Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alan15338

spadek zachowek rodzeństwo

Polecane posty

Gość alan15338

witam, mój problem jest troche zawikłany, nie wiem co robic, prosze o pomoc, mam kilkoro rodzeństwa, rodzice sporo lat temu przepisali mi gospodarstwo, a rodzeństwu nic, po kilkunastu latach rodzice chceli mi to odebrac i podzielic na rodzenstwo, jednak nie udalo sie im, w tym czasie zmarł moj ojciec. co dalej ? gdy umrze moja matka, to rodzeństwo ma prawo do zachowku ? czy jak ja zapisze gospodarstwo swoim dzieciom to juz nic mi nie mogą zrobic ?

Gość gość
idź do MOPS tam są darmowi prawnicy, zapytaj kompetentnych ludzi.

Gość prawnik popołudniową porą
1) jeśli Twoim rodzicom przysługiwało przeciwko Tobie roszczenie o zwrot darowizny, to z chwilą śmierci Twojego ojca zostało ono odziedziczone w stosownej części przez jego spadkobierców i wraz z Twoją matką mogą oni (w stosownych częściach) je realizować, tj. domagać się od Ciebie zwrotu tej darowizny ­ 2) po Twojej matce (i ojcu) rodzeństwo ma prawo do zachowku; na potrzeby obliczenia zachowku uwzględnia się darowizny poczynione przez spadkobierców za życia, czyli także darowiznę gospodarstwa na Twoją rzecz (bo rozumiem, że "przepisanie" = darowanie); jeśli spadek nie wystarcza na pokrycie zachowku, to uprawnieni do zachowku mogą skierować swoje żądanie przeciwko tym, którzy otrzymali od spadkodawców darowizny (czyli wchodzisz tutaj w grę) ­ 3) jeśli darujesz gospodarstwo dzieciom, to może to Cię uchronić tylko w zakresie skierowanych przeciwko Tobie roszczeń z tytułu zachowku po mamie (czyli chodzi o przyszłą śmierć i jej konsekwencje), przyjmuje się bowiem, że aby odpowiadać z tytułu zachowku, przedmiot darowizny (albo jego surogaty, czyli wartości uzyskane w zamian) musi istnieć w chwili powstania roszczenia o zachowek (a to powstaje dopiero z momentem śmierci spadkodawcy)

* w punkcie 2 powinno być "darowizny poczynione przez spadkodawców"

co do punktu 3 nie gwarantuję jednak sukcesu, bo znalazłem też komentarz mówiący, że gdy darowizna wyczerpuje cały albo prawie cały spadek, to obdarowany nawet przed śmiercią spadkodawcy musi się liczyć z tym, że w przyszłości nie będzie innego majątku do spłacenia zachowków, więc dalsza darowizna (np. na rzecz dzieci) nic nie da ­ w praktyce więc może skończyć się różnie

Gość Daria

Blog o zachowku, gdzie też są poruszane kwestie spadku znajdziecie tutaj zachowek.biz.pl . Jest tam naprawdę sporo  ciekawych informacji. Można też tam rozwiać swoje wątpliwości. Można w ten sposób podjąć też właściwe decyzje. Taka widza jest naprawdę przydatna, szczególnie, że można ją pozyskać wprost od prawnika. Blog prowadzi bowiem adwokat.