Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pierwszy raz

Polecane posty

Gość gość

cześć :) mam na imię Patrycja i mam skończone 20 lat. Zaczęłam się ostatnio zastanawiać nad pierwszą wizytą u ginekologa.. nie wiem czy to dobry okres, czy zbyt późno. Mama nic mi na te tematu nie mówi. Traktuje to jak tabu. Proszę zatem o radę bo zupełnie nie wiem jak mam się tam zachować, co robić.. dla mnie to naprawdę jest straszne. Dodam, że byłam już kiedyś u ginekologa ale to było jakieś 13 lat temu i niewiele pamiętam.. wiem tylko, że miałam chyba grzybicę i stąd owa wizyta. Boję się teraz bardzo czy wszystko jest w porządku. Bardzo proszę o wskazówki :)

Gość gość
pisz wariatko i jaraj starych buchajów na forum :D

Gość gość
to znaczy..?

Gość gość
mógłby ktoś pomóc?

Gość gość
nie mam z kim o tym porozmawiać więc zwróciłam się tutaj z prośbą o pomoc.

Gość gość
naprawdę nie ma tu dorosłych kobiet które mogłyby się wypowiedzieć..?

Gość gość
To dobry okres, wydaję mi się że na to nigdy nie jest za wcześnie. Nie martw się, pan/lub pani ginekolog powie ci co i jak. Ubierz sobie jakąś dłuższą bluzkę, żebyś czuła się komfortowo i voila. To nie takie straszne jak się wydaje ;)

No dobra, widzę, że nikt się nie kwapi do odpowiedzi. Nie ma czegoś takiego jak "zbyt późno", pewnie, że powinnaś wcześniej, bo takie badania trzeba od czasu do czasu robić, ale tym bardziej powinnaś iść teraz. To nic strasznego, umyj się przed samą wizytą, i ogól/wydepiluj, żeby było higienicznie, a potem idziesz, siadasz na specjalnym fotelu, rozwalasz nogi i próbujesz nie czuć się głupio :) Lekarz/lekarka Cię wymaca, sprawdzi czy wszystko ok, jeśli sobie zażyczysz, zrobi też cytologię, chyba, że jesteś dziewicą, to się raczej jej nie robi. To jest w sumie chwila, badają też piersi, żeby wykryć ewentualne guzki. Nie przejmuj się tym wszystkim, bo ginekolog to lekarz jak każdy i mnóstwo c**ek widział i badał, potraktuj to jak wizytę u dentysty, nie należy do przyjemnych, ale czasem trzeba. Dowiesz się od razu, czy wszystko ok, tylko jeśli robisz cytologię, to wyniki są po kilku dniach.

Gość gość
jestem dziewicą więc ta cytologia chyba odpada :) dzięki że ktoś wspomniał o ubiorze. A golę się tak czy tak. Właśnie nie wiedziałam tylko co na siebie włożyć i jak się zachować. Rozumiem, że lekarz sam mówi że trzeba się rozebrać..? Wiem że pewnie zadaję głupie pytania ale jestem zielona..

Gość gość
Tak on Ci powie kiedy masz się przygotowac do badania, dłuższa bluzka faktycznie jest przydatna sprawi że mniej się będziesz krępować powodzenia:-)

Gość gość
dzięki :) z tym panem ginekolog to odpada raczej :D jak już to odważę się iść do kobiety :)