane posty

Gość gosiaa28k

Witam lekarz przepisał mi tabletki yasmin na chormony ina uregulowanie okresu gdyż w styczniu mialam okres 3 razy i na zniwelowanie cyst kazał mi brać tabletki od dnia dzisiejszego przez 21 dni i odstawic na 7 dni i 8 znów brać trochę tego nie rozumiem okres powinnam dostać za Ok 20 dni Czy nie powinam ich brac z pierwszym dniem oksesu

Gość gość
ja bym radziła zmienić lekarza. Tabletki na uregulowanie okresu to wciskali jakieś 15 lat temu jak jeszcze nie było takiego dostępu do wiedzy i kobiety dawały sobie wciskać kit że to ich leczy bo nagle cudowna tabletka sprawiła że co 28 dni leje się krew. Gorzej po odstawieniu, bo wtedy okazuje sie często że więcej rozregulowały niż uregulowały. Ciekawa jestem czy cię chociaż zbadał (mam na mysli badania hormonalne i znalezienie przyczyny nieregularnych miesiączek) czy tylko wypisał receptę. Tak naprawdę jest niewiele schorzeń po których konieczne jest branie tabletek anty i tu mam na mysli jakieś stany pooperacyjne, a lekarze często nadużywają tabletek w sytuacjach w których można a nawet trzeba leczyć innymi środkami. enter Co do twojego pytania to można zacząć brać od dowolnego dnia cyklu, ale jeśli zależy ci na działaniu antykoncepcyjnym to w przypadku gdy bierzesz od pierwszego dnia cyklu to jesteś zabezpieczona od pierwszej tabletki a jak od innego dnia to powinnaś się dodatkowo zabezpieczyć przez 7 dni.

Gość gosiaa87k
niestety lekarz nie zrobił mi badań żadnych tylko usg na antykoncepcji mi nie zależy gdyż staram się o dziecko ponad rok temu usunięto mi lewy jajnik i jajowod

Gość gość
no to tym bardziej powinnaś zmienić lekarza. Niektórzy mówią że po antykoncepcji to jajniki pracują jak szalone i ciąża jest na zasadzie odbicia, ale to jest tylko niewielka ilość przypadków. Więcej przypadków zdarza się że problemy sprzed kuracji wracają albo jeszcze bardziej rozregulowują się. W przypadku gdy starasz się o dziecko, a nawet jakbyś się nie starała to lepszą opcją będzie jakaś luteina. Tylko że w twoim przypadku to że masz tylko jeden jajnik to wpływa na nieregularność miesiączek i każdy lekarz powinien podejść do tego indywidualnie, zrobić badania, sprawdzić przede wszystkim progesteron bo ten hormon w ciąży jest najbardziej potrzeby a jest najczęstszą przyczyną nieregularności.

Gość gość
twój lekarz to idiota

Gość gość
a badania chormonalne masz