Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wytłumaczcie mi dobrzy ludzie

Co oznacza ten toast: "żeby nam się dzieci samolotów nie czepiały"?

Polecane posty

Lub tramwajów/rakiet? Nigdzie nie mogę dojść, jakie KONKRETNE znaczenie ma to powiedzenie. Wytłumaczy mi ktoś, jasno i zrozumiale, sens tego toastu? :)

Czyżby nikt nie wiedział? A podobno tak często to pada przy gorzałce :)

Gość gość
noworoczny toast wzniesiony przez Romka i A'tomka w XVIII księdze przygód Tytusa Romka i A'tomka ("Tytus dziennikarzem") Wiele cytatów z tego komiksu weszło do języka codziennego. Głębszego znaczenia nie dopatrywałbym się - Papcio Chmiel stawiał na absurdalny humor.

Właśnie od tego zaczęła się moja zagwostka! I próbując do tego dojść, dowiedziałam się, że wiele osób tak mawia, tyle, że raczej zamiast rakiety, pada samolot lub tramwaj. Fakt, nie zawsze można zrozumieć, co dokładnie Papciowi po głowie chodziło, jednak musi być w tym jakiś sens... I pytam z nadzieją, że ktoś wie i mnie oświeci :)

Gość gość
ja odczytałabym to "żeby nam dzieci nie wyfruwały za daleko"/nie wyjeżdżały

Gość gość
zeby nie jechaly "za chlebem", a rodzice sami w Polsce, stesknieni

Ja to naprędzej interpretuję w ten sposób-(jako, że sami są dziećmi)-żeby inni nie przeszkadzali im w konstruowaniu ich pojazdów, lub podczas ich użytkowania... No cóż, widocznie nie umrę w spokoju :D no chyba, że sam Papcio odpowie mi na to pytanie :D

Gość gość
mnie się też wydaje, że tu raczej chodzi o emigracje w dalekie miejsca, i może też o to, żeby nie kusić losu, nie wybierać niebezpiecznych zawodów, zajęć w życiu Papcio Chmiel miał humor absurdalny ale przy tym inteligentny i to na pewno coś znaczy :)

Dokładnie! :) dlatego właśnie mam misję, by dojść o co chodziło konkretnie :D poza tym zastanawia mnie jedna rzecz-skoto nikt nie wie, co to oznaczało dosłownie, dlaczego tylu ludzi używa tego powiedzenia? Mówią coś, czego nie rozumieją? Dziwne :)

Gość gość
wannolotów :)

Gość gość
"Aby nam się dzieci nie czepiały rakiet" oznacza, że nie chcemy, aby następne pokolonie miało zapęd do wojny.

Gość gość
A mnie się wydaje, że to oznacza aby dorosłe dzieci wyfrunęły z gniazda jak najszybciej i zrozumiały, że ich rodzice chcą sobie jeszcze pożyć swobodnie i radośnie, nawet trochę w szalony sposób i aby dzieci nie miały o to pretensji, nie wymagały od rodziców wiecznej pomocy i uwagi. Stąd ta rakieta czy samolot. :)

Gość gość
a ja to interpretuje tak że, żeby im się podczas kopulacji dzieci nie czepiały penisów logiczne