Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciotka klotka3

Jaka karma dla kota perskiego,

Polecane posty

Gość ciotka klotka3

Adoptowałam kotke, nie jest to czystej rasy kot perski, taka mieszanka, sliczna kotka, weterynarz ocenił ja na 5-6 lat, ktos zwyczajnie wyrzucił ja. Jest po sterylizacji, a teraz mysle jak tu ja podkarmić . Siers w fatalnym stanie, znaczy miejscami gdzie były kołtuny,powycinana. W sumie jest duzy wybór karmy ale jaka polecacie?

Gość gość
To weterynarz ci nie powiedział a od czego masz miau .pl

Gość ciotka klotka3
no nie powiedział, raz ze adoptowałam kotke od towarzystwa opieki nad zwierzętami, takze kotka trafiła do mnie juz po wizytach u weta, a tam karmili ja czym mieli.

Moja za suchą karmą nie przepada. Jak coś to puszki whiskas, albo kitekat. Oprócz tego daję serca, wątróbki drobiowe , albo pierś z kurczaka.

Gość ciotka klotka3
kotka nie jest wybredna, tam dostawała whiskas i taka kupiłam ale zastanawiam sie nad kupnem chociażby karmy Royal,

Gość gość
Sama sobie jedz tą karmę a kotkę karm kanarkami :P

Gość ciotka klotka3
dzieki za rade gosciu,

Gość Oleslawa
Koty powinny jeść dużo mięsa, udział mięsa w ich diecie powinien być większy niż u psów nawet. Nie dawaj kotu whiskasa ani kitekata. To bardzo złe jakościowe karmy, mają jedynie 4% mięsa, reszta to chemia i zboże, której koty nie trawią!

Royal jest bardzo dobry, ale cena też jest wysoka. Oprócz tego ona uzależnia i wiedz, że później ciężko będzie przestawić kota na inne żywienie.

Gość ciotka klotka3
wiem ze nie powinnam dawac kotu tego whiskasa, ale na poczatek kupiłam taka jaka dostawała, a teraz mysle zeby jej mieszac z jakas dobra karma, tak zeby sie przyzwyczaiła do innej karmy. Wiem ze droga ale kotka ma tak brzydka, matowa siersc...

Gość Oleslawa
Po 2 radzę suchą karmę, jeśli już, taką, która ma co najmniej 70% mięsa i jest karmą bezzbożową. Np. Taste of the Wild, jest w dobrej cenie co do jakości. Weterynarz poleci ci Royal Canin, ale większość weterynarzy Ci to poleci, bo oni mają w większości podpisane umowy na ich sprzedaż, czyli zyskują profity. Po 3 kotka ma długą sierść. Bardzo ważne jest wyczesywanie oraz podawanie pasty odkłączającej. Polecam dietę BARFOWĄ (dieta BARF) lub mieszanie tej diety z karmą bezzbożową z wysokim udziałem mięsa w składzie.

Gość Oleslawa
Spróbuj, czy kotka zainteresowana jest mięsem? To dla niej najlepszy pełnowartościowy posiłek, jaki możesz jej teraz dać.

Gość ciotka klotka3
Olesława dzieki za rade, co do pielegnacji to ja wyczesuje, dostaje paste i przemywam oczy, jest u mnie od paru dni, a do towarzystwa trafiła jakis miesiac temu, popatrzę na ceny tej karmy co podałaś,musze w koncu jakaś karme wybrac,

Gość ciotka klotka3
kotka nie jest wybredna i mięsem nie pogardzi, dostała kurczaka i wołowinę, zjadała z apetytem,

Gość Oleslawa
Mój kot był niesamowicie wybredny, więc zawsze kupowałam w pobliskim sklepie zoologicznym trochę karmy na wagę, żeby sprawdzić, czy mu podejdzie. Jeśli chodzi o puszki, to acana lub bozita są dobre. To pierwsze jest tańsze i mojemu kotu bardzo podchodziło. Mają ponad 90% mięsa. Royal niestety ma mączkę kukurydzianą, której koty nie trawią. Nie jest to jakiejś złej jakości karma, ale w tej cenie jest wiele lepszych bezzbożowych.

Gość Oleslawa
Przy zakupie, patrz przede wszystkim na skład :) Jeśli nie podoba Ci się sierść kotki, możesz jej kupić też jakąś pastę witaminową. Po jakimś czasie dobrego jedzenia Kotka będzie miała piękną sierść. Cieszy serce, gdy ktoś, tak dba o swojego pupila. Powodzenia i życzę lata długoletniej przyjaźni kocio-ludzkiej:)

Gość ciotka klotka3
podsunęłaś mi dobry pomysł, najpierw kupie na wagę w malych ilosciach, nie wiem czy znajdę akurat ta karme co mi podałas , dzieki za rady:)

Gość gość
Spróbuj Canagana, mają karmy specjalnie pod pięlęgnacje skóry i sierści, moja kotka miała straszną egzemę. Po przestawieniu jej na ich karmę przeszło jak ręką odjął. Jest jeszcze parę takich karm no ale ja próbowałam akurat tej i się sprawdziła

Gość lanser
cagan to najgorsza karma

Gość gość
ja mam koty perskie i smiac mi sie chce co wy tu piszecie - to dobre a tamto nie - hee he ! to tak jakby koty pytaly sie co ludzie lubia jadac na obiad ! jeden lubi wpi/eprz/yc kaczke a drugi nalesniki z serem ... ja sama nie zapomne tego nigdy jak - kotki dostawaly karme sucha i mokra pod dostatkiem i co robily ? - mialam zwyczaj zostawiac codziennie zupe w talerzu /dla babci/do tego zawsze byl deser ciasto lub paczki itd. zawsze mi sie zdawalo ze zupa jest troche "ujedzona" a ciasto znajdowalam pod lozkiem - maly kawalek tego ciasta, babcia nie mogla powiedziec co i ile zjadla wiec nie wiedzialam oco chodzi tak naprawde, az tu pewnego dnia przypadkiem zobaczylam jak starsza kotka /1-roczna/pokazuje tej mlodszej jak skradac sie po lozku do szafki aby wyjesc jedzonko z talerza i zjesc paczka babci, jak to robila to mozna by pasc ze smiechu - chodzila tam i z powrotem aby temu malemu szkrabowi /pare miesiecznemu/pokazac droge do jedzonka i co myslicie ze tym kotom to specjalnie smakowalo ? dlatego ja daje kotu poprostu wszystko co zjedza to zjedza- zupe z kartoflami jarzynami makaronem polana smietana albo mlekiem a miesko tez mile widziane, pomimo tego kotki maja stale suche i mokre tez - wiec napewno nie z glodu wyjadaly babci te zupki i ciastka - no i cooo powiecie ?

Gość moniolaa
polecam sklep http://apetete.pl/ mila obsługa potrafi dordzić każdemu, zdecydowanie warto odwiedzić ten sklep

Gość gość
Moj Lucyferek od samego początku je bozite . Karma mi służy . Jest wykonana z wysokiej jakosci składników , nie posiada GMO ani koserwantow .

Gość gość
Jak zmieniłam karmę na bozite sierść od razu zrobiła się lepsza . Widze ze mu smakuje i służy wiec podajemy . Ważne ze tez karma jest bez koserwantow .

Gość gość
A można kupić jakieś próbki ? Moja kicia jest bardzo wybredna .

Gość Olga

Od dwóch lat kupuje bozite i widze ze mu służy .

Gość Annkana

Bozita super wybór, skład bardzo dobry, można wybrać karmy bez zbóż (ja takie kupuję) receptury tych karm są bogate w składniki odżywcze, moim kociakom służą i dobrze się po nich czują

Gość Krysska

A którą konkretnie polecacie? i najlepiej napiszcie jaką na początek dla malucha, za tydzień ma być u nas, nie wiem może podpoiwecie co jeszcze kupić tak na początek?

Gość Gwiazdka93
Dnia 15.11.2019 o 18:27, biedronka87 napisał:

ja od nie dawna swojego karmię szwedzką karmą  bezbożową z Bozity, bardzo mnie cieszy bo zjada ją z chęcią , nie ma żadnych rewolucji brzuchowych po niej.

A jaka dokładnie kupujesz ? Bezzbozowe są lepsze dla kota ?

Gość Hankaaa

My kupujemy bozite i mu służy ale wiadomo każdy kot ma różne upodobania .

Gość gosc

jak kolezanka wyżej tez podaje bozite, i wszystko jest ok.