Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto płaci za księdza i obrączki???

Polecane posty

Gość gość

Witam mam takie pytanie... U nas rodzice robią nam wesele. I ogólnie wszystkie koszty płacimy na pół. Jednak słyszałam coś takiego,że Pan młody powinien płacić za księdza i za obrączki. Zanim porozmawiam o tym z teściami żeby nie wyjść na "durnia" Czy to prawda ?Jak było u Was? U mojej siostry która wychodziła za mąż kilka miesięcy temu właśnie tak było,że koszty na pół a za księdza(ślub w kościele) i za obrączki płacił jej mąż. Znów u siostry mojego narzeczonego za ślub również Pan młody a za obrączki nie wiemy sama... Jak to było z tym u Was???

Gość gość
płaci facet

Gość gość
No właśnie ale czy za obrączki też płaci facet i to jest takie oczywiste czy to zależy od rodziny ? Czy w ogóle jest możliwość,że jego rodzina może chcieć by koszt obrączek był zapłacony na pół? Czy raczej to już tak się przyjęło,że obrączki i ksiądz to jest już na głowie faceta...???

Gość gość
Jestem jeszcze zielona w tym temacie kto za co powinien płacić... Myślałam,że wszystko idzie na pół (no może o tym ,że facet za księdza to wiedziałam) no a dziś usłyszałam coś takiego,że też facet powinien za obrączki płacić i teraz już sama nie wiem. Brałam pod uwagę ,że to też na pół kosz obrączek...

Gość gość
jak idzie wszystko na pół to wszystko,obrączki też,u mnie płacimy po połowie,nie chcę żeby płacił narzeczony bo wtedy on by wybierał

Gość gość
niby obrączki płaci młody ale to jest kwestia dogadania się

Gość gość
kiedyś było tak że facet płacił za wódkę i napoje ,zespół,foto,autokar,kosciół i obrączki i kupował bukiet narzeczonej a świadek kupował świadkowej,obrączki wybierał facet takie jakie jemu się podobały,bukiet też wybierał sam.Dziś w wiekszośći to płąci się po połowie za wszystko,ew,po połowie za obrączki,kościół,zespół,foto ,kam,nawet bukiet płąci sie po połowie,alkohol i za talerzyk w restauracji płaci sie od ilości gości w danej rodzinie,noclegi każda strona daje swoim gosciom.

Gość gość
jest tak przyjęte ze u księdza i za obr ączki płaci facet...u nas tez płacił mąż a obrączki wybraliśmy takie jak ja chciałam...gość 18:37 jesli by płacił twój narzeczony to on by wybierał?...współczuję,nie jestescie malzeńswem a on już by rządził,to co będzie po slubie...pewnie kazdy bedzie miał swoją kase i wszystko na pół :O:O

Gość mandarynka7777
Powinno być pół na pół a nie jakieś archaiczne zwyczaje. Bierzecie ślub obydwoje i to młodzi powinny płacić za wszystko.

Gość gość
a za co ma za płacić narzeczona skoro narzeczony płaci obrączki i kościół

Gość gość
za restaurację,jedzenie

Gość gość
ciasta

Gość gość
Obrączki wybierzemy razem . Chodzi tylko o koszta. U nas jest tak,że za zespół,fotografa,kamerzyste płacimy na pół, za talerzyk to każdy za swoich gości zależnie od ilości ,za księdza narzeczony, wszystkie decyzje ,dekoracje,wybór obrączek itp podejmujemy wspólnie a co do obrączek odnośnie zapłaty to własnie nie wiemy jak z tym jest...

Gość gość
Ja pytam jak powinno być. DLa nas wesele organizują rodzice tak jak oragnizowali dla mojej siostry lub siostry narzeczonego. CHodzi tylko o fakt,że mój ojciec jest zdania ,że prawidłowo za ślub i obrączki płaci mężczyzna bo tak trzeba,tego kultura wymaga itp po prostu ma takie przekonania. I co teraz będzie jeśli się okaże,że rodzice mojego narzeczonego mają inne zdanie...???

Gość gość
a z jakiej racji ty płacisz za zespół i kamerzyste,przeciez to powinnosc faceta,tak samo jak ksiadz i obraczki

Gość gość
Czytaj uważnie za zespół i kamerzyste płacimy na pół!

Gość gość
no tak o to mi chodziło,ze z jakiej racji ty tez płacisz połowe

Gość gość
Z takiej,że to nasze współne wesele ale jesli jest tak przyjete,że to młody powinien płacić na obrączki to z jakiej paki moi rodzice mają tez połowę dołożyć? Kiedyś oni zapłacą za obrączki dla mojego brata i jego żony i nikt nic nie powie. Ludzie ja tylko pytam jak było u Was i jak powinno byc?

Gość gripex max
pewnie,że z jakiej racji kobieta ma płacić połowe za zespół ,kamerzyste czy obrączki :O..faceci chcą na was zarobić juz teraz a co dopiero będzie po slubie,pewnie będą wam wydzielać na wszystko kase :O

Gość gość
rodzina narzeczonego powinna zapłacić za wszystko,a ty tylko suknie sobie kupisz

Gość gość
Po wnikliwym przeanalizowaniu trendów w sieci, głupoty, ciemnoty, ignorancji wielu użytkowników zrozumiałym, że nie ma sensu zabierać głosu merytorycznie, bo głupota przeważa nawet w internecie i nawet wśród młodych, i nie ma z kim dyskutować, zacząłem zatem prowokować idiotów, ale nie piję tutaj do Ciebie, tylko wyjaśniam motywy moich zachowań. Lubię łapać w sidła, bo tylko kretyni dają się złapać, a za żarty z trupa kremówkojada drugiego, gotowi zabić człowieka.