Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

guzek w piersi a stosowanie tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość gość

Witajcie Kilka miesięcy temu wyczułam w prawej piersi guzek. Długo się zbierałam zanim poszłam do ginekologa. No ale w końcu się ruszyłam. Zbadał mnie, zrobił USG, potem biopsja. Okazało się,że to gruczolakowłkóniak. Lekarz powiedział mi, że póki co nie ma konieczności wycinać guzka (mam 24 lata). Mam się badać i będzie ok. Ale teraz do sedna. Przy ostatniej wizycie poprosiłam lekarza o przepisanie tabletek antykoncepcyjnych. Dostałam tabletki Teenia. Nigdy wcześniej nie brałam tabletek antykoncepcyjnych (żadnych). Chciałam zapytać, czy nie ma jakiś przeciwwskazań do stosowania tych tabletek przy guzkach w piersi? Przeczytałam na ulotce,że rak piersi u pacjentki (oraz u osób z rodziny) jest takim przeciwwskazaniem.

Gość gość
A masz (mialas) masz chorych na raka w rodzinie? Ten wskaźnik jest dużo ważniejszy. Pigulki zwiększają ryzko jednego raka, a zmniejszają drugiego (jajnika). A oba wyniki są na granicy bledy statystycznego...

Gość gość
Na szczęście nikt w mojej rodzinie nie chorował na raka piersi ani na raka jajnika. Mama i siostra mają jakieś niegroźne guzki, ale nie jest to rak.

Gość gość
Co 2, 3 lata powinnaś robić kontrolne usg piersi. Ja z włókniakiem żyje sobie juz kilkanaście lat i siedzi grzecznie ;) ale lepiej go regularnie kontrolować, a w razie problemów usunąć.

Gość gość
I jeszcze jedno - potrafisz sama sie badać? Miedzy kontrolami trzeba sie "macać" ;)

Gość gość
Sprawdzam swoje piersi. Mam to coś od kilku miesięcy i póki co nic się nie zmienia. Lekarz mi powiedział,że mam robić USG co pół roku

Gość gość
Uuuu...to najwidoczniej powazniejsza sprawa z tym Twoim guzkiem, niż u mnie. Ale moze gdy kilka takich kontroli przejdziesz pozytywnie, wydłuży czas miedzy kolejnymi badaniami

Gość gość
No nie wiem,czy poważniejsza sprawa. Ufam lekarzowi, to on kończył medycynę, nie ja :)

Gość gość
Slusznie, slusznie :)