Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Eulinka

Witamina D3

Polecane posty

Go艣膰 szerka222
Zerknij sobie na stron臋: http://www.sloncewpigulce.pl/ Znajdziesz na niej kilka artyku艂贸w dotycz膮cych suplementacji witamin膮 D3. Ponad 90% Polak贸w cierpi na niedob贸r i jest to norma w naszej szeroko艣ci geograficznej dlatego te偶 suplementacja jest bardzo wa偶na. W jednym z dzia艂贸w znajdziesz dok艂adne dawki dziennej witaminy D3. Pami臋taj,偶e tego r贸wniez nie mo偶na przekroczy膰 bo nadmiar tak samo mo偶e by膰 szkodliwy ;)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Sanwoletka
Ja nawet nie wiedzia艂am, 偶e witamina d3 jest tak potrzebna. Troch臋 poczyta艂am tutaj http://adamed.expert/ i ju偶 wyja艣nia艂yby si臋 niekt贸re objawy jej niedoboru, kt贸re mia艂am...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zapraszamy do udzia艂u w Konferencji Naukowej "Witamina D - eliksir zdrowia", kt贸ra odb臋dzie si臋 10 lipca 2015 r., w Centrum Konferencyjnym Hotelu Lord, przy Alei Krakowskiej 218 w Warszawie. Wi臋cej info:http://witamina-d.eu/2015/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zapraszamy do udzia艂u w Konferencji Naukowej "Witamina D - eliksir zdrowia", kt贸ra odb臋dzie si臋 10 lipca 2015 r., w Centrum Konferencyjnym Hotelu Lord, przy Alei Krakowskiej 218 w Warszawie. Wi臋cej info:http://witamina-d.eu/2015/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
w usa jesli wynik masz ponizej 20 to bierzesz D3 w dawce 10.000 IU dziennie i nic ci nie jest. Mozna nawet przez 2 tygodnie brac dawki uderzeniowe 30.000IU, nastepnie badanie 25oh i w zaleznosci od wyniku albo zmniejszyc, albo dalej lykac jw. Sluzba zdrowia w USA i badania naukowe sa na wyzszym poziomie niz w PL.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
olecam witamin臋 D3 w ampu艂kach. D3-VICOTRAT 100.000 I.E. 2脳5 amp (10 amp.) 1 zastrzyk na tydzie艅. Po 10 tygodniach z 12,5ng/ml skoczy艂o na 80,0ng/ml . Samopoczucie przy moim SM zmieni艂o si臋 bardzo. Znik艂y dolegliwo艣ci szczeg贸lnie zm臋czenie. Warto zainwestowa膰 w t膮 kuracj臋 chocia偶 raz do roku, bo cho膰 kosztuje 160 z艂, to efekty widoczne od pierwszego zastrzyku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakana0
Witamina d3 wa偶na rzecz , ja mia艂am jej niedob贸r ale dopiero po badaniach u lekarza si臋 to uaktywni艂o. Na http://adamed.expert/ przeczyta艂am co mam robi膰 by nie by艂o skutk贸w braku witamin . Pomog艂o a lekarza odstawi艂am , czuj臋 si臋 jak ryba w wodzie na s艂o艅cu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gusza22
ktos tu pisze ze mozna przedawkowac wit D - przedawkowac mozesz nawet jablka z drzewa i skonczysz na kibelku :) wszystko jemy i pijemy z glowa , nie ma sie czego obawiac. Mi wit D taka jak podaje w linku d-witamina uratowala ze zwyrodniania stawow. to byl dramat , mesaze ratowaly ale jedynie na pare dni, teraz zycje i mam sie dobrze :) nabralam checi i enegrii na zycie to tez wazne. tak dziala ! nie - nie mozna przedawkowac ja biore wiecej niz zalecaja !

Udost臋pnij ten post

Dok艂adnie, witamina D zalecana jest szczeg贸lnie jesieni膮 i zim膮, poniewa偶 wtedy nasz organizm nara偶ony jest na liczne obci膮偶enia, takie jak chocia偶by przezi臋bienie. Ca艂oroczne podawanie witaminy D jest zalecane przede wszystkim tym, kt贸rzy wi臋kszo艣膰 dnia sp臋dzaj膮 w pomieszczeniach, osobom chroni膮cym sk贸r臋 przed s艂o艅cem, osobom w starszym wieku oraz osobom z nadwag膮. Ja tak偶e wprowadzi艂am do swojej diety witamin臋 D, przyjmuj臋 j膮 w postaci suplementu Doppelherz aktiv Witamina D 800.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Serio w PL mamy s艂o艅ce przez ha ha 10 miesi臋cy? Bo to raczej od pogody zale偶y. A to i tak nie ma nic wsp贸lnego z witamin膮 D3 gdy偶 musi by膰 odpowiednia ilo艣膰 promieni s艂onecznych aby cia艂o ja z艂apa艂o i przetworzy艂o. Ci臋偶ko te偶 z艂apa膰 jak si臋 jest ubranym od st贸p do g艂贸w. Prosta zasada. Je艣li stoj膮c w pe艂nym s艂o艅cu, Tw贸j cie艅 jest wy偶szy masz szans臋 z艂apa膰 d3. W innym przypadku nawet si臋 nie wysilaj. 90% polak贸w ma niedobory a to wynika raczej z braku s艂o艅ca ni偶 jego 10 miesi臋cznej obecno艣ci. Przedawkowanie owszem jest bardzo nieprzyjemne ale szanse na to w naszym klimacie, po艂o偶eniu geograficznym, kt贸re nie wi膮偶e sie, ze zwi臋kszon膮 ilo艣ci膮 spo偶ywania ryb przy pomocy tych niewielkich aptecznych dawek s膮 艣miesznie ma艂e. No chyba, ze kto艣 wpierdziela opakowanie na dzie艅, je du偶o ryb i ma s艂o艅ce 10 miesi臋cy na dob臋 o tem zbli偶onej do 30 stopni C. Suplementuj膮c D3 w okresie jesienno zimowym dawkami aptecznymi jeste艣my bezpieczni od przedawkowania. Dodajmy, 偶e witamina D3 bardzo szybko wyparowuje z organizmu. Jej zapasy s膮 bardzo nietrwa艂e. W lato mo偶na sobie odpu艣ci膰 suplementacj臋, lub zmniejszy膰 dawk臋 chyba 偶e siedzimy od rana do wieczora w murach. Raz mo偶na sobie zrobi膰 badanie witaminy D3 po suplementacji przed latem. I na tej podstawie p贸藕niej przez lata modyfikowa膰 dawk臋 i suplementacj臋. Brak witaminy D3 jest o wiele gro藕niejszy ni偶 jej nadmiar i milion razy bardziej prawdopodobny. Naukowcy udowodnili 偶e SM ma swoje pod艂o偶e w艂a艣nie w braku witaminy D kt贸rej dostarczanie pomaga chorym ale choroby ju偶 nie cofnie. Pami臋tajcie o RYBACH bo tam i witamina D3 i kw omega 3 Gdy bierzecie witamin臋 D3 w tabletkach r贸bcie to z posi艂kiem. Do jej przyswojenia potrzeba 艣rodowiska t艂ustego. Kapsu艂ki je maj膮. Dieta mo偶e zast膮pi膰 tabletki z K2 K1- wszystkie zielone warzywa K2 - twarogi, dojrza艂e sery.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
偶eby w lecie wytworzy艂a si臋 odp. dawka wit. d3 podczas opalania to trzeba pono膰 wystawi膰 ca艂膮 centraln膮 cz臋艣膰 cia艂a na s艂o艅ce, a w膮tpie 偶e ludzie zaczn膮 lata膰 po mie艣cie w samych stanikach czy z piwnymi brzuchami. sam odkryty dekolcik, r膮czki czy n贸偶ki niewiele dadz膮. s膮 te偶 ludzie, kt贸rzy maja problem z syntez膮 tej witaminy, wi臋c musz膮 stale j膮 przyjmowa膰 - w膮tpie, 偶e sta膰 tu kogokolwiek na poszukiwania laborat., kt贸re za niebotyczn膮 cen臋 sprawdz膮 czy nie jest si臋 posiadaczem takiego wadliwego genu. wit. d3 jest kluczowa w przeciwdzia艂aniu powstawaniu chor贸b autoimmunologicznych, wp艂ywa na wszystkie procesy w naszym organizmie i tak naprawd臋 nie jest ona zwyk艂a witamin膮, a hormonem - mo偶na znale藕膰 na ten temat stosowne info. zawsze przy jej za偶ywaniu oznaczamy r贸wnie偶 co jaki艣 czas poziomy wapnia, fosforanu, magnezu, parathormonu. suplementacje wit. d3 zawsze wspomagamy 艂ykaniem wit. k2 (mk-7), magnezu, wapnia jesli jest taka potrzeba. najlepiej mie膰 ja na poziomie 60-80, a wi臋kszo艣膰 Polak贸w ma j膮 na poziomie niedostatecznym (20-30), wi臋c 偶eby doj艣膰 do po偶膮danego stanu mo偶na przyjmowa膰 j膮 w dawce 5000 j.m przez dobre kilka miesi臋cy jak nie ca艂y rok, potem zjazd na ni偶sz膮 dawk臋 podtrzymuj膮c膮. niedob贸r magnezu i d3 jest w PL norm膮 stad nie dziwcie si臋, 偶e tak powszechne s膮 depresje i inne zaburzenia psych. - ju偶 dawno udowodniono zwi膮zek pomi臋dzy nimi. co wi臋cej d3 jest bardzo istotna dla pracy trzustki pod wzgl臋dem produkcji insuliny, ma艂o kto na to zwraca uwag臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JOLASIA 50
robi艂am badanie poziomu wit.D3 w grudniu-mia艂am niedob贸r-25 (norma powy偶ej 30),przez stycze艅 i luty suplementowa艂am w kroplach po 10 000 jednostek na dob臋, na pocz膮tku marca zrobi艂am badanie poziomu i mam teraz we krwi 70 ng/ml i czuj臋 si臋 normalnie , tak samo jak przy 25 ng/ml.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Paulina_32
Ja ci膮gl臋 bior臋 witamin臋 D3 zw艂aszcza teraz dop贸ki jeszcze nie 艣wieci tak mocno s艂o艅ce. Aktualnie bior臋 po 1000 j.m. wydaje mi si臋, 偶e tyle wystarczy. 艁ykam D-Vitum forte.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dawkowanie zale偶y od stopnia niedoboru... czyli st臋偶enia metabolitu witaminy D we krwi. W tym filmie by艂 podany protok贸艂 post臋powania w przypadku niedoboru: https://www.youtube.com/watch?v=wpfKrO6fh_Q

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jaga768
Tutaj https://www.youtube.com/watch?v=jSg8ZfGnM0o s膮 om贸wione 藕r贸d艂a witaminy D oraz jest w艂a艣ciwo艣ci. W ci膮gu jednaj minuty mo偶na uzyska膰 praktyczn膮 wiedz臋, kt贸ra nam si臋 przyda. Warto pami臋ta膰, 偶e witamina D3, kt贸ra odpowiada za stan naszych ko艣ci czy jako艣膰 mi臋艣ni.

Udost臋pnij ten post

wiesz co, tak naprawde niedobor tej witaminy ma podobno okolo 90% polakow wiec suplementacja jest i tak bardzo wazna. Jeszcze gorzej maja kobiety w ciazy, bo jezeli same maja niedobor to ich dziecko ma jeszcze wiekszy. Trzeba o to dbac, badac poziom witaminy d w organizmie i suplementowac. Teraz zreszta jest fajna akcja podczas ktorej mozna sobie zbadac poziom witaminy d bez jakicholwiek kosztow. Zobaczcie sobie czy obejmuje wasze miasto: http://www.edziecko.pl/edziecko/1,152561,20066990,jestes-w-ciazy-zrob-bezplatne-badania-poziomu-witaminy-d.html

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 0ceania
No tak, w naszym kraju ci臋偶ko dostarczy膰 sobie tej witaminy inaczej ni偶 przez suplementacj臋, bo i s艂o艅ca brakuje i 艣wie偶ych ryb nie jada si臋 tak cz臋sto. Zreszt膮 one tu chyba nie wystarcz膮 偶eby pokry膰 zalecan膮 dawk臋. Ja staram si臋 w艂a艣nie o pierwsze dziecko i wed艂ug zalecenia lekarza bior臋 vitrum d3 forte. Przy wi臋kszych niedobrach trzeba t膮 dawk臋 zwielokrotnic ale to ju偶 zale偶y od konkretnych wytycznych lekarza. Mi na razie wystarczy forte

Udost臋pnij ten post

Maj膮 Panie racj臋, witamina D3 jest rzeczywi艣cie niezwykle wa偶na w okresie ci膮偶y i karmienia piersi膮. Jej niedob贸r powoduje zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej. 殴r贸d艂em wapnia dla p艂odu staj膮 si臋 w贸wczas ko艣ci przysz艂ej mamy, co w prosty spos贸b mo偶e prowadzi膰 do rozwoju osteopenii czy osteoporozy ci臋偶arnych. Przyjmuj膮c witamin臋 D3 w ci膮偶y chronimy si臋 r贸wnie偶 przed bakteryjnym zapaleniem pochwy, zwi臋kszaj膮cym ryzyko poronienia czy porodu przedwczesnego z przyczyn infekcyjnych. Kobieta, kt贸ra cierpi na niedob贸r witaminy D jest tak偶e bardziej nara偶ona na wyst膮pienie cukrzycy ci膮偶owej oraz nadci艣nienia ci膮偶owego. Pami臋tajmy ponadto, 偶e st臋偶enie tej witaminy u p艂odu jest a偶 o 20% ni偶sze ni偶 u matki. Niemowl臋 z niedoborem witaminy D nara偶one jest na hipokalcemi臋 (zbyt niskie st臋偶enie wapnia we krwi) bezpo艣rednio po porodzie oraz krzywic臋 w kolejnych miesi膮cach rozwoju. Mam nadziej臋, 偶e moja wypowied藕 by艂a cho膰 troch臋 pomocna. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

Udost臋pnij ten post

Niedobory witaminy D3 s膮 szczeg贸lnie niebezpieczne dla niemowl膮t i wprost prowadz膮 do problem贸w z prawid艂owym rozwojem uk艂adu kostnego. Jednak trzeba te偶 pami臋ta膰, 偶e t臋 witamin臋 trzeba stosowa膰 艣ci艣le wed艂ug wskaz贸wek i zalece艅 lekarza, poniewa偶 jej przedawkowanie grozi nawet demineralizacj膮 ko艣膰ca. Najlepsze jest dozowanie witaminy D3 w kapsu艂kach i wtedy nie ma zagro偶enia podaniem niew艂a艣ciwej dawki. Tak膮 form臋 ma np. http://www.langsteiner.eu/pl/produkty/vitamin-d3-witamina-d3-dla-niemowlat-40-kaps/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
bezpieczna MAKSYMALNA dawka dla dzieci to 1000 jednostek wit. D3 i 2000 jednostek dla os贸b doros艂ych sama przyjmuj臋 t臋 witamin臋 ju偶 od ponad 3 lat w dawce 2000 jednostek (Vigantoletten) regularnie przez ca艂y rok i ostatnio sprawdza艂am poziom i jest 44 wi臋c daleko aby j膮 przedawkowa膰 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Topka21
O wspania艂ych w艂a艣ciwo艣ciach witaminy D ju偶 dowiedzia艂am si臋 jaki艣 czas temu. Kiedy艣 偶y艂am w kompletniej nie艣wiadomo艣ci 偶e taka witamina wgl istnieje. Przyznam si臋 ze wstydem 偶e jeszcze par臋 lat temu kompletnie nie dba艂am o swoje zdrowie. By艂o mi wszystko jedno co jem itp 偶y艂am chwilom. Ale zmieni艂o si臋 to po 艣mierci mojej mamy, postanowi艂am co艣 ze sob膮 zrobi膰 aby nie doprowadzi膰 si臋 do takiego stanu jak ona. Natrafi艂am w sieci na stron臋 internetow膮 http://www.vitrumd3.pl/ Po艣wi臋con膮 w艂a艣nie witaminie D. Mo偶na tam znale藕膰 bardzo wiele ciekawych informacji na temat cudownych w艂a艣ciwo艣ci jakie niesie si臋 do dostarczaniu odpowiedniej dawki tej偶e witaminy. Mi臋dzy innymi zapobiega powstaniu i rozwoju nowotwor贸w a tak偶e chorobom serca. Jest zalecana te偶 dla kobie kt贸re spodziewaj膮 si臋 dziecka. Ma bardzo dobry wp艂yw na rozw贸j malucha podczas ca艂ego okresu ci膮偶y. A Wy co o tym s膮dzicie ? Jestem bardzo ciekawa waszego zdania i jakie jest wasze podej艣cie do tej witaminy ? Jest najwa偶niejsza czy inne mo偶e spe艂niaj膮 jeszcze to wa偶niejsz膮 rol臋 ?

Udost臋pnij ten post

Nie jestem przekonana do vitrum d3 bo zawiera w sk艂adzie du偶o syntetycznych sk艂adnik贸w.

Udost臋pnij ten post

Pani Adrianno, nie wiem gdzie Pani znalaz艂a tak膮 informacj臋, ale Vitrum D3 nie ma w swoim sk艂adzie 偶adnych syntetycznych sk艂adnik贸w. Mog艂a go pani pomyli膰 z innym popularnym suplementem. Zgodnie z ulotk膮 leku, opr贸cz samej witaminy D znajduje si臋 w nim olej z krokosza barwierskiego, b臋d膮cy jej naturalnym no艣nikiem, 偶elatyna, gliceryna oraz woda. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marlena 43
Ja stosuje D3 ecovit i jestem zadowolona a do tego dobra cena.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jefaaa
Bardzo dobrze 偶e tak wiele z Was zdaje sobie spraw臋 co niesie niedob贸r takiej witaminy. Wiele dobrego przeczyta艂am na jej temat na http://www.vigantoletten.pl/witamina-d.html Teraz nie wyobra偶am sobie 偶eby mia艂o jej w moim 偶yciu zabrakn膮膰. Dzi臋ki temu czuj臋 si臋 bezpieczna i wiem 偶e moje zdrowie jest w najlepszej kondycji

Udost臋pnij ten post