Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam jedno pytanko

Czy to kazirodzctwo ?

Polecane posty

Gość mam jedno pytanko

Moja mama a jej babcia to przyrodnie siostry. Mój dziadek a jej pradziadek miał z pierwszego małżeństwa dzieci, m.in. córkę która jest jej babcią. Z drugiego małżeństwa miał tylko moją mamę, która jest przyrodnią siostrą jej babci. Jej mama mówi do mojej mamy ciociu, chociaż jest starsza. Czy to jeszcze kazirodzctwo ? Moja mama jest przeciwko używając właśnie tego argumentu ale ja myślę że tu bardziej chodzi o stosunki rodzinne a właściwie ich brak. Dopiero na pogrzebie dowiedziałem się, że mam taką kuzynkę (właściwie to jestem dla niej wujkiem) a mamy po dwadziescia kilka lat. Co robić ? Tak się złozyło, że mamy się ku sobie, nawet bardzo. Czy mama ma rację ?

Gość maminsynuseczek
A musisz sluchac mamy ? Nie popelniaj tego bledu !

Gość gość
Przepis karny: USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z dnia 2 sierpnia 1997 r.): ... "Wspólni zstępni to zstępni tej samej pary, pochodzący z tego samego związku kobiety i mężczyzny (nie tylko z małżeństwa)." Twoja matka a jej babcia sa po dwoch roznych kobietach (zonach dziadka) wiec ten przepis nie znajduje w Waszym przypadku zastosowania. Pozostaje zyczyc Wam duzo szczescia i zrozumienia w rodzinie.

Gość mam jedno pytanko
Serdeczne dzięki !!!

Gość gość
A ona zwraca sie do Ciebie "wujku" ?

Gość gość
Małżeństwa w pl sa zakazane w lini prostej, czyli z wstępnymi i zstępnymi. W lini boczenej, zgodnie z kodeksem cywilnym, zakazane sa małżeństwa 2 stopnia pokrewieństwa, a wiec miedzy rodzeństwem! Zgodnie z prawem kanoniczym mozna zawierać śluby z pokrewieństwiem powyżej 4 stopnia, z zaznaczeniem, ze w przypadku pokrewienstwa 3 i 4 stopnia mozna wziac ślub za specjalnym zezwoleniem. Miedzy wami jest pokrewieństwo 5 stopnia wiec nie ma zadnych przeszkód.

Gość gość
A gdyby, tak jak autor pisze, ze nie wiedzial nawet o istnieniu kuzynki, "zeszli" sie razem, nie wiedzac ze sa krewnymi 4-go stopnia, co wtedy ? Pogmatwane te wszystkie ustawy, prawa kanoniczne itd. Nastepnym razem, jak poznam jakas dziewczyne, to najpierw przeprowadze "wywiad srodowiskowy", czy aby przypadkiem nie jest moja krewna 4-go stopnia. Albo najlepiej ogladac sie tylko za murzynkami, azjatkami, indiankami i eskimoskami.

Gość gość
Pokrewieństwo 4 stopnia występuje m.in miedzy toba, a dziećmi twojego wuja, ciotki- o takich rzeczach sie najczęściej wie, bo sa to najbliżsi kuzyni. Inny przykład to ty i wnuczka twojej siostry bądź brata, takie rzeczy też sie raczej wie. I spotykać ci sie nikt nie zabrania z dziewczyna spokrewniona w 4, a nawet 3 stopniu, wyłącznie gdy będziecie chcieli wziac ślub kościelny będziecie musieli sie starać o zgodę u biskupa, a one sa chyba wydawane z automatu. Mnie bardziej zaskakuje, ze zgodnie z polskim prawem mozna wziac ślub przy pokrewenstwie 3 stopnia, czyli moglabym byc żona swojego bratanka:o. Ale na szczęście prawo obyczajowe jest silniejsze w tych sprawach.

Gość mam jedno pytanko
Nie macie pojęcia, jak bardzo nam pomogliście. Uwierzcie, nie jest łatwo być z kimś, gdy rodziny obojga są przeciwko, czasami sami mamy chwile zwątpienia. Do tego dzielą nas prawie 100 km ale widzimy się w każdy weekend, nawet za cenę opuszczenia "rodzinnych uroczystości" - robimy to z premedytacją. "Poraziło" nas od pierwszego spojrzenia - chociaż towarzyszące okoliczności były co najmniej nietypowe.

Gość mam jedno pytanko
A tato pozwoli ?

Gość gość
Ze swoja matka nie mozesz:) stosunki w lini prostej (wstępni i zstepni) i miedzy rodzeństwem sa karane, to kazirodzto.

Gość gość
Mnie nic nie przeszkadza,że od kilku lat mieszkam z rodzonym bratem razem i żyjemy jak mąż z żoną,oczywiście z góry wykluczyliśmy potomstwo. Dobrze nam tak i nic nikomu do tego.

Gość mam jedno pytanko
Nie zazdroszczę, nam niby wolno a i tak większość przeciwko nam.

Gość gość
Bo Polska to Ciemnogród.

Gość gość
wystarczy porownac prawo cywilne z kanonicznym

Gość stciviony
Najwazniejsze; Co ludzie powiedza ?

Gość gość
mialam 16 lat jak poznalam zaj....tego faceta,jest on mojego wojka zony siostry syn,a od paru miesiecy mieszkamy razem bo on pracuje i ma swoje mieszkanie jest piec lat starszy odemnie i ma duzego hooooja bardzo mi to pasuje jak czasami wemnie calego laduje,i wszystko mi u niego pasuje tylko nie wiem czy to nie kazirodzctwo

Gość gość
Wy nie jesteście nawet spowinowaceni. To jest wyłącznie powinowaty twojego wUjka. :o

Gość gość
Kazirodztwo jest cool.