Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tralalalalale

Obniżone napięcie mięśniowe a gaworzenie

Polecane posty

Gość Tralalalalale

Witam, szukam mam, które mają / miały dzieci z obniżonym napięciem. Moja prawie 4 miesięczna córka ma ten problem. Czy wasze dzieci mało głużyły, później gaworzyły? Co robiły położone na podłodze na plecach lub brzuchu? Leżały plackiem, czy kombinowały? Kiedy przychodziły postępy w rehabilitacji?

Gość Tralalalalale
I czy wiecie co jest przyczyną tego obniżonego napięcia? Ja na razie nie wiem...

Gość gość
A ile no-spy w ciazy zjadlas?

Gość gość
Moje dziecko jako niemowlę miało WNM a obecnie (jako kilkulatek) ma ONM. Dzieci z obniżonym napięciem mogą później gaworzyć- często występuje bowiem u nich także obniżone napięcie w obrębie jamy ustnej. Moje dziecko, właśnie z tego powodu, zmaga się obecnie z rozmaitymi problemami logopedycznymi. Przyczyn ONM może być wiele. Wszystko to wiąże się z niedojrzałoscią układu nerwowego. Może miałaś trudną ciązę? Brałaś leki? Dziecko jest wcześniakiem albo dzieckiem z pogranicza? Może ma jakieś niedobory?

Gość Tralalalalale
Córka urodziła się w 36. tygodniu i miała sporo cech wcześniaczych. Teraz jest już o wiele lepiej, ale martwię się, czy nie okaże się że ma jakieś zaburzenia... Ciąża przebiegała normalnie, nospy nie brałam, zakończyło się cesarką bo małej zanikało tętno (nie miała niedotlenienia ani wylewów). A jakie problemy logopedyczne macie? Czy dziecko głużyło normalnie? Moja jest bardzo cicha... Coś tam dwa razy na dzień "powie" (gii albo eee) , ale jak na 4 miesiące to masakra...

Gość kokoszkaaaa
moj tez mial obnizone napiecie od 4 miesiaca byl rehabilitowany do 11 miesiac zaycia, teraz ma 16 i jego rozwoj w niczym nie odbiega od rozwoju rowiesnikow, jesli chodzi o mowe to tez, proponuje wczesnie rozpoczac rehabilitacje

Gość kokoszkaaaa
aha i moj tez malo gaworzyl w wieku twojej corki ruszylo sie jak skonczyl 7 miesiecy

Gość kokoszkaaaa
przyczyny nie znam, mial robione usg przezciemiaczkowe i badanie poziomu wit d, bo podejrzewali krzywice, w tym usg wyszedl mikrowylew z najprawdopodobniej powstal podczas porodu wiec moze to bylo przyczyna ale nikt mi tego nie powiedzial na 100%

Gość gość
To właśnie może jej poród lekko przedwczesny ma wpływ na niedojrzałość ukłądu nerwowego. Moje dziecko gaworzyło normalnie- ale u niego ONM przyszło później. Teraz ma ONM w jamie ustnej, nie pionizuje dobrze języka stąd też nie jest w stanie wymówić poprawnie wielu głosek

Gość gość
Jak rozpoznać ONM u dziecka? Czym to się charakteryzuje zwłaszcza u dziecka, któe skończyło już rok?

Gość Tralalalalale
Kokoszkaaa , a czy rehabilitacja obejmowała u was również ćwiczenia aparatu mowy np: masowanie języka itp? Czy Twoje dziecko było spokojne? Moja wydaje się aż za spokojna, mało się rusza, najchętniej to by leżała i patrzyła w sufit... Nie wyobrażam sobie jak to się stanie, że znajdzie w sobie tyle siły żeby raczkować, siadać, chodzić...

Gość Tralalalalale
up

Gość gość
Moja córka miała ONM, była rehabilitowana od 4 mca. Głównie problem miała z próbą trakcyjną i ogólnie mięsniami brzucha.. ale nie pamietam jak to sie objawiało w 4 mcu. Miała też asymetrię. Przyczyną był wylew jaki miał podczas porodu - owineła sie pępowina. Z braku postępu zakończono cesarką co ją uratowało. O wyewie dowiedziałm sie z usg przezciemiączkowego ok 5 mca. Wtedy on juz sie całkowicie wchłonął ale pozostawił niewielkie zmiany w móżgu. Gaworzyla później niżznane mi dzieci w podobnym wieku, pózniej siadała i raczkowała. Chodzic zaczeła ok 13 mca wiec w normie. Poza opóźnionym gaworzeniem innych problemów logopedycznych nie było, w wieku 2 lat mówiła już pełnymi zdaniami, choc oczywiscie wiele wyrzów przekręca. Niedługo kończy 3 lata i własciwie jedynym naszym problemem jest niechęc i nieumiejętność rysowania. Nie umie trzymać kredki, nie chce cwiczyc i w ogóle ją to nie interesuje. Nie wiem jaki to ma związek z problemami neurologicznymi bo juz nie jesteśmy pod jego kontrolą. Poprostu ćwiczymy, stosujemy nagrody za rysowanie itp i mam nadzieję że nie odbije się to na umiejetnosc***isania.

Gość Eeeeep
Moja córka jutro konczy 6 miesiecy, urodzona w pierwszym dniu 37 tyg.przez C C,z ONM rehabilitacje mamy raz w tyg od trzeciego miesiaca,ogolnie tez bardzo mało gaworzy, jest bardziej cicha,oczywiscie mniej *****iwa

Gość gość
Mój synek ma 4 miesiące i obniżone napięcie mięśniowe. Rehabilitujemy się 2 razy w tygodniu od 1.5 miesiąca. Bardzo dużo gada po swojemu. Położony na brzuszku od początku bardzo ładnie podnosił głowę dlatego bardzo nas zdziwiło obniżone napięcie. Rehabilitantka pokazała nam jak podnosić syna, jak się z nim bawić. Bardzo często kładziemy go na brzuszek. Jest mi przykro, ze taki malec ma cały dzień zorganizowany pod ćwiczenia itp. Obecnie czekamy na usg przezciemiaczkowe i wizytę u neurologa. Pediatra odroczyla nam szczepienie do konsultacji z neurologiem ze względu na obniżone napięcie. Syn nie wykonał próby trakcji, gdy miał 3.5 miesiąca.

Gość gość
Dodatkowo nie brałam ani jednej ospy podczas ciąży. Boję się, ze syn był niedotleniony podczas porodu. Z niecierpliwością czekamy na usg.