Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zwalczyć skoliozę w wieku 23 lat

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Istnieje jeszcze szansa? Mam garba i okropnie to wyglada, a jestem dziewczyna.

Gość gość
ja też mam i mam 24 lata i idę w grudniu 2014 na operację :) ale jeszcze mam czas się rozmyślić i oddać moje miejsce, operacja kręgosłupa to ogromne ryzyko - można np. stracić czucie w nogach :O :(

Gość gość
Czytałam właśnie o tych operacjach.. nie wiem czy bym ryzykowała, wolałabym mieć defekt niż mieć takie powikłania.. ale u mnie ona jest silna, mam strasznego garba, i jak leżę w łóżku to czasami czuję się trochę jakbym się dusiła - astmy nie mam, i podejrzewam że to od kręgosłupa..

Gość gość
skoro masz garba to jest to kifoza a nie skolioza

Gość gość
tak to kifoza, spróbuj spać na brzuchu albo boku, ja nigdy nie śpię i nie leżę na plecach, można się udusić nawet jak sie ma zdrowe plecy

Gość gość
Łopatki mi wystają mocno. Na boku też mam ten efekt choć mniej...

Gość gość
up

Gość partia prawiczkow
up

Gość gość
no przeciez to tak zawsze jest no my to wiemy ale jest na to i rozwiazanie :) www.youtube.com/watch?v=GcQLwI_5Z4I

Gość gość
Ty masz coś z głową? Po co ciągle podsyłasz linki do tej baby?

Gość stara modelka bez związku
Jako dwudziestokilkulatka przeczytałam w Dzienniku Zachodnim o działalnosci dr Jawnego tzw. terapia manualną. Nie jest to kręglarstwo, gdzie ustawia sie kregi "na silę" ale to jest tzw.terapia miękka. Ręcznymi uciskami rozluźnia się zaciśnięte mięśnie wokoł kręgosłupa. Nie jest to bolesne. Oprócz tego jest tzw. stabilizacja miednicy czyli ustawienie jej w poziomie przez ucisk specjalnych punktów mięśni pdtrzymujacych miednice. Każde minimalne jej odchylenie od poziomu powoduje wygięcie kręgosłupa. Miałam ten zabieg robiony 2x kilkanaście lat temu. Działa dziś :) Wowczas dr Jawny przyjmował w Katowicach w Biomolu. Teraz z tego co kolezanka mi mowiła bo chciała do niego sie zgłosic przyjmuje we Wrocławiu, nie wiem czy jeszcze gdzieś przyjmuje. Polecam akurat dr Jawnego bo wowczas faktycznie mi pomogł i wyszłam od niego "prosta jak deska" i moj garb zniknął. Poza tym wowczas sprawdziłam jego "papiery" i jako jeden z niewielu w kraju ma on pozwolenie na terapię manualną na kręgosłup szyjny co jest niezwykle ważne.

Warto zacząć stosować terapię manualną. Oczywiście jest to proces długotrwały i trzeba się uzbroić w cierpliwość, ale bardzo polecam, bo taka terapia jest skuteczna.

Gość gość
Na skoliozę świetna bedzie terapia metodą McKenziego, warto poczytać na http://www.mckenzie.pl/ , dowiesz się więcej na czym to polega.

Gość gość
Może basen coś pomoże albo jakaś gimnastyka korekcyjna?

Gość prawictwo pospolite 152
wiecej wychodzić na słonce