Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kaszek dziennie powinno dostawać 9 miesięczne niemowlę?

Polecane posty

Gość gość

j/w?

Gość gość
ja daję jaglaną 2x. manny najlepiej wcale :P

Gość gość
nie musi dostawać wcale może dostawać tyle, ile chce no stress

Gość psikss
moje wcale nie jadły kaszek, nigdy...to czemu w pytaniu jest "powinno"....kaszki to tylko zapychacz....

Gość gość
a w jaki sposób przygotowujesz kaszę jaglaną? czy to jakaś specjalna dla niemowląt, czy zwykła?

Gość gość
zwykła jaglana tylko zmiksowana na papkę wtedy ma konsystencje jak manna:) mam mnóstwo dobrych pierwiastków, szczególnie żelazo jest ważne. kasza manna to tylko pszeniczny zapychacz:/

Gość gość
o mada faka ja byłam chowana na mannie, siostra, brat, mama, kuzynka-na pewno za jakiś czas pomrzemy od tego paskudnego zapychacza. Straszne.....

Gość gość
też nie wiem czemu pada slowo " powinno " .moje dzieci kaszek nie jadaly. już tym bardziej nie podalabym tego kolorego,slodkiego zapychacza.

Gość gość
ja tez jestem wychowana na mannie i jestem przeciwniczką ograniczania diety do jednego zboża to jeszcze pszenicy.

Gość gość
Po pierwsze,co autorka miala na mysli? Czy kaszka to zdrobnienie czy ma na mysli kaszke blyskawiczna? Po druge kasze jak najbardziej powinny byc w diecie takiego dziecka i to wcale nie zapychacz a dobre zrodlo weglowodanow zlozonych. W takim razie jak ich dostarcza dziecku ktos kto kasz nie daje? Po trzecie,w mannie nie ma nic zlego,oczywiscie o ile.nie jest jedyna kasza jaka dostaje dziecko. Ma byc roznorodnie,czyli manna,jaglana,jeczmienna,gryczana itd. Kolejna sprawa to taka,ze mniej wiecej w tym wieku dziecko powinno zaczac jesc 5 posilkow laczonych z weglowodanami. Czyli mleko z dodatkiem kaszek, kasza do zupy,obiadu, polaczenie kasz z owocami. Oczywiscie nie peplna micha kaszy na kazdy posilek,ale posilki odpowiednio zbilansowane. Czyli odpowiedz na pytanie autorki brzmi: dziecko powinno dostawac kasze kilka razy dziennie.

Gość gość
Aha,kasze mozna zamieniac np.na pieczywo albo make,to tesz kasze,ale drobno zmielone. Lzejsze do trawienia I czasami zamiennie jak najbardziej mozna dac,np.w formie kanapki,albo budyniu( nic innego jak mleko z maka).

Gość gość
Dając zapychającą kaszę na każdy posiłek dostarczasz dziecku 5 razy podobne składniki. A oprócz kasz jest cała masa owoców, warzyw, mięs. Niemowlę nie ma nieograniczonego żołądka i nie warto go wypełniać wciąż kaszą. Zupy nie trzeba zagęszczać kaszą skoro zawiera ziemniaki/ryż/kluseczki. A zacząć powinno się od pytania,czy dziecko miało już wcześniej wprowadzony gluten.

Gość gość
No tak mamuśki w PL myślą, ze kaszka to pewnie nestle albo bobovita, a są kaszki eko, z pelnego przemialu, np. Holle, polecam.

Gość gość
Och, oswiece cie, gosciu z zagranicy, w PL tez mamy sklepy eko, i nawet internet!!! I wiemy co to jest kaszka Holle, a jak nam sie spodoba to bedziemy karmic dzieci manna, i co nam zrobisz ?:-)

Gość gość
Alez ryz w takiej sytuacji jest zamiennikiem kaszy. Tak samo jak platki owsiane. Oczywiscie glupota byloby dawac kasze z ryzem. Jednak kazdy posilek powinien dostarczac weglowodanow zlozonych .poczytaj schematy zywienia. Owoce tez mozna laczyc z kaszami. Co do kaszek holle i innych blyskawicznych eko-to wciaz kaszki ekspresowe,ich stopien przetworzenia wciaz jest wysoki. T aka kaszewczesniej ugotowano a nawet rozgotowano,zmielono,wysuszono i otrzymano pyl ktory po zalaniu tworzy papke. Na koniec by jednak mialo jakas wartos odzywcza oprocz kalorii wzbogacono sztucna witamina ktora kasze zawieraja w naturze. Pewnie,lepsza taka kasza niz ryzowa o smaku z tona cukru. Jednak lepiej by dawac ja od swieta,gdy naprawde nie mamy czasu na ugotowanie a nie caly czas.

Gość gość
W normach chyba 1 raz bezglutenowà i powinnaś podać też gluten. Więc chyba najwygodniej kaszę manny. Poszukaj najlepiej norm na necie albo zapytaj pediatry. Kasze są bardzo zdrowe, manna też. Ale nie chce mi się po raz setny poruszać tego tematu, bo i tak do was nie trafia nic. Beton. Uwaga teraz wyzwiska pójdą w ruch. 🖐️

Gość gość
Tak Samo kluseczki:czyli makaron,czyli maka. Idiota by podawal kasze z maka. A maka to zmielona i bardziej przetworzona kasza. Logiczne,ze nie bedzie sie dawac non stop kaszy,daje sie tz zamienniki,czyli inne zrodla.weglowodanow. ale.jednak wciaz sie je podaje.

Gość gość
A jakie witaminy i mikroelementy ma mąka a jakie kasza. Nie piszę to o bobocukrach i Nestlécukrach.

Gość gość
Węglowodany złożone to także ziemniaki, warzywa strączkowe, kukurydza, makarony, pieczywo. To nie są kaszki, których pytanie dotyczy. Może zdefiniuj słowo zamiennik, bo chyba bardzo szeroko je pojmujesz.

Gość xoxo mpp
tak czy inaczej Holle nie jest zle. ja kupowalam z tej serii kaszki mleczne i bezmleczne, jedna taka z bananami szczegolnie smakowala mojemu sykowi. teraz juz ma 3 latka, ale dobrze wspominam te kasze.