Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marysiamal

Zaczerwienienie i świąd odbytu.

Polecane posty

Gość marysiamal

Witam wszystkich. Wiem, że z tym problemem należy udać się do lekarza i w zasadzie już byłam, ale od początku. Miesiąc temu poszłam do ginekologa z infekcją pochwy. Wiedziałam, że to grzybica, bo to był mój drugi nawrót w ciągu kilku miesięcy. Dostałam silne antybiotyki (doustne, dopochwowe i w maści) i było w zasadzie OK. Jednak po zakończeniu leczenia zaczął pojawiać się świąd o***tu. Poszłam do ginekologa, powiedziałam o tym. Obejrzała i stwierdziła, że wszystko jest w porządku. Zapisała mi jedynie kolejne globulki (Macmiror) do pochwy, bo czasem coś mnie jeszcze zaswędzi, ale jeszcze ich nie aplikowałam. To było kilka dni temu. Wtedy jeszcze o***t, a właściwie skóra wokół niego nie była jeszcze czerwona jakby z wysypką podskórną w postaci małych czerwonych plamek. Początkowo byłam przekonana, że to grzybica o***tu (jelita/układu pokarmowego), bo chwilową ulgę przynosi klotrimazolum w maści. Za to Pimafucin, który na świąd pochwy działał od razu na świąd skóry wokół o***tu nie działa w ogóle. Więc już nie wiem, czy to grzybica, skoro silna maść z natamycyną na drożdżaki nie działa ani trochę (a mam wrażenie, że po niej świąd jest jeszcze większy). Wiem, że klotrimazolum w maści jest nie tylko na grzyby, ale też na wszelkie odparzenia itd. Więc może to jednak nie grzyby, a zwykłe odparzenie, uczulenie? Właśnie próbuję dodzwonić się do poradni dermatologicznej, ale nikt nie odbiera więc dopiero w poniedziałek będę mogła jechać zarejestrować się osobiście. Jak sobie pomóc do tego czasu? swędzenie może nie jest jakieś uporczywe, jestem nawet w stanie powstrzymywać się od drapania, ale np. dzisiaj w nocy mnie obudziło i nie pozwoliło dalej spać. Może jakiś bepanthen albo zioła typu rumianek do podmywania? Już sama nie wiem

Gość marysiamal
Dodam, że to na pewno nie hemoroidy ani inne tego typu przypadłości. Prócz świądu pośladków przy odbycie nie mam żadnych innych objawów typu pieczenie, krew czy ból. Wypróżniam się normalnie, po wypróżnieniu świąd się nie zaostrza (co mnie pociesza, bo gdybym miała grzyby w kale to pewnie przy każdym wypróżnieniu byłoby coraz gorzej?)

Gość marysiamal
Owsiki też wykluczyłam - obserwuję swój o***t w lusterku już drugi tydzień (bo tyle trwa swędzenie), po kilka razy dziennie. W stolcu też niczego niepokojącego nie zauważyłam. Nie mam żadnych bóli brzucha itd.

Gość marysiamal
nikt?

Gość goscc
a moze by tak jednak isc do proktologa.Swedzenie o***tu wskazuje na wiele róznych chorób.

Gość gość
Tyle, że mnie nie do końca swędzi sam od.byt, a raczej hmm pośladki zaraz przy odbycie i w tym miejscu skóra jest zaczerwieniona. Sam od.byt nie swędzi, źle się wyraziłam. Najpierw wybiorę się do dermatologa, najwyżej skieruje mnie do proktologa

Gość goscc
Przepraszam,ile masz lat,to ważne dla tej diagnozy?

Gość marysiamal
Mam 24 lata. Dotychczas nie miałam żadnych problemów tego typu. Byłam pewna, że to infekcja grzybicza przeniosła się na o***t, ale skoro Pimafucin nie przynosi nawet na chwilę ulgi (a przecież jest to maść na grzyby) to już zwątpiłam.

Gość goscc
Zastanawiam się,czy nie powinnas sobie zbadac poz.glukozy

Gość marysiamal
Sporo czytałam o grzybicy pokarmowego, bo pasował mi do niej ten świąd okolic od.bytu i nawracające grzybice pochwy, ale to jedyne moje objawy wśród szeregu innych typu biały nalot na języku, złe samopoczucie, bóle brzucha i głowy. W zasadzie czuję się normalnie, jestem pełna energii, dobrze się czuję, nic mi nie dolega prócz tego cholernego świądu

Gość marysiamal
To musiałaby być duży zbieg okoliczności, że świąd pojawił się akurat po wyleczeniu grzybicy pochwy (dalej uważam, że jest jakiś związek pomiędzy jednym a drugim), ale sprawdzę ten cukier, od tego zacznę w poniedziałek. Jak wszystko będzie OK z cukrem to pojadę zarejestrować się do dermatologa.

Gość goscc
Czasem objawem cukrzycy jest rtlko świąd,niekoniecznie pragnienie czy zwiększone wydalanie moczu. Ale....może się zdarzyć ze to jest alergia na coś tam:) wię proponuje kupic calcium alergo i spróbować go

Gość goscc
Przy zwiekszonym poz.cukru dokładnie tak jak przy grzybicy swędzenie obejmuje pochwe co moze sugerowac grzyba.Zresztą grzyby buduja sie na zwiekszonym poz.glukozy.

Gość goscc
Dodam jeszcze ze moze to byc atopowe zapalenie i tez daje takie objawy

Gość marysiamal
O kurcze dałaś mi do myślenia z tą cukrzycą. Faktycznie ostatnio często budzę się w nocy z dużym pragnieniem, od jakiegoś czasu nawet mam butelkę przy łóżku. Wcześniej tak dużo nie piłam. A siku chodzę też dużo częściej, ciągle mam parcie na mocz i uczucie jakbym nie wysikała się do końca, ale myślałam, że to ma związek z infekcją. Trzeba chyba będzie na serio zbadać ten cukier

Gość marysiamal
dziękuję Ci bardzo. oby to nie było nic poważnego w stylu cukrzycy albo grzybicy. może faktycznie zwykła alergia. ostatnio jadłam dużo kefirów/jogurtów naturalnych, myślisz, że one mogłyby uczulać? chociaz nigdy wcześniej nie miałam uczulenia na laktozę, a lubię wypić mleko (piję codziennie do kawy czy robię kakao)

Gość goscc
Jak najbardziej,produkty mleczne mogą uczulać i powodować atopowe zapalenia.Odrzuć wszystko to co moze ew.uczulać.Pij rano na czczo sok z pol cytryny na poł szklanki letniej wody gotowanej i wapienko.Zbadaj cukier,bedzie wysoki to i krzywą cukrową.Teraz odrzuc wszystko co słodkie.

Gość marysiamal
Słodycze wykluczyłam już miesiąc temu, bo wiem, że sprzyjają infekcjom grzybiczym (wcześniej spożywałam ich bardzo dużo), oczywiście sporadycznie zjem coś słodkiego, ale rzadko. Tak jak wcześniej piłam colę tak teraz tylko wodę. Nawet herbaty nie słodzę (jedynie kawę, ale piję góra jedną dziennie to też nie codziennie). Zaczęłam za to jeść jogurty i kefiry, bo słyszałam, że sprzyjają pokonywaniu grzyba. I wtedy to się w sumie zaczęło. Jak myślisz (ja mam już chyba obsesję na tym punkcie), czy to możliwe, żebym miała grzybicę o***tu/jelit skoro brałam doustnie Mycosyst przez 2 tygodnie w dawce 200mg dziennie (czyli można powiedzieć uderzeniowej)? On działa na wszelkie grzybice (skóry i układu pokarmowego) więc chyba na ewentualną grzybicę skóry o***tu również powinien?

Gość goscc
Mysle ze to typowa alergiczna sprawa i to spowodowana nadmiarem białka,być może przedobrzyłaś. Ja jestem ze sł.zdrowia i taki przypadek miałam w domu z męzem.Przewalił z nabiałem i dokładnie takie jak ty objawy miał ale pod kolanami i za uszami.Zakładam ze u ciebie jest cukier ok bo gdy bedzie za wysoki to dokladnie takie objawy tez bedzie dawał9mam na mysli świąd) a ty drapiesz i jest przy tym zaraz wysypka

Gość goscc
Zapomniałam jeszcze dopisac bys przeczytała ulotkę tego leku od Gina _Mycosyst,on daje podobne objay niepożadane i to tez moze być przyczyną twojego stanu zdrowia.Poczytaj:)

Gość gość
Też mnie tam swedziało,zrobiłam krzywą cukrową i okazało się że mam cukrzycę.

Gość gość
ja mam objawy podobne do cukrzycy, ale wielokrotnie robilam sobie cukier z krwi z palca i wychodzilo ok, czy moglo sie tak zdarzyc ze z krwi nie zostala cukrzyca wykryta? cz sa jakies inne badania?

Gość marysiamal
chyba uprawiałam za często sex analny :(

Gość marysiamal
Moja babcia która uwielbia zbierac grzyby oglądała mój stolec i nic nie wypatrzyła. Więc grzybów na szczęście nie mam :)

Gość marysiamal
Podszywom 2 posty wyżej życzę takiego swędzenia d**y ;)

Gość marysiamal
Akurat seksu analnego nigdy nie uprawiałam i nie zamierzam :) Gdyby tak było to bym nawet nie pytała, co mogło spowodować świąd. Mycosyst ostatni wzięłam w niedzielę (wtedy brałam co 3 dni) więc to chyba niemożliwe, żeby nadal swędziało od niego

Gość marysiamal
I w ogóle żadnego seksu jeszcze nie uprawiałam, bo nie jestem mężatką :)

Gość marysiamal
Żałosne, że niektórzy nie mają swojego życia. Mężatką faktycznie nie jestem, co nie znaczy, że nie uprawiam seksu matole :)

Gość marysiamal
co to za dziwne wpisy?

Gość marysiamal
Goscc dzięki Ci za wszystkie rady. Poszłam do apteki i nawet nie pamiętałam, jaki mi wapń poleciłaś, ale pan w aptece, kiedy usłyszał, że chodzi o wysypkę alergiczną (oczywiście nie powiedziałam gdzie) od razu podał mi ten z Alergo, w dodatku z cynkiem i kwercetyną więc typowo na alergię. Wzięłam już jedną tabletkę. Ciekawe kiedy mogę spodziewać się poprawy...