Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewtajemniczona

Sauna na podczerwien

Polecane posty

Gość Niewtajemniczona

Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczów ;-) Pytanie takie jak w temacie - znacie i możecie polecić gdzie najlepiej pójść na saunę na podczerwień ? Dużo pochlebnych opinii widziałam na temat różnych salonów w Krakowie, lecz szczerze powiedziawszy dalej nie wiem który jest warty odwiedzenia?

Gość gość
ale o co chodzi z ta sauną na podczerwień? Podczerwień to to jest to, co nasz organizm identyfikuje jako ciepło. Np kaloryfery emitują podczerwień, więc o co chodzi?

Gość Andra0
Przecież nikt nie ma w pokoju takiej temperatury jaka panuje w saunie, a chodzi o to, że jest skuteczna gdy osiąga od 80 stopni wzwyż, do tego polewka zimną wodą od czasu do czasu. Nie sądzę, aby ktokolwiek miał w domu kaloryfery działające tak prozdrowotnie. Sauna na podczerwień to nowoczesna wersja tradycyjnej, gdzie nie czuje się gorącego powietrza, a jedynie promienie oddziałujące na skórę, i jest trochę chłodniejsza tzn. ma ok 60 stopni. W Krakowie słyszałam pozytywne opinie o dwóch salonach posiadających saunę na podczerwień - Halit, który niestety nie znajduje się w ścisłym centrum miasta oraz Jurimo, zlokalizowanym bliżej centrum.

Gość Niewtajemniczona
hmm widzę że niewiele osób chce się podzielić opinią..a może sauna infrared nie jest jeszcze aż tak popularna? Jak wypadają cenowo i jakościowo te salony na tle innych?

Gość gość
Jak się "ubrać" do takiej sauny? Szukałam na necie i są różne zdania. W stroju kąpielowym,czy nago owinięta ręcznikiem?

Gość Alkija
Najlepiej sobie sprawdzić ofertę na ich stronkach internetowych. Choć wiadomo, że zabieg zabiegowi nierówny. Obydwa salony wymienione powyżej mają dobrą opinię, przynajmniej w internecie

Gość gośćS
Na stronie Jurimo wygląda to tak jakby z sauny korzystało się w specjalnie ubieranym, cienkim fartuszku

Gość gość
Naprawdę tak mało osób wie cokolwiek o dobrych salonach w Krakowie?

Gość Agathy
o Jurimo słyszałam jedynie tyle, że właściciel tego salonu często daje pokazy hipnozy :-) raz był też w telewizji śniadaniowej

Gość gość
Właśnie szukałam w internecie informacji o faktycznych zaletach i przeciwwskazaniach dla tego typu sauny, ale, jak widać w tym wątku, ciężko znaleźć coś konkretnego. Co do Jurimo - bo tam byłam dopiero co na masażu poprzedzonym 30 minutami w saunie infrared - to polecam. Czysta przytulna malutka kabina "domek" z jasnego drewna i z kolorem światła do wyboru (czerwone, pomarańczowe, niebieskie, zielone), pachnący olejek w powietrzu i relaksacyjna muzyka. Sesje raczej jednoosobowe, więc można i na golasa bo ani nie ma przed kim szpanować ani krygować się pocąc. A fartuszki ze zdjęcia może i dają jak ktoś lubi, ale siedzieć jak na zdjęciu nie trzeba - można się położyć. W swoim najładniejszym kostiumie (kąpielowym?) czy ręczniku też można jak kto chce, nawet w jednym i drugim albo w dwóch.

Gość cleopa
Można albo w stroju kąpielowym, albo w ręczniku, albo w bieliźnie, albo, jeśli korzystasz z sauny sam- nawet nago. Ja ubieram dwuczęściowy strój, i, przyzwyczajona ze zwykłych saun parowych, co jakiś czas staram się wyjść i odetchnąć, ale to też dlatego że a) nie lubię przebywać w zamkniętym i niewielkim pomieszczeniu jakim jest sauna dłużej niż 15 minut (tak, wiem, klaustrofobia...) i b) jestem wrażliwa na ciepło, szybko robi mi się gorąco, szybko się pocę i lubię sobie robić krótkie przerwy na złapanie oddechu.

Gość Edyta001
To ciekawe, nigdy nie słyszałam o takiej dziwnej saunie, musieli to wprowadzić niedawno