Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CzerwonaKokardka

Grupa krwi minus, a druga ciaza.

Polecane posty

Gość CzerwonaKokardka

Czesc. Mam pytanie do kobiet, które wiedzą coś na temat konfliktu krwi w ciąży. Otóż mam grupę krwi 0Rh - i po pierwszym porodzie miałam podany zastrzyk anty D. Teraz jestem w drugiej ciąży 17tydzień. Tydzień temu miałam delikatne krwawienie. Byłam u lekarza,mam leki,leże. I teraz tak sobie uswiadomilam, czy ją po tym krwawienia niepowinnam dostać zastrzyku ponownie? Czy chroni mnie ten podany po porodzie? Jutro idę na planowane badanie odczynu, za kilka dni mam wizytę, mój lekarz we jaką mam grupę, na wizycie nic nie mówił.

powinnas mieć zrobipne badania z krwii i podane przeciwciała jak są konieczne ja miałam krwawienie w 19tc. i dostałam planowane podanie mam w 26 tc po każdym krwawieniu czy urazie brzucha powinnas mieć badaną krew t

Czemu lekarz o tym mnie nie poinformowal? Krwawienie mialam tydzien temu,jutro ide zbadac krew. A nie ma znaczenia, ze to moja druga ciaza a po pierwszym porodzie mialam podany zsstrzyk z anty-D? I teraz juz jestem chroniona? Wiem.. na te pytania odpowie lekarz,ale wizyta za kilka dbi,niecierpliwe sie, a uswiadomilam sobie to dzisiaj. Mam nadzieje,ze odczyn wyjdzie prawidlowy i nie bede miec przeciwcial..

Gość gość
ja Ci powiem tak-dzisiaj już jest za późno, stresujesz się-zadzwoń jutro do lekarza zapytaj, ja do swojej dzwoniłam ;)

Gość gość
nawet jak był-KAŻDA sytuacja jest inna, chociaż podobna ;)

Gość gość
w razie krwawienia po badaniach powinni Ci podac zastrzyk z przeciwcialami do 72h po krwawieniu. poza tym tak czy inaczej powinnas dostac kolejna dawke przeciwcial w 28tc. po porodzie jesli dzieco bedzie mialo dodatnia grupe krwi to powinni Ci podac kolejna dawke przeciwcial zaraz po porodzie.

Gość gość
Wiecie co ja też miałam RH- a jednak nie dostałam żadnego zastrzyku.....jestem już 2 lata po porodzie, więc może nie potrzebujesz?

Gość gość
ja urodzilam 4 dzieci tez mam grupe minus a zastrzyki dostaje sie po porodzie tylko

Ja napisalam tylko to co mi mówił lekarz i położna .... zawsze zwracaja uwagę dodam ze to tez moja druga ciaza

Gość gość
krwi się pisze, inkubatory

Gość gość
Ja tez mam grupe krwi - .Tak tylko po porodzie sie dostaje , ale tylko wtedy kiedy dziecko ma grupe krwi dodatnia.Przy ujemnej krwi dziecka nie dostaje sie zastrzyka.Urodzilam 3 dzieci.z drugim mialam plamienia.Nic nie dostalam.Jedno dziecko mialo grupe krwi dowatnia i dlatego dostalam zastrzyka.

Gość gość
Ważne czy u Ciebie występuje konflikt serologiczny czy nie zgodność serologiczna, do oceny tego służy odczyn comsa. Ja w pierwszej ciąży również po porodzie miałam podawaną imunoglobulinę, druga ciąża była inna dostałam krwawienia i wylądowałam w szpitalu, robili mi badania już po poronieniu i od tego zależało podanie immunoglobuliny, którą później dostałam. Teraz planuje kolejną ciążę i boję się jak to będzie.

Dzwoniłam do lekarza, uspokoił mnie. powiedział, ze zastrzyk podaje się po porodzie, poronieniu, badaniach inwazyjnych. i że ja jestem bezpieczna, mam się nie martwić, żadnego zastrzyku mieć nie muszę, a wszystko wtlumaczy mi na wizycie. uff. teraz czekam do poniedzialku na wynik odczynu, musi byc prawidlowy!

Właśnie roznie jest z tym podaniem zastrzyku w 28tygodniu. zawsze się go podaje? ja w pierwszej ciaży miałam tylko 2 razy sprawdzane przeciwciala, nie miałam w 28tygodniu podawanego zastrzyku, tylko po porodzie. a często czytam, ze kobiety mają podawany zastrzyk profilaktycznie w 28tygodniu.

Gość też mam rh minus
ja nie miałam podanego w żadnych tygodniu ciąży a poporodzie tez nie, bo nie trzeba było