Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak poradzic sobie mając 18 lat, uczac sie i nie miec mieszkania?

Polecane posty

Gość gość

Koncze zaraz 18 lat, w domu mieszkać nie mogę, i nie mieszkam juz od 8 miesięcy, chodzę od babci do ciotki ale czuje, ze siedzę komuś na głowie kto mnie nie chce. Co zrobić, żeby zacząć sobie samemu radzić a przy tym nie rzucić szkoły?

Gość gość
może jakaś praca w weekendy ?

Gość gość
A rodzice nie mogą pomóc?

Gość gość
rozwazalam juz to, jednak pracując na weekendy mogę zarabiać jakieś 500-600 zł, nie starczy na zapłacenie za pokoj, żeby wynająć i wyżywienie się

Gość gość
musisz się przemęczyć do skończenia szkoły albo poprosić w szkole o pomoc finansową

Gość gość
Ojca nie znam, a moja mama, nie interesuje się tym czy mam co jeść itp, więc zero pomocy od rodziców

Gość gość
Zostały mi jeszcze ponad 2 lata szkoły.. To za dużo. Meczylam się juz ostatnie parę lat i do tego ostatnie 8 miesięcy było tragedią, chce spróbować sama sobie radzić ale samej jest to bardzo trudne, a nie wyobrażam sobie nie skończyć szkoły.

Gość gość
w twojej miejscowości jest internat?

Gość gość
Chodzę do technikum, żeby mieć jakiś zawód, teraz mam miesięczne praktyki, nie zaliczając praktyk nie zaliczam roku, praktyki od 11-18, ciekawe kiedy praca..

Możesz zrezygnować z technikum i iść do liceum zaocznego i zacząć pracę, albo próbować się gdzieś tam błąkać po babciach, ciotkach, internatach i liczyć na marne grosze z różnych zapomóg, mopsów itp. Jednak zanim skompletujesz wszystkie dokumenty i wypełnisz formalności zdechniesz z głodu. Sama wybierzesz jak chcesz żyć. Chciałaś mieć zawód? Trzeba było iść do tak pogardzanej zawodówki, a potem do LO. Teraz miałabyś zawód, dobrze zarabiała i była w stanie się utrzymać. Co to w ogóle za technikum?

Gość gość
Obsługa ruchu turystycznego, zaznacze, ze wybierając szkole, nie sądziłam że będę musiała się wyprowadzić się z domu.., raczej kierowałam się zainteresowaniami, niż łatwością znalezienia pracy

Gość gość
Sam fakt, ze jak zaczniesz pracowac w weekendy i dolozysz babci do czynszu będzie oznaczał, ze nie siedzisz jej na głowie! Bo się dokładasz.