Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aśka55

antykoncepcja hormonalna, co i jak?

Polecane posty

Gość aśka55

Jestem szczupłą osobą, nigdy nie miałam problemu z szybkim tyciem czy nadmiarem tkanki tłuszowej jednak brałam tabletki hormonalne na uregulowanie miesiaczkowania przez ostatnie poł roku i zauwazyłam ze przytyłam 2kg(to jest duzo ponieważ przez ostatnie 3 lata nie przytyłam ani kg), w dodatku mam na udach i pośladkach celulitt. Byłam u ginekologa, znów mam brać tabletki Regulon, ponieważ mam za duza burze hormonów. -->Czy to moze być spowodowane tabletkami czy tym, że przez ostatni czas mam siedzacy tryb zycia? -->Czy powinnam brac jakieś tabletki osłonowe? Jesli tak to jakie polecacie i dlaczego warto je brać? Mam 19 lat.

Gość gość
zmień lekarza. Tabletki na uregulowanie miesiączek to nieporozumienie. Tylko lekarze wciskają je jeszcze na co się da bo mają profity od wypisanych recept. Po ich odstawieniu możesz mieć większe problemy niż miałaś. Jeśli chodzi o tycie to kobiecy hormon estrogen powoduje łatwiejsze przyswajanie tłuszczu i trudniejsze jego spalanie. A w tabletkach są syntetyki tych hormonów w dużo większych ilościach. Poza tym gromadzi się wodę i puchnie, nie zawsze. no i 3 powód tycia to taki że tabletki utrudniają przyswajanie witamin i substancji których nasz organizm wymaga, Ich brak powoduje niedobory a niedobory powodują łaknienie, zwłaszcza na słodycze ale nie tylko.