Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natanela11

umowa o prace na rok a ciaza

Polecane posty

Gość natanela11

witam, za 4 miesiace konczy mi sie umowa a wlasnie zaszlam w ciaze, moge od razu powiedziec o tym szefowi? tzn od 1 miesiaca nie moze mnie zwolnic? bo mam stojaca prace i moze by mnie przeniosl, tak zebym choc polowe dnia mogla siedziec i pracowac

Twoja umowa powinna ulec przedłużeniu do dnia porodu. Dzień porodu będzie ostatnim dniem zatrudnienia. W takiej sytuacji urlop macierzyński nie przysługuje, ale zasiłek macierzyński tak, jest wypłacany przez ZUS w wysokości 100% podstawy wymiaru i przez okres urlopu macierzyńskiego (czyli np. 20 tyg. podstaw.+ewentualnie dodatkowy). Po zakończeniu pobierania zasiłku możesz się zarejestrować jako bezrobotna w urzędzie pracy. Tak przynajmniej było jeszcze kilka lat temu, nie wiem czy przepisy się zmieniły.

Teoretycznie zwolnić cię nie może, ponieważ ochrona prawna kobiety w ciąży obowiązuję Twojego pracodawcę od momentu powiadomienia go o ciąży. Jak powiesz mu że jesteś w ciąży to automatycznie musi przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu. Możesz ewentualnie iść na zwolnienie. Zasiłek macierzyński wypłacać Ci będzie oczywiście ZUS.

Gość natanela11
jestem po poronieniu i obawiam sie ze lekarz do 12 tyg da mi zwolnienie i czy szef mnie wtedy zwolni bo dowie sie o ciazy, a to dopiero 5tydz??????

Gość gość
a czy ktos sie orientuje jak to wyglada na dzialanosci gospodarczej? Prowadze ją juz 1,5 roku, oplacam ten nizszy zus i dobrowolne chorobowe.

Gość gość
Nie moze cię zwolnić bo umowa na czas określony zawarta na dłużej niż miesiac która uleglaby zakończeniu po upływie 3 mca ciązy ulega przedluzeniu do dnia porodu. Tak jest w Twoim przypadku i możesz od razu isc na zwolnienie jeśli musisz

Gość natanela11
na dzialalnosci przysluguje zasilek macierzynski, zadzwon do zus wszystko ci powiedza

Gość gość
ja tam im nie wierze, zawsze cos ukryja na swoja korzysc. Kiedys czytalam, ze trzeba w ostatnim miesiacu zaplacic wyzsze chorobowe ok 3 tys i wtedy przysluguje wyzszy zasilek macierzynski. Ktos cos wie na ten temat, albo byl w podobnej sytuacji?

Gość natanela11
to kamien z serca, to sie stale zmienia, rok temu na dzialalnosci placac wyzsze skladki mozna bylo miec macierzynskiego kilka tys, taka luka byla, ale pewnie przepisy pozmieniali, bo kazdy kto mogl to korzystał :)

Gość gość
mozesz mu powiedziec i odrazu isc na zwilnienie pracodawca przedluza ci umowe do dnia porodu a pozniej..... albo bedziesz miala gdzie wrocic albo nie zalezy od szefa i jakie masz z nim relacje

Gość gość
Musisz przez 3 miesiace zaplacic ten wyzszy zus zeby dostać wysoki macierzynski

Gość gość
nawet teraz na dzilalnosci placac wyzszy zus ma sie macierzynskiego sporo - moja bratowa niedawno urodzila i wlasnie taki "ekwiwalent " dostaje- jeszcze ta luka jest :D

Gość gość
to dobrze. tylko kiedy to zmienia. A to musiala przez 3 miesiace to zaplacic tak? a nie przez miesiac? watpie, ze w zusie doradza z tym dobrze

Gość gość
Mnie moja kdiegowa kieruje i informuje co nowego w zusie;)

Gość gość
ja niestety nie mam ksiegowej, bo to mala dzialanosc;)

Gość gość
Placisz 3 dostajesz 6 przez pol roku, a drugie pol roku 3, 800 jesli chcesz roczny macierzyński

Gość gość
Tez mam mala dzialalnosc ale dla bdzpieczenstwa wzielam ksiegowa. Plsce jej 123 zl i ona pilnuje terminow, wysyla papiery do zus itd. Jakies niejasnosci mam to dzwonie do niej

Gość gość
Na poczatku chodzac sama do zusu i pytajac o różne kwestie dostawalam czasem sprzeczne informacje:/

Gość gość
bo oni dzialaja tylko na swoja korzysc . Juz nieraz sie spotkalam z tym, ze zle pokieruja. Czyli jk przez te kolejne pol roku otrzymam tylko 3tys i zaplace ten zus 3 tys, to wyjde na 0

Gość gość
Zaplacisz 9 a dostaniesz prawie 60 wiec jakie 0?

Gość gość
ale co zaplace 9 a dostanie 6? to i tak zostaje 3 na minusie. a w ogole nie wiem o czym piszesz

Gość gość
Czy jak sie jest na zasilku macierzynskim trzeba oplacac dalej te wysokie skladki po 3tys?

Gość gość
Jakie na minusie kobieto! 6 miesiecy dostajesz po 6 tys wiec to jest 36 6 miesiecy dostajesz 3.800 = 24 Wiec? Na zasilku placisz 270 zl chorobowego