Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ankaol

tk zatok

Polecane posty

Gość Ankaol

witam serdecznie właśnie odebrałam wyniki TK zatok ale zaczne od poczatku w grudniu dostałam strasznych szumów usznych były okropne poszłam do lekarza i dostałam skierowanie do laryngologa, później jedna wizyta leki druga i skierowanie na tk a to wynik: okrężne zgrubienia śluzówki w obu zatokach szczękowych, zacienienie części komórek sitowia przedniego i tylnego, drobne przyścienne zgrubienia śluzówki w zatoce klinowej po stronie lewej, zatoki oboczne prawidłowo napowietrzone, kompleksy ujściowo-przewodowe obustronnie niedrożne, przegroda nosowa nieznacznie skrzywiona w prawą stronę, pneumatyzowane obie małżowiny nosowe środkowe, zgrubienia śluzówki pokrywające prawą małżowinę nosową środkową poza tym nieprzerośniete małżowiny. wizytę mam za miesiąc chyba zaczynam się bać że trzeba będzie grzebać mi w głowie

Gość gość
o matko troszke ci sie narobilo ja ostatnio 2 miesiace meczylam sie z zapaleniem zatok - zaczelo sie od przeziebienia pozniej wszystko przeszlo zostal tylko bol glowy i zatkany nos plus zielono-ropne gile - po ok.10 dniach kiedy nic nie pomagalo tzn. teraflu zatoki odetkaly mi nos - pilam dwie saszetki dziennie i po okolo 3-4 dniach moglam oddychac ale ropne gile i bol glowy zostaly no i po ok. 10 dniach udalam sie do rodzinnego lekarza ktory stwierdzil zapalenie zatok ale antybiotyku mi nie przepisal tylko Arutin zatoki ktory mozna kupic bez recepty i kazal brac 2 tabletki dziennie nie tak jak jest na ulotce 1 dziennie tylko dwie no i po okolo 4 dniach zielone gile i bol glowy ustapily :) zycze ci zdrowka kochana

Gość Ankaol
czyli jest nie halo ????

Gość gość
w sumie to niewiem martwiłbym sie tymi niedroznościami pozdrawiam

Gość gość
kwalifikujesz się na prostowanie przegrody

Gość Ankaol
Ankaol- jestem po 2 miesiecznym leczeniu metyprydm i sterydami do nosa a to nastepny wynik tk dzień dobry oto mój wynik tk po leczeniu farmakologiczny Przyścienne zgrubienia śluzówki w obu zatokach szczękowych, głównie w zachyłkach zębodołowych, w części komórek sitowia przedniego i tylnego oraz drobne w zatoce klinowej po stronie lewej. Poza tym zatoki oboczne nosa prawidłowo powietrzne. Kompleksy ujściowo-przewodowe obustronnie drożne. Niewielka ilość płynnej treści w przewodach nosowych dolnych, poza tym przewody nosowe drożne. wydaje się, że jakaś poprawa nastąpiła

Ankaol 2014.03.07 , wymagasz leczenia laryngologicznego. Sam wynik nie może być interpretowany w oderwaniu od innych badań. Jednak nie denerwuj się na zapas. Pamiętaj też, że zatoki można wyleczyć. Marta Piekarska

Gość gość
oprócz tk żadnych badań nie wykonywano leczę je cały czas pukam je co drugi dzień i wyznaczono mi zabieg zmniejszenia małżowin nosowych ma marzec. Nie wiem czy oddawać się czy nie bo z opinii różnie później jest u jednych poprawa u innych pogorszenie. No i dochodzi do tego strach przed zabiegiem. Profilaktycznie już jestem po pierwszym szczepieniu na żółtaczkę - polecenie przed zabiegowe.