Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ZUS, Ubezpieczenie, macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Witam, w maju 2013 urodziłam dziecko i wybrałam roczny urlop macierzyński, z końcem roku skończyła mi się umowa o prace i wypłacanie zasiłku przejął ZUS i mam pytanie czy jak ZUS płaci mi macierzyński to też jestem ubezpieczona?

Gość gość
No to gratulację. brać roczny urlop, kiedy w międzyczasie kończy się umowa.

Gość gość
nie napisałam tego żeby ktoś mnie oceniał czy dobrze zrobiłam czy nie, a na 100% wiedzialam, że umowy mi nie przedłużą. NIE ZNASZ ODPOWIEDZI-NIE PISZ!

Gość gość
up

Gość super gościówa
tak. ja byłam od 1 dnia macierzyńskiego w ZUSie bo miałam umowę do dnia porodu. Dobrze zrobiłaś biorąc roczny, szczególnie jeśli wiedziałaś że ci umowy nie przedłużą. Ja zaszłam w ciąże bo wiedziałam, że będą zwolnienia. Ale do tematu: w tym całym EWUSIU będziesz się świeciła na czerwono, ale jesteś ubezpieczona. Masz 2 wyjścia-jeździć co miesiąc do ZUSu, brać zaświadczenie, i pokazywać przed wizytą. Albo przed każdą wizytą podpisywać oświadczenie, że jesteś ubezpieczona. W Ewusiu się świecisz, bo jesteś ubezpieczona warunkowo ;) mi tak powiedzieli, ale ja wybierałam przed wizytą u lekarza tą drugą opcje.

Gość gość
co rozumiesz przez ubezpieczona? Jest to okres bezskładkowy, a do lekarza możesz iść.

Gość gość
dziś byłam u stomatologa i wypisywał recepte i pytał czy jestem ubezpieczona ja powiedzialam, że tak ale w drodze powrotnej zaczełam sie nad tym zastanawiac. Dzieki super gościówa za odpowiedz