Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak ugotować pyszny żurek

Polecane posty

Gość gość

Ma ktoś sprawdzony i prosty przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Marcheweczkę ciach ciach ciach, pietruszeczkę ciach ciach ciach porek i selerek trach- siekam. I nastawiam gaz na full, rosołeczek bul bul bul, a ja siadam jak ten król-czekam. Śmietaneczka- tak tak tak, zasmażeczka- co za smak, kiełbaseczka sucha jak wiórek. Tak gotuję sobie przez dłuższy czas, aż gotów jest najwspanialszy lek na stres- żurek!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gość powyżej piękny opis.Teraz moja kolej.Nastawiam zakwas,czyli: 1 litr letniej,przegotowanej wody + szklanka mąki żytniej razowej + 1/2 szklanki otrąb żytnich+3 zgniecione ząbki polskiego czosnku+kilka listków laurowych+ kilka ziaren ziela angielskiego.Do słoiczka lub kamiennego garnka,przykryć lnianą szmatką i na 3-4 dni w ciepłe miejsce.Jak już zakwasik posiadamy,do gara woda,marchewki,pietruszki,por,seler(warzyw nie żałować),dodać bilą kiełbaskę,dodać wędzone żeberka i gotować.Gdy warzywa miękkie już wyjąć mięsa i kiełbasę,zblendować warzywa w wywarze,pokroić kiełbasę w talarki,mięsko z żeberek obedrzeć,pokroić w kostkę i do wywar ,dodać zakwas do smaku(uważać żeby żur nie był za kwaśny,doprawić solą morską,pieprzem,tartym chrzanem i majerankiem i z jajeczkiem podawać:) - smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przepis na żurek ''na szybko'' . Gotuję warzywa starte na tarce o grubych oczkach (marchewka , pietruszka , kawałek selera , cała cebula , kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę) , dodaję 2 liście laurowe , kilka ziaren ziela , 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę . Dodaję białą kiełbasę pokrojoną w plasterki , jeżeli jest surowa to w całości , lub zwykłą tylko tą akurat wcześniej podsmażam , Kiedy warzywa i ziemniaki zmiękną , zagęszczam mąką rozrobioną z wodą (uważam żeby nie zrobiły się grudki ) , przyprawiam ( każdy w zależności od upodobań , ale niestety najlepszy smak uzyskuje się za pomocą vegety , magi i pieprzu ) , na koniec dodaję 2-3 łyżki chrzanu , może być śmietankowy , dosypuję majeranek , jeżeli jest za mało kwaśny dodaję sok z cytryny ( ilość każdy w/g swoich upodobań ) , na koniec zabielam śmietaną . Robi się go szybko , ze składników ogólnie dostępnych prawie w każdym domu , a i smakuje naprawdę całkiem nieźle :-) Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×