Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Krwawienie po wpychaniu do końca

Polecane posty

Gość gość

Przytrafiło mi się coś następującego. Na ogół kiedy uprawiamy seks mój partner jest delikatny, tzn. kiedy go odpycham rozumie, że nie powinien wsadzać do końca bo odczuwam wtedy ból. Wczoraj na moje prośby odpowiedział, że tym razem ,,chce posuwać po same jaja i nic go to nie obchodzi''. Wiedział co mówi, bo po jakiejś minucie czułam już ogromne podniecenie i prawie doszłam, tylko że za szybko skończył. Już po zauważyłam dość obfite krwawienie i całkiem serio pytam czy może to być w jakikolwiek sposób niebezpieczne (np. jakaś infekcja?) i czy jest to normalne, że wilgotna, podniecona kobieta krwawi a jeśli tak to co uległo uszkodzeniu?

Gość gość
Mozliwe, ale byc moze "dobil sie" do szyjki macicy, wtedy latwo o plamienia, zwłaszcza jeśli ma sie nadzerke..? Kiedy bylas ostatnio u ginekologa? Takie krwawienia powinno sie sprawdzać!

Gość gość
Nie zwlekaj z wizytą u ginekologa, jeśli po seksie krwawisz z pochwy, a nawet "tylko plamisz" czy obserwujesz podbarwiony krwią śluz. Chociaż przyczyna bywa banalna, niezwiązana z twoim stanem zdrowia, nie musi jednak tak być. W ten sposób może objawiać się także zmiana nowotworowa. Czasem trudno określić, czy krwawienie jest bezpośrednio związane z seksem, czy właśnie wtedy je zaobserwowałaś. Nie ma to większego znaczenia dla dalszego postępowania. Jeśli plamisz między miesiączkami, sprawę zawsze trzeba wyjaśnić z ginekologiem. Owszem, przyczyną mogą być zmiany hormonalne (np. drobne plamienie podczas owulacji), źle dobrane pigułki antykoncepcyjne, ale i endometrioza, polip, nadżerka, torbiel, inna zmiana nowotworowa (czytaj więcej: 12 pytań o miesiączkę ). Bywa, że sam ginekolog, podczas wizyty kontrolnej, rozpoznaje krwawienie kontaktowe, gdyż dochodzi do niego w trakcie badania ginekologicznego. Wówczas najczęściej zaleca pogłębioną diagnostykę. Po miesiączce? Zdarza, że krwawienie kontaktowe to skutek zbyt ostrego seksu. Jeśli w pochwie jest sucho, nietrudno o drobne otarcia. Najlepsze lekarstwo: dłuższa, staranniejsza gra wstępna i wsparcie w postaci lubrykantów. Jeśli do plamień dochodzi zaraz po zakończeniu menstruacji, w rzeczywistości może się okazać, że nieco się pospieszyłaś i tak naprawdę to jeszcze "końcówka". Gdy jednak nie masz pewności, lepiej odwiedź lekarza. Rozmowa na temat fizjologii, a przede wszystkim badania profilaktyczne, przydadzą się i zdrowej kobiecie. Wielu sprawców Spora ilość czerwonych krwinek w wydzielinie z pochwy towarzyszy czasem infekcji bakteryjnej. Nie planuj, że ten powszechny problem (większość dorosłych kobiet dopada przynajmniej raz w życiu) wyleczysz samodzielnie, preparatami dostępnymi bez recepty. Niewłaściwie zwalczane infekcje prowadzą do nawrotowych zapaleń (także dróg moczowych), stanowią też zagrożenie dla prawidłowego przebiegu ciąży w przyszłości, a nawet płodności. Wśród infekcji bakteryjnych szczególnie groźna bywa rzeżączka, która z czasem daje na tyle dokuczliwe objawy (z gorączką i wymiotami włącznie), że raczej trafisz do lekarza. Nie ma sensu jednak pozwolić infekcji bezkarnie się rozwijać, choćby ze względu na ryzyko poważnych powikłań. Czytaj także: Infekcje intymne: pozbądź się dolegliwości, uniknij powikłań . W przypadku nadżerki, czyli drobnego uszkodzenia nabłonka szyjki macicy, czasem pojawia się krwawienie kontaktowe, rzadko także bóle brzucha lub "krzyża". Najczęściej jednak nadżerka nie daje żadnych objawów, jak zresztą wiele innych problemów ginekologicznych, stąd konieczność odwiedzania lekarza profilaktycznie, przynajmniej raz w roku. Postępowanie z nadżerką zależy od wielu czynników (np. rozległość zmian, wiek pacjentki), jednak z pewnością zawsze konieczna jest diagnostyka (w tym cytologia) i staranniejsza obserwacja. Krwawienia podczas stosunku zdarzają się u kobiet, które mają polipy. To zmiany najczęściej łagodne, ale wymagające usunięcia podczas zabiegu w szpitalu, w znieczuleniu. Rak uleczalny Osobiste zaproszenia na badania cytologiczne, akcje społeczne i apele: wciąż niewiele się zmienia. Polki nie robią cytologii, nie chodzą do ginekologa i co roku z powodu raka szyjki macicy umiera małe miasto... Przede wszystkim dlatego, że choroba jest wykrywana dopiero w zaawansowanym stadium. Rozwijający się rak nie musi dawać żadnych objawów. Zarazem krwawienie kontaktowe to już poważny sygnał ostrzegawczy. Inne objawy to wszelkie odbiegające od normy krwawienia z pochwy, miesiączki zbyt obfite lub przedłużające się, krwawienia po menopauzie, obfite upławy, ból podczas stosunku, ból podbrzusza. Tak, każdy z tych objawów może oznaczać niegroźny, łatwy w leczeniu, kłopot. Może jednak także świadczyć o raku. U kobiet, które badają się regularnie, a nawet tych, które nie lekceważą pierwszych, niepokojących sygnałów wysyłanych przez organizm, najczęściej cytologia pozwala wykryć dysplazję (nieprawidłowy wygląd komórek w ściankach szyjki macicy), czyli stan przedrakowy. Łagodną leczy się zachowawczo, potrzebne są także częstsze kontrole ginekologiczne. Bardziej zaawansowana wciąż nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla życia. Rak szyjki macicy w stadium przedinwazyjnym jest uleczalny w niemal 100%. Konsultacja: dr Marzena Dębska, ginekolog położnik, Szpital Bielański w Warszawie,

Gość gość
Często tak się dzieje gdy z macicy nie wszystko się opróżni podczas okressu.Co nie znaczy ze mogą być inne przyczyny.Lecz gdy w macicy zostaje krew po okresie to dobrze że jest usowana podczas seksu nie odklada sie czyniąc endriometrium lub mieśniaka.Do ginekologa najlepiej chodzić z partenrem i miec go przy calym badaniu nawet na fotelu by widział sterylność która powinien zachować ginekolog bo często zakażają nas przy badaniach.

Gość gość
...nieeeeee, nie dziekuj, nie ma za co :P

Gość gość
Podczas ostatniej wizyty u ginekologa stwierdził nadżerkę, ale niegroźną. Krwawień między menstruacją nie zauważyłam, w trakcie ,,płytszych'' stosunków też się to nie zdarza. Wczoraj byłam mocno wilgotna więc to raczej nie kwestia obtarć, chyba że powstały na początku, ale cała ta sytuacja podnieciła mnie na tyle, że samo ,,wejście'' było zupełnie bezbolesne. Ból, który potem ustąpił już całkiem podnieceniu pojawił się kiedy zaczął wpychać do końca. Na pewno nie jest to kwestia pigułek bo ich nie używam. Mój się kontroluje i naszą metodą jest stosunek przerywany. U ginekologa ostatni raz byłam około rok temu. Nic podejrzanego nie stwierdził, ale nie mam dużego zaufania do lekarzy. Dlatego pytam czy ktoś miał podobnie?

Gość gość
Skoro masz nadzerke, to ona plami kontaktowo, tak samo pewnie jest podczas pobierania wymazu? a wlasnie, na jakiej podstawie lekarz stwierdzil, ze nadzerka nie jest niebezpieczna? Wykonal badanie cytologiczne?

Gość gość
Z tym leczeniem to jest tak że często usowa się niepotrzebnie macicą z jajnikami bo to są drogie zabiegi i jest kasa dla lekarzy!! Mowiac jak tu napisala osoba że obecnosć osoby z bliskich przy całym badaniu(męża) powoduje że lekarz pochopnie nie zaproponuje zabiegu bo jest przy badaniu całym świadek!!Który zawsze może się znać na badaniu jak patrzy na usg nie powinno się podawac kim jest mąz i patrezć bez slowa w monitor.Wtedy się lekarz liczy i pochopnie nie nakaże usowania czego kolwiek!Dobre ma skutki leczenie u O.Bonifratów dłuzej traw lecz nie okalecza kobiety.

Gość gość
Tak miałam podobnie, jak miałam nadżerke. Musisz ją wyleczyć, inaczej bedziesz miała tylko kłopoty. Cytologia i na wymrażanie, lub laser zanim coś poważniejszego się z tego zrobi:O

Gość gość
...i leczenie u ojców :D komus tu sie cos mocno popieprzylo ;)

Gość gość
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jutro wyznaczę sobie wizytę u gina.

Gość gość
Nie kazda nadzerke sie usuwa, bo nie kazda jest nadżerka wlasciwa, tylko ektopia. Ta druga nie zmienia wynikow cytologii i po tym poznaje sie nadżerkę. Na oko obie wyglądają tak samo. I obie mogą krwawić kontaktowo

Co to za bzdury z tymi nadżerkami. Jeśli nadżerka nie powoduje jakiś dolegliwości to u kobiet jeszcze nie rodzących nie usuwa się jej. Po JEDNYM plamieniu ciężko stwierdzić czy to przez nadżerkę. Tym bardziej, że partner mógł po prostu mechanicznie "dźgnąć" penisem szyjkę macicy i to wywołało krwawienie, niezależnie od stopnia podniecenia, które nota bene sprawia że mniej intensywnie odczuwamy ból. Dlatego też często po seksie odkrywa się dopiero że ma się jakieś otarcia. Nie piszcie więc, że od razu trzeba usuwać nadżerkę, bo to może okazać się zupełnie niepotrzebnie. Po prostu idź do gina, zrób cytologię, ew. USG i on wyda werdykt.

Gość gość
@The Nawojka Oczywiście, mimo wszystko, przejdę się do gina. Wiem jakie skutki może powodować nadżerka, ale wiem też że dla każdego objawu znajdzie się od razu z tysiąc możliwych chorób. ;) I tak pójdę, ale nie chcę się przedwcześnie niepotrzebnie niepokoić. Zastanawiałam się czy to nie z powodu rzadszego ostatnio współżycia? Czy się ,,tam'' nie skurczyłam albo czy nie jest to kwestia zbyt dużego penisa mojego faceta. Jestem już po jednej ciąży więc to o czym piszesz o kobietach przed ciążą mnie nie dotyczy. Natomiast mój facet nigdy przedtem nie wkładał całego, bo odczuwałam przy tym ból. Dochodzę praktycznie tylko wtedy kiedy wkłada mi palce i nie penetruje zbyt głęboko. Orgazmów podczas samego stosunku miałam może z pięć. Dlatego mnie to niepokoi - czy nie jest to jakaś wada wrodzona bo te wszystkie wytłumaczenia z internetu znam na pamięć. I tak pójdę do ginekologa, ale zwyczajnie nie mam zaufania do lekarzy. Nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Dlatego pytam czy któraś miała podobny problem?

Gość gość
ja miałam podobnie poszłam do lekarza i wszystko ok cytologia tez wiec to kwestia zbyt głębokiej penetracji. teraz nie kochamy się od tyłu i jest ok