Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lunetica

Ktoś wie o ile najmniej można obniżyć etat po macierzyńskim

Polecane posty

Gość Lunetica

Tzn część zostałaby zwykłego etatu, a reszta wychowawczy. Kiedyś słyszałam, że etat można zmniejszyć do 159/160 - tak żeby godzina miesięcznie była wychowawczego. Bardzo proszę o odp.

Gość Lunetica
To za dużo, potrzebuję zmniejszyć mniej.

Gość gość
Ja slyszalam ze 9/10 jeżeli dasz taki 159/160 to pracodawca moze cię zwolnic bo bierzesz zmniejszony etat nie po to żeby opiekować się dzieckiem tylko żeby cię nie zwolnili, konsultowane z prawnikiem jest wyrok sądu pracy w tej sprawie na korzyść pracodawcy co daje precedens, ja wzielam 3/4 i bylo ok zależy jakiego masz pracodawce

Gość Lunetica
Chcę się zabezpieczyć bo nie wiem co będzie jak wrócę do pracy.

Gość Lunetica
Może jeszcze Ktoś się wypowie?

Gość Lunetica
up

Gość gość
Myślę, że już wszystko tu napisano. Nie kombinuj za bardzo bo przegrasz w sądzie pracy jakby co. Trudno, jak się decydujesz na dziecko, to musisz też pewne ograniczenia (również finansowe i zawodowe) przyjąć na klatę :) Zmniejsz etat do 3/4 to nikt cię nie ruszy, a więcej czasu będziesz miała dla dziecka - to już plus.

Gość Lunetica
Nie będę miała więcej czasu dla Dziecka, bo jak przyjdą to mnie zwolnią. Pewnie wypowiedzenie już czeka na wydruk.

Gość gość
DO 1/2

Gość gość
DO 1/2 MAX CHODZIŁO MI

Gość Lunetica
widzę, że g. wiecie

Gość Lunetica
Napiszę jeszcze raz. pracodawca na pewno mnie zwolni tak czy siak więc chciałabym wiedzieć jak to jest z tym etatem.

Gość gość
Strasznie chaotycznie i niezrozumiale piszesz. Skąd wiesz, że cię zwolnią? Kończy ci się umowa? To po co te kombinacje? Ludzie ci odpisują a ty jeszcze z pretensjami. Idź do prawnika jak jesteś taka mądra :O

Gość gość
To ja Ci wczoraj odpisalam z tym precedensem, robisz tak ze 2 tyg przed skończeniem urlopu macierzynskigo dajesz pismo i jestes chroniona, panietaj ze masz pewnie jeszcze urlop wypoczynkowy ALE pismo musisz dać w czasie macierzynskiego bo na wypoczynkowym juz moze pracodawca cię zwolnic, mogę Ci doradzać bo tak wlasnie zrobilam a po roku bylam pewna zwolnienia a tu zonk mój wlasny szef powiedział ze stałam sie bardzo dobrym pracownikiem i zostalam na pełen

Gość gość
Mozesz zmniejszyc sobie etat do 1/2 lub 3/4 etatu. Wrocilam tak do pracy we wrzesniu, masz prawo poinformowac kierownika o tym ze wracasz do pracy ze zmniejszonym wymiarem czasu pacy, chyba ze dwa tygodnie wczesnej, wysylaac pismo z takim oswiadczeniem jestes przez rok pod tzw. Ochrona, bardzo sie balam ze beda szukac jakegos powodu by mnie zwolnic ale jest inaczej

Gość gość
Jesl masz kogos kto zajmie sie dzeckem to polecam 3/4 wtatu. Ja np, wzielam 1/2 dzewczyny zarabiaja 1500 zl, a ja prawe 1000 :)

Gość gość
Najmniej do 1/2 Etatu

Gość gość
Nie wiem o ile najmniej mozesz zmniejszyc etat, ale pracodawca i tak moze cie zwolnic. Chocby przez likwidacje stanowiska pracy. A to o ile zmniejszysz etat nie ma znaczenia.

Gość gość
Gosciu 6:59 najpierw poczytaj potem sie wypowiadaj. Przy zmniejszeniu etatu po macierzynskim pracownika obejmuje ochrona zatrudnienia i pracodawca nie moze zwolnic takiego pracownika.