Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorkaaaa

DO MAM DZIECI OKOŁO ROCZNYCH ?????????????

Polecane posty

Gość autorkaaaa

CZy wasze dzieci wskazują paluszkiem ? Mój ma 11.5 miesiąca i nie wskazuje i zaczynam się tym bardzo martwić:( bo koleżanka powiedziała mi że to objaw autyzmu tzn pokaże paluszkiem gdzie misio ma oczko ale np. żeby pokazywał w książeczce obrazki o ktore go spytam lub jakieś przedmioty lub zwierzeta to nawet nie ma mowy ......... aha i jeszcze jedna rzecz która mne nie pokoii bije brawo gdy się obudzi lub podczas zabawy ale nigdy poproszony wtedy tylko się uśmiecha .. papa też bardzo rzadko robi ........ Oprócz tego wszystko z nim ok ....

Gość gość
Mój ma 9 miesięcy. W książeczce, czy na misiu pokazuje paluszkiem oczko itp.ale ja go sama tego nauczyłam.

Gość gość
Wskazuje... obrazki w książeczce (np. kubek, marchewka, piłka, słoneczko, kotek, piesek i inne), przedmioty (kubek, rowerek, piłka, telewizor, buty itp.), szuka wzrokiem tego co usłyszy, tzn. wie, w którą stronę się patrzeć (np. ptaszki lecą, światełko świeci), wykonuje polecenia (włącz muzykę, przynieś buty, daj pilota, umyj ząbki itp.). Ma 13,5 miesiąca, ale robi to ok ok 10-11 miesiąca i stopniowo zakres czynności, które wykonuje, ilość poleceń, które rozumie, znacznie się powiększa. Wiem, że też się martwiłam w pewnym momencie, że jakoś słabo wskazuje obrazki (ale chyba był wtedy młodszy, nie pamiętam), a potem jak zaczął, to ciągle coś pokazuje.

Gość gość
Moj ma rok i 3 dni ale nie umie bic brawo pokazuje tylko nos u misia a co do ksiazeczek to wogole ni lubii ich ogladach

Gość autorkaaaa
to co ja mam robić w tej sytuacji ? zgłosić się z synem do jakiejś poradni ? czy jeszcze czekać ? Mój też rozumie parę słów ale tylko patrzy się w stronę tych przedmiotów .... umie rzucać pilkę , bawić się w chowanego , rozumie polecenie nie , daj , mówi : mama, baba , tata - świadomie ti , daj nauczył się chodzić w 10 miesiącu , umie bawić się sorterem , wtykać kułeczka na drążek oto jego umiejetnosci ....

Gość gość
Moja ma 11,5 nie pokazuje palcem, nie bije brawo rzadko robi papa i wszystko z nia ok. Wie co jest do czego ake tylko patrzy na wypowiedziany przedmiot a nie pokazuje.

Gość gość
Przez ten net i tysiace poradnikow matki juz fiksuja i chca zrobic z dzieci maalpki, ktore slepo beda wszystko nasladowac, co w necie przyjeto za norme.

Gość gość
Poczekajcie, poobserwujcie .. wiecie, takie symptomy wcale nie swiadcza o autyzmie - tzn, moga swiadczyć, ale mogą też - nie znaczyć nic. Moj ma 12,5 m-c w testach na IG wypada ok, rozumie daj, wie ze jak mama mowi umyjemy zabki trzeba isc do lazienki stanac na krzeselku, a jak myju myju - dalej do brodzika, robi papa ( rzadko )wtedy ubiera buty i pokazuje palcem w strone drzwi,moja- moja, rozumie 'daj' i ' nie wolno - ale czy respektuje? " , wie gdzie piłka, konik, hustawka, wie ze jedzonko jest w kuchni, wskazuje palcem,co chce, smieje sie czesto, wyciaga raczki, przynosi coś, żeby mu pomoc - np. banana zeby obrać, czy zabawke włączyć, uspokaja się na rekach, czasem przybije piątke, lubi a-kuku, tanczy, czasem i dziewczyny podrywa Jednoczesnie brak mu koncetracji, nie bawi sie zabawkami dluzej niz pare minut, nie placze jak wychodze, mam wrazenie ze nie wie gdzie mama, gdzie tata ( chociaz czasem jak mowie - daj tacie to zrozumie), nie patrzy w oczy, nawet jak robimy sobie ' pierdzioszki ' odwraca wzrok, jakby zawstydzony ... jak wracam jakos specjalnie sie nie cieszy i multum innych ' to cos ' I wiecie co ?? jestem na 80% przekonana ze jest zaburzony ... Bo autyzm to nie jest ' nie robi tego, robi to '. Trzeba czasu i obserwacji. I nie wydaje mi sie zeby z waszymi maluchami było coś nie tak - jedne rozwijaja sie szybciej fizycznie, inne spolecznie. Jedne liniowo - inne skokowo ... Naprawde, nie ma powodow do obaw ...

Gość Ale to już było
Przestań panikować.Wszystko w swoim czasie.Dzieciak będzie starszy zacznie rozumieć i pokazywać..Koleżanka chyba ma autyzm że takie brednie mówi o Twoim dziecku!

Gość gość
Wczoraj kolezanka a dzis juz zarzuca to tesciowa? Albo wam sie nudzi albo nie wiem...