Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rezonans Magnetyczny

Polecane posty

Gość gość

Otrzymałam dziś wynik rezonansu głowy, czy może ktoś mogłby mi powiedzieć czy to jest coś poważnego ? Od 2 miesiecy mam zawroty głowy, kołatanie serca, duszności, podwyzszone cisnienie... Czy to jest spowodowane tymi zmianami ? Wykonano dwufazowe badanie RM mózgowia w obrazach T1 i T2 zaleznych oraz w sekwencjach FLAIR i DWI, w plaszczyznach poprzecznych, czolowych i strzalkowych. W istocie bialej lewego plata czolowego, na wysokosci stropu LKB widoczna jest pojedyncza, niecharakterystyczna, zmiana o sr. 3 mm, wysokosygnalowa w obrazach T2 zaleznych i w sekwencji FLAIR, bez efektu masy, restrykcji dyfuzji ani bez cech patologicznego wzmocnienia kontrastowego - naczyniopochodna? dysmielinizacyjna? Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych. Uklad komorowy nieposzerzony, bez cech ucisku i przemieszczen. Rezerwa plynowa przymózgowa zachowana. Polipowate zgrubienia bl. sluzowej w dnie prawej zatoki szczekowej grubosci do 17mm. Drobny polip widoczny jest takze w dnie lewej zatoki szczekowej grubosci do 7mm.

Gość patilein
zmiana raczej niegrozna, skoro nie ulega wzmocnieniu po podaniu kontrastu, a polipy to chyba juz inna historia i watpie zebys od tego miala zawroty glowy...

Gość patilein
tak naprawde nikt tu Ci dokladnie nic nie powie, lekarz musi to zobaczyc i porownac z innymi wynikami badan..