Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rychi

Praca za granicą, rzucenie szkoły

Polecane posty

Gość rychi

Więc to leci tak, aktualnie uczę się jako mechanik.. Co mnie w ogóle nie interesuje i żałuje, że to wybrałem. Jest to klasa zawodowa, a chciałbym skończyć technikum informatyczne.. Lecz zanim to zrobię, chciałbym już nie tracić czasu i ruszyć za pracą do Angli i moje pytanie, jak to widzicie? Potrzebuje kasy, chciałbym zarobić na własne auto, prawko i inne potrzeby - ponieważ nikt mi tego nie zafunduje. No i czy w takiej Anglii bez problemu znalazłbym robote, po samym gimnazjum? Ogarniam dobrze język angielski.. A z tego co słyszałem, oni potrzebują taniej siły roboczej. Zerwać się, nie patrzeć na rodzine i wyruszyć? No i pytanko jeszcze jedno - Za ile tam wyżyje? Był ktoś z was tam kiedyś? Zarobiąc te 1000 funtów uda mi się coś odłożyć? Czy to tyle byle przeżyć? No i po powrocie planuje wznowić naukę, czy to słuszne? DZIĘKI! :)

Jak wyjedziesz to albo już nie wrócisz albo uznasz, że nauka jest Ci niepotrzebna. Moja rada - ogarnij sytuację w kraju a do Anglii jedź na wakacje, zobaczysz jak życie wygląda itd. Czy przeżyjesz za 1.000 funtów? Nie wiem, ile zapłacisz za mieszkanie, ile wydasz na życie? Ciężko to oszacować.

Gość gość
Bez jakiegokolwiek wyksztalcenia nie masz czego szukac w UK. Oni maja tony swoich dzieci po junior certyficacie , I bez pracy. po co im ktos po szkole podstawowej, bez znajomosci języka ? Bo niestety tylko ci sie wydaje , ze znasz angielski. Nnajpierw zdobąz jakikolwiek zawod, mechanic tam sa w cenie, potem poszukaj pracy , nie jedz w ciemno ! Dlaczego UK ? Sezonowa prace w polu mozna znależc w Niemczech, Holandii itp. Fajnie, ze masz pomysly .. ale sa one nie realne. Nauka przede wszystkim, praca sezonowa w wakacje , skonczenie szkoly , szukanie stałej pracy za granica.. Mieszkam w Uk, moja córka konczy college I na wakacje zawsze cos znajdzie.. ale jest cięzko. więc..

Gość cafek
Przede wszystkim jak chcesz wystartować to będzie Ci potrzebna kasa na niepowodzenia czy początek przygody z zagranicą. No chyba, że pojedziesz przez agencje ale licz się z tym, że agencje pobierają opłaty. Tak czy siak na początek - KASA. Ja język ogarniasz to dobrze. Ale doświadczenia w pracy nie masz, wykształcenia nie masz więc licha sprawa. Zapoznaj się z krajem i jego zwyczajami zanim wyjedziesz poprzez takie poradniki na necie http://uk-praca.pl/poradnik/ czy też co musisz załatwić w urzędzie po przyjeździe. Zastanów się czy nie będzie cię tęsknota dobijać, zostawiasz wszystko i jedziesz w obce... Dobrze się do tego przygotuj.

nie do końca się zgodzę z podejściem, że po szkole podstawowej nie ma tam czego szukać. Oczywiście, każdy chce mieć wykształconego pracownika z doświadczeniem ale z całym szacunkiem, jeśli ktoś chce sobie dorobić przez parę miesięcy na kuchni czy nie wiem, w sklepie no to nie przesadzajcie. Ja jednak uważam, że w kraju jest praca i nie ma potrzeby wyjeżdżać za granicę no ale...

Też myślę, że będzie Ci łatwiej, jeśli będziesz miał zawód. Przynajmniej będziesz miał średnie wykształcenie. Jeśli wyjedziesz teraz już raczej nie zdasz matury.. Takie są realia. A w Anglii nie patrzą na wykształcenie. Tania siła robocza jest potrzebna. Mógłbyś pracować przy taśmie produkcyjnej. Kasa jest dobra, ale może trafić Ci się praca na nocną zmianę. Zakwaterowanie to ok. 50 funtów za tydzień za pokój. Po opłatach i tak można sobie coś odłożyć.

Dokładnie, Anglia Ci nie ucieknie a gwarantuje Ci, ze do szkoły nie będzie Ci się chciało wrócić. Przemęcz się, przewegetuj, nazywaj to jak chcesz ale osiągnij najpierw cokolwiek w kraju, żebyś miał za jakiś czas do czego w ogóle wracać i jakim wykształceniem czy fachem się pochwalić.

Gość nmw
mozesz wyjechac do pracy bez przerywania nauki. Jest szkola internetowa (liceum) dla przebywajacych czasowo za granica. Na egzamin koncowy musisz wrocic do Wawy ale zawsze to ciaglosc nauki, szkola bezplatna

Gość gość
Ja bym na twoim miejscu skończyła zawodówkę, bo to tylko dwa lata , szkoda tracić a może ci się przydać.