Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yuno

Spóźniająca się miesiączka

Polecane posty

Gość Yuno

Wiem, że pytań takich na pewno było już wiele. Spóźnia mi się miesiączka, dopiero (a może aż) 5 dni. Cykle mam zazwyczaj 30-31 dni. Tylko, że w tym cyklu mam wrażenie, że nie było owulacji tzn nie zaobserwowałam jej, nie czułam bólu w jajnikach, który zazwyczaj, nie zawsze, ale mam, ani takiego płodnego śluzu. Czytałam, że podobno cykl bezowulacyjny może się zdarzyć zdrowej kobiecie i wtedy cykl trwa zazwyczaj dłużej. Mam 16 lat i miesiączkuje już od 3lat, więc czy to możliwe? Ogólnie miałam regularne miesiączki co 28 dni, bliżej 16 mi się przesunęły do 30, ale spóźniac się nigdy nie spóźniały, ewentualnie o 1-2 dni. Nie wiem co się dzieje, bo bóle podbrzusza mam jak przed okresem, czasem pobolewają jajniki. Od jakichś dwóch dni ten ból potrafi się utrzymać pół dnia/dzień, a nie jak wcześniej tylko chwile poboli i przestanie.

Gość gość
cykl może się regulować nawet do 7 lat po pierwszej miesiączce więc spokojnie. Poza tym 5 dni to nie jest jeszcze spóźnienie. Owulację w cyklu może potwierdzić w domowych warunkach tylko codzienne poranne mierzenie temperatury, nie żaden ból. Podobny ból do owulacyjnego może występować przy wzroście pęcherzyków na jajnikach i na prawdę ciężko to odróżnić dlatego nie wolno się sugerować bólem. To że nie miałaś owulacji wtedy kiedy się jej spodziewałaś to nie znaczy że jeszcze nie będzie jej w cyklu. Czasami może coś zablokować owulację i wtedy dojrzewa kolejne jajeczko (przeciętnie to trwa tyle ile mniej więcej trwa u danej kobiety czas od miesiączki do owulacji). Czyli jeśli u ciebie przykładowo owulacja zazwyczaj występuje w 16 dniu cyklu to drugie podejście może być w 32 dniu cyklu (oczywiście tylko teoretycznie bo wiadomo że tego nie można dokładnie wyliczyć, a ta faza nie jest zazwyczaj stała), a miesiączka nastąpi dopiero po 12-16 dni owulacji.

Gość gość
dodam jeszcze że sama kiedyś sugerowałam się bólem owulacyjnym ale też miałam inne obserwacje. Pewnego dnia zaczęłam odczuwać podobny ból w 8 dni po skoku temperatury (który potwierdza owulację). Dopiero pewna osoba mi napisała żeby w żaden sposób nie sugerować się bólem owulacyjnym bo przy zaburzeniach hormonalnych, nawet lekkich zaburzeniach może występować podobny ból. Poza tym jak masz owulacje w nocy to nawet nie zauważysz tego bólu. Teraz przynajmniej od 5 lat nie mam bólu owulacyjnego mimo że owulacja jest.