Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wpływ pracy fizycznej na ciąże i późniejsze życie dziecka.

Polecane posty

Gość gość

Od razu zaznaczam: nie jestem w ciąży i nie planuję dziecka.Zastanawia mnie wpływ ciężkiej pracy na ciąże i późniejsze życie dziecka.Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

Gość ex_debill_konkubina
musiałabys poszukac chyba opracowań naukowych na ten temat, bo inaczej to się cieżko wypowiedzieć trochę - każdy bedzie miał inne doświadczenia:) Moja mama pracowała ciężko będac ze mną w ciąży - urodziłam się latem, więc od wiosny zasuwała w polu, ale też była młoda (22 lata) i przyzwyczajona, urodziłam się przed terminem i dość mała (chyba 2800 czy coś). Nastepna ciąza jej obumarła ok. 5m. - mama twierdzi, że właśnie od zbyt cięzkiej pracy. Kolejna - wcześniak 7m. ale zdrowy i rozwija się normalnie. Następne dwie ciąże już w miarę ok. Ale czy cięzka praca miała wpływ na tok wydarzeń i wielkośc dzieci, czy fakt, że coś się działo wewnątrz (przy wcześniaku doszli po porodzie, że pępowina wapniała i to mogło być przyczyną zamierania dziecka) i mogło też tak być u innych - tego już nie wiadomo.

Gość gość
moja mama nie mogła donosić ciąż, dzieci rodziły się po 20 tygodniu, nie wytrzymywała szyjka macicy. Dopiero jak przystopowała to urodziła mnie, jednak organizm był bardzo wycieńczony ciążami ważyłam 2500g w 36 tygodniu a mama straciła większość zębów, jedynkę złamała jedząc bułkę a ja byłam bardzo chorowita w dzieciństwie.

Gość gość
slyszalam ze akurat gimnastuka to dobra wteduy jest :) www.youtube.com/watch?v=G4uoOwny5Uo

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź.Mama mojego znajomego pracowała prawie do końca ciąży,urodziła w 36 czy 37tc i dziecko urodziło się zdrowe.Później zaczęły się problemy zdrowotne.Zastanawiam się czy ta praca fizyczna mogła mieć jakich wpływ na jego późniejszy rozwój.

Gość ex_debill_konkubina
myśmy nie mieli problemów zdrowotnych - poza przejściem typowych chorób okresu dziecinstwa

Gość gość
Up

Gość gość
Teraz nagle zaczniecie dowodzic, ze praca fizyczna sprawi, ze chore dziecko sie urodzi? Moze zamiast czekac na okres i dopiero isc do lekarza, zapisujcie sie na wizyte juz na drugi dzien po stosunku i od razu bierzcie L4 na hipotetyczna ciaze, bo a noz, widelec.