Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość faringosept

czy moja 4 miesieczna corka dobrze sie rozwija ruchowo

Polecane posty

Gość faringosept

moja corka ma 4 miesiace i 10 dni. co umie: lapac zabawki , sama wyciaga po nie rece i wsadza do buzi , obraca sie na boki ale na brzuch sama jeszcze nie umie ,na brzuchu lezy dlugo i wysoko podnosi glowe,polozona przed nia zabawke chwyta, wyciaga rece do niej,kreci glowa na boki .smieje sie gr**** puszcza baki ze sliny i pluje marchewka, ladnie je z lyzeczki, w probie podciagania trzyma prosto glowe z tulowiem. czesciej przekreca sie na lewy bok, na prawy zadko

Gość gość
Normalnie.

Gość faringosept
no i czy to nie za malo? czy powinna moze przekrecac sie na brzuch? albo na plecy? no i ma troche splaszczona glowke , nie bardzo bo wloski ma ale jak sie przyjrzec, klade ja na boki do snu ale sie przekreca skubana, czy to splaszczenie sie wroci jak zacznie siadac, pelzac? Byla rechabilitantka i stwierdzila ze mala ma za slabe miesnie brzucha a za mocno spina plecy. i lekka asymetrie prawostronna. Kazala nosic i inne czynnosci robic w okreslony sposob i nie klasc na brzuchu! Co wy na to? ze kladzenie na brzuchu poteguje napiecie plecow. Sama nie wiem.

Gość gość
up

Gość pennyyyy
moja ma 5,5 mieś (ale jest wcześniakiem) i wg wieku korygowanego 4, robi dokładnie to samo, dodatkowo podciąga się od miesiąca do siadu. też miała asymetrię, ale wyrównaliśmy takim specjalnym noszeniem. przewroty na brzuch i odwrotnie to cecha drugiego półrocza -tak nam powiedział neurolog. nie oczekuj od dziecka, że od razu będzie chodzić

Gość gość
Jeztescie przewrazliwine. Dziecko rozwija sie ok. Moj np.nienawidzil lezec na brzuchu ale nie panikowalam,przyszla pora i zaczal raczkowac i to wczesniej niz corka kolezanki ktora uwielbiala.zabawy na brzuszku. Jak ona ladnie opierala sie na przedramionach to on z trudem podnosil glowke. Nigdy mi Nie przyszlo do glowy wzywac rehabilitantke. Tez preferowal obroty na jeden bok,i co z tego,ja tez preferuje spanie na jednym boku. Na brzuszek zaczal sie obracac dopiero po pol roku jakos. Teraz zaczyna chodzic a jeszcze roczku nie ma. Kazdy rozwija sie w swoim tempie,nie ma powinno nie powinno, tzw.kroki miowe,czyli osiagniecia dzieci w pewnych dziedzinach maja bardzo szerokie widelki. Jeden obroci sie na brzuch jak ma.3 miesiace a inny 6. Nie ma reguly. A jak ktos szuka problemow to zawsze je znajdzie. Moja znajoma latala z dzieckiem po lekarzach,a bo to robi a tego nie. Zapisali na.rehabilitacje.bo jakas lekarka.w.koncu stwierdzila wnm. I tak go rehabilitowali ,ze teraz 2 lata po tym stwierdzili,ze jednak ma obnizone nm.

Gość gość
jeśli sama przekręca się z boku na plecy kładz jej zrolowany ręcznik lub koc zeby się nie odwracała bo spłaszczona głowa sama się już nie wyrówna.