Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eve eve

Chodzenie na paluszkach

Polecane posty

Gość Eve eve

Moja 15 mies corka chodzi praktycznie caly czas na paluszkach , caly czas trzymajac sie mebli etc, sama zrobi max 2-3 male kroczki czy jest jakis sposob stymulowania by chodzila normalnie na pietkach ? Dziekuje za pomoc

Gość gość
Idz z tym do ortopedy, skontrolowac dla spokoju. Mojej kuzynki corka chodzila od poczatku wlasnie tylko na paluszkach, nie zwracali na to uwagi poczatkowo, ale po czasie okazalo sie, ze ma przykurcz miesni w nozkach, wzmozone napiecie itp. Prawdopodobny powod to lekkie niedotlenienie wokoloporodowe. Wczesniej nie bylo zadnych objawow. Pozno sie za to wzieli - rehabilitacja, specjalne cwiczenia, jezdza czasem do sanatorium na zabiegi, a mala ma juz 7 lat.

Gość gość
Mialo byc: okoloporodowe Mam nadzieje, ze u twojej corki sprawa nie bedzie taka dlugotrwala, jak od razu sie za to wezmiesz, to moze troche zabiegow/masazy/cwiczen wystarczy. Im wczesniej poradzisz sie specjalisty, tym lepiej.

Gość gość
Po skierowanie do ortopedy lub lekarza rehabilit. Moj syn tak chodzil, od początku wyskakiwal poza siatkę centylowa Dot. Wzrostu i bardzo szybko nam rosnie. Okazało sie ze to zbyt szybki wzrost spowodowal ze zaczyna mi sie skolioza a miesnie i ścięgna są za slabe. Chodzil na palcach bo ścięgno Achillesa mial przykurczone i go po prostu bolalo. 4 razy tyg basen plus codzienna gimnastyka poczynily cuda.

Gość gość
Moj syn jak zaczal chodzić w 11 miesiącu i do 2 lat smigal najczesciej na palcach lekarz stwierdzil ze tak czasem dzieci maja i mu przeszlo samo.

Gość gość
moja córka też chodziła na paluszkach, okazało się, że ma astygmatyzm i wydawało się jej, że chodzi po zaokrąglonej powierzchni :)

Gość gość
moja córa chodziła tez na paluszkach odkąd skończyła 1,5 roku. na bilansie 2 latka powiedziałam o tym pediatrze, ale to zignorował i stwierdził, że czasem dzieci tak mają :/ jak miała 3 latka to już praktycznie chodziła cały czas na palcach, byliśmy u chirurga dziecięcego i teraz czekamy na zabieg podcięcia ścięgien Achillesa :/ po zabiegu wkładają nóżki w gips :/ a potem rehabilitacja gdybym wcześniej z nią poszła do kompetentnego lekarza to możliwe, że sama rehabilitacja by wystarczyła i nie musielibyśmy robić zabiegu podcinania :(

Gość gość
*byliśmy u chirurga ortopedy dziecięcego