Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy konieczne jest błogosławieństwo rodziców na ślubie

Polecane posty

Gość gość

Jest taka tradycja, że przed pójściem do kościoła, rodzice w domu najczęściej udzielają młodym błogosławieństwa, ale zastanawiam się czy to już nie staromodne i oklepane i czy wgl potrzebne? Szczerze mówiąc wolałabym uniknąć tej "szopki" przede wszystkim z tego względu, że mój ojciec nie jest zadowolony z mojego ślubu, nie lubi mojego narzeczonego i nie chcę, żeby udzielał nam błogosławieństwa z przymusu lub -co gorsza- odwalił przed kamerą jakiś numer typu "nie udzielę wam błogosławieństwa, bo nie",a jest do tego zdolny. Myślicie, że można to po prostu pominąć?

Gość gość
Chyba tak w koncu twoj slub, mozesz pominać a jak ma byc nie szczere to faktycznie bez sensu. Chyba ze by byli rodzice mlodego i twoja mama, starego wyslac do sklepu w tym czasie:)

Gość gość
he he dobry pomysł z tym sklepem ;D Podziękowania dla rodziców też raczej pominę, bo nie lubię jak w trakcie zabawy wszyscy rozklejają się do łez przy piosence "cudownych rodziców mam"...

Gość gość
Koleżanka brała ślub z chłopakiem, który nie jest wierzący i błogosławieństwa nie było. Więc to jest sprawa indywidualna. O ile przyszli teściowie nie będą zawiedzeni...

Gość ZróbSWÓJślub
Błogosławieństwo nie jest konieczne. To Wasz ślub, więc najlepiej zrobić wszystko właśnie po swojemu i nie ulegać żadnym naciskom, nic nie robić wbrew sobie. A jak już robić to też na swoich zasadach, niekoniecznie z tłumem gapiów, kamerzystą i fotografem. Kilka przydatnych rad: http://zrobswojslub.pl/blogoslawienstwo-rodzicow/

Mi się zwyczaj błogosławieństwa zawsze bardzo nie podobał. To śmieszne w dzisiejszych czasach i pasuje do książek Jane Austen i do tamtych czasów :o ale teraz to bez sensu bo przecież nikt nikomu nikogo nie oddaje i rodzice nie mają najmniejszego prawa glosu w kwestii wybierania sobie męża lub żony :) Dlatego my zamiast błogosławieństwa podziękowaliśmy krótko rodzicom i wręczyliśmy im kwiaty, co pozwoliło nam też uniknąć nowomodnej szopki z podziękowaniami dla rodziców w czasie wesela