Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Torbiel jajnika! Jak to jest?

Polecane posty

Gość gość

Witam 18.02 zdiagnozowano u mnie torbiela jajnika 5 cm Dzisiaj wyszłam ze szpitala ( dokładniejsze badania ) i na USG mam napisane tak: Macica długości 79mm, wymiar A - P trzonu 28mm, wymiar A - P szyjki 15mm, endometrium 2mm. Jajnik prawy wielkości 29mm x 18mm z pęcherzykiem 5mm. Jajnik lewy wielkości 41mm x 15mm z pęcherzykiem 9mm. Dodam iż torbiel znajdował sie na lewym jajniku. Czy badania są dobre? Co to jest to całe endometrium i czy te pęcherzyki to nic złego? Bardzo prosze o odpowiedz ! Pozdrawiam ;)

Gość gość
A brałaś jakieś leki hormonalne na tą torbiel? Endometrium to inaczej błona śluzowa macicy i jej grubość jest prawidłowa . Natomiast wymiary lewego jajnika wskazują na to że jest on jeszcze troszkę powiększony , ale wygląda na to że ta torbiel już się w znacznym stopniu wchłonęła . Najlepiej powtórz jeszcze usg za miesiąc czy dwa , najlepiej zrobić takie badanie zaraz po okresie .

Gość gość
Czy usuwano ci laparoskopowo tę torbiel???

Gość gość
a czy ona pisała gdzieś że miała usuwaną tą torbiel????

Gość gość
Nie nie brałam żadnych tabletek oraz nie miałam laparoskopijnie usuwanej tej torbieli. Chodzi o to że mam bóle w podbrzuszu po lewej stronie ( tam gdzie była torbiel ) i nie wiem czy zgłośic sie do lekarza czy moze jeszcze troche poczekać...?

Gość gość
Ja na Twoim miejscu poszłabym do lekarza , bo skoro cię boli to być może ta torbiel która była po prostu pękła i zrobił się stan zapalny jajnika , tym bardziej że jak wyszło na usg jest on trochę powiększony. Dobrze by było żebyś przez miesiąc czy dwa pobrała sobie jakieś pigułki hormonalne , mogą być nawet antykoncepcyjne . Spowodują że jajnik w trakcie ich brania nie będzie pracował i to co tam w nim jeszcze zostało po prostu się wchłonie . Poza tym dobrze by było gdybyś dostała jakiś antybiotyk lub lek przeciwzapalny . Bardzo dobrze na stany zapalne jajników działa Diclofenac w czopkach . A jak będziesz u lekarza to się nie szczyp tylko mów że cię BARDZO boli bo on lubią olewać problem i mówić że samo przejdzie.